Az Új Arisztokrácia szabályai

newrules.jpg

Joseph Michael Straczynski, a Babylon 5 írójának nem-forgatókönyve.

"Az Új Arisztokrácia szabályai

Nem számít, mennyire emelkednek az élelmiszerárak, nem számít, hogy nektek már csak gyorskajára futja, mi mindig megengedhetjük majd magunknak a bélszínt. Befektetünk a gyorsétteremláncok részvényeibe, hogy még pénzt is csináljunk ebből. Nem számít, mennyibe kerülnek az üzemanyagok, mi mindig meg tudjuk majd fizetni.

A rossz táplálkozás és nem megfelelő egészségügyi ellátás mellett a gyerekeitek alultápláltan nőnek fel, ami az élet minden területén visszaüt, a testi problémáktól kezdve a tanulási nehézségekig. A mi gyerekeink tisztán, egészségesen nőnek fel.

Mindegy, hogy mennyibe kerül az oktatás, hogy nem tudjátok a gyerekeiteket főiskolára küldeni, vagy csak ha teljesen eladósodnak, a mi gyerekeink egyetemet végeznek majd. És mivel bevételeinknek egy nagy része adókedvezményekből és az adófizetők által finanszírozott gazdasági mentőcsomagokból származik, gyakorlatilag ti finanszírozzátok a mi gyerekeink iskoláztatását. De nektek nincs jogotok a mi pénzünkön a ti gyerekeiteket iskolába járatni.

Ha ti vagy a gyerekeitek vállalkozást akartok indítani, hamar rájöttök, hogy mivel kiszívtuk a gazdaságból az összes pénzt, egyszerűen nincs elég készpénz a startup-jaitok megfinanszírozására. (Hacsak nem az online barátaitoktól szeditek össze az olyan oldalakon, mint az Indiegogo, hát nem aranyos?) Mi meg csak írunk egy csekket a gyerekeinknek, hadd szórakozzanak egy jót.

A gyerekeitek üvegplafonnal a fejük fölött születnek, amit szinte biztos, hogy soha nem lesz lehetőségük feljebb emelni. A mi gyerekeink márványpadlóval a lábuk alatt születnek, ami megvédi őket attól, hogy le tudjanak csúszni.

Ha véletlenül hibásan töltitek ki az adóbevallásotokat, rámehet a házatok, a vagyonotok, a megélhetésetek. Mi folyamatosan hazudunk az adóhatóságnak, és soha egyikünknek sem kell ilyesmivel számolnia. Több ezer milliárd dollárt gyűjtöttünk össze tengeren túli számlákon és mindent megteszünk azért, hogy a ti pénzetek az ellenőrzésünk alatt maradjon, mert bizonyára hamarosan még többet kell majd kikanalaznunk belőle magunknak.

Vállalatvárosban éltek: fizetünk nektek azért, hogy nekünk dolgozzatok, miközben odafigyelünk arra, hogy a város összes boltja, ami a mi áruinkat árulja, a mi tulajdonunkban legyen, hasonlóan az összes orvosi rendelőhöz, vagy az éttermekhez, ahol esztek, és hogy mindenért pont annyi pénzt kérjünk el tőletek, hogy a hét végére ne maradjon egy filléretek sem, amit félre tudnátok tenni, így aztán soha ne tudjátok elhagyni a vállalatvárost, soha ne tudjatok előre lépni, és soha ne engedhessétek meg magatoknak, hogy kritizáljátok a vállalatvárost. Nekünk dolgoztok. A miénk a város, ahol éltek. Ti is a mieink vagytok.

Ha valamelyikőtök elvesz egy százdollárost a kasszából, börtönbe megy. Ha mi milliárdokat veszünk el az egyszerű emberek megtakarításaiból, majd bedöntjük a gazdaságot, ami munkahelyek ezreibe kerül, közülünk senkit nem fognak ezért bíróság elé állítani. Mert az Új Arisztokrácia az ilyesmi felett áll. Ezért aztán folytatjuk. És élvezzük.

