Az UNICEF legóval segíthetné a rászorulókat

UNICEF-brick2.jpg

A legó inspirálta azokat a különleges üreges téglákat, amelyeket a tervezők az UNICEF-nek szántak, és először étel és tiszta víz osztására használnának, majd nehezékkel megtöltve ideiglenes házakat építenének belőlük. 

UNICEF-brick1.jpg

A segélyszolgálatok legfontosabb prioritásai közé tartozik, hogy a természeti katasztrófák áldozatait a lehető legrövidebb időn belül élelmiszerhez, tiszta vízhez és menedékhez juttassák. Mindeközben rengeteg hulladék keletkezik, aminek a kezelése még több problémát okoz az infrastrukturálisan amúgy is megrongálódott területeken. A probléma kezelésére egy designer csapat újrafelhasználható LEGO-ihlette "téglát" fejlesztett ki, ami élelmiszer-tároló és építőanyag egyben.

UNICEF-brick3.jpg

Az okos kis téglát a Psychic Factory tervezte (a design alapján kifejezetten az UNICEF-re gondolva, de persze bármilyen segélyszervezet hasznosíthatná) és két tartályt rejtenek: az egyikbe tartós élelmiszert, a másikba vizet töltenek, mielőtt szétosztanák őket. Miután a különleges éthordók tartalmát elfogyasztották, a téglákat fel lehet tölteni homokkal, törmelékkel, földdel (bármivel, ami tömeget ad nekik) és mint az építőkockákat egymásra lehet őket helyezni és átmeneti építményeket (otthonokat, tárolókat) lehet belőlük felhúzni.

UNICEF-brick4.jpg

Gyakorlatilag tehát az élelmiszer csomagolásából épülnek fel a menedékek, így egy csapásra megoldódik az élelmiszer- és építőanyag ellátás, valamint a hulladékkezelés kérdése. És a legjobb az egészben? Ha egy helyszínen már normalizálódott a helyzet, a téglák összeszedhetők és egy újabb katasztrófa esetén máshol újra felhasználhatók.

A design nem új, már 2011-ben is ismert volt, de úgy tűnik a koncepció fázisából nehezen jutnak el a megvalósításig. Segítsen megfejteni, vajon mi lehet az oka? Milyen hátrányai vannak a legó koncepciónak, amelyek miatt eddig nem kerültek gyártásba a humanitárius téglák?

közösség emberek aktivista kickstarter upcycling

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.