A rendőrség is a miénk. Militarizáltuk és katonákká képeztük őket, akik úgy bánnak veletek, mint a terroristákkal. Ha ellenünk szólaltok fel, gondoskodunk róla, hogy könnygázt kapjatok, megverjenek benneteket, és megbilincseljenek, és szabad vélemény-nyilvánítási zónákba kényszerítsenek, amiket csak azért hoztunk létre, hogy elfelejtsétek, hogy a szólásszabadságnak az egész ország területén érvényesnek kellene lennie. De most már csak akkor és ott érvényes, amikor és ahol mi azt mondjuk, hogy szólásszabadság van. Eközben mi azt teszünk és azt mondunk, amit csak akarunk, nektek vagy bárki másnak, és megússzuk. 

Ha véletlenül összerakjátok a kirakó darabjait és rájöttök a mi kis játékunkra és beszéltek róla, osztályháborúval vádolunk majd meg, hogy eltereljük a figyelmeteket arról a valódi osztályháborúról, amit ellenetek vívtunk, és amit már régen megnyertünk.

Persze, megkapjátok a lehetőséget kongresszusi képviselőket és szenátorokat és elnököket választani. De csak azután, hogy mi eldöntöttük, jóval az első szavazat leadása előtt, hogy melyik jelölteket támogatjuk. Azokat, akik tetszenek nekünk, akik mindenekelőtt megadják nekünk azt, amit akarunk, őket finanszírozzuk és ti pedig eldönthetitek, hogy a kettő általunk kiválasztott jelölt közül melyikre szavaztok. Aki nem tetszik, akiről azt gondoljuk, hogy dacol majd velünk, azt nem támogatjuk, és ti még az esélyt sem kapjátok meg, hogy rá szavazzatok. Mert az Új Arisztokráciában nincs valódi szavazatotok.

A Fehér Ház a miénk. A Kongresszus a miénk. Azokat a javaslatokat szavazzák meg, amiket mi teszünk le eléjük az asztalra. Olyan törvényeket hoznak, amilyeneket mi akarunk, és amelyekről biztosak lehetünk, hogy csak titeket korlátoznak, minket soha. Az összes bíróság a miénk. Az összes ügyvéd a miénk. Ők a mi bunkósbotjaink, amelyekkel addig ütünk benneteket, amíg megadjátok magatokat.

Nincsenek demokrata és republikánus szenátorok, kongresszusi képviselők vagy elnökök. Ezek a pártok évtizedek óta nem léteznek. Egyetlen párt van: az Új Arisztokrácia Pártja. A többi kabuki színház. Mexikói birkózás. A választás, a különbség, a demokrácia illúziója. Ez nem demokrácia. Ez a pénz monarchiája. Ebben a monarchiában mi vagyunk az Arisztokrácia, a nemesség, és az van, amit mi mondunk.

Ha illegálisan rakjátok le a szemeteteket, megbüntetnek érte és még akár le is tartóztatnak. Ha mi sok száz tonna mérgező hulladékot ürítünk a folyókba és patakokba, soha egyikünket sem fogják letartóztatni és ha meg is büntetnek, egyszerűen felemeljük az árakat és végső soron ti lesztek azok, akik megfizetnek azért, amit mi tettünk.

Mi vagyunk az Új Arisztokrácia, nem fizetünk büntetéseket.

Mi vagyunk az Új Arisztokrácia, védettek vagyunk a büntetőeljárásokkal szemben.

Mi vagyunk az Új Arisztokrácia, és gusztustalannak tartjuk a szegénységeteket és a tehetetlenségeteket és a küzdelmeteket. Alávalóbbak vagytok, mint mi.

Értsétek meg: nem akarjuk, hogy sikeresek legyetek. Nem akarjuk, hogy bármelyikőtök miatt a tortát kisebb szeletekre kelljen vágni. Az egészet magunknak akarjuk. Ha komolyan azt akarnánk, hogy közületek többen tartsanak ott, ahol mi vagyunk, szerintetek tényleg azzal töltöttük volna az elmúlt harminc évet, hogy az összes nagyvállalatot egyre kisebb és kisebb csoportokba konszolidáljuk, amelyek egyre kevesebb és kevesebb ember tulajdonában vannak?

Mi vagyunk az Új Arisztokrácia, mert mi ebbe születtünk. A régi, középkori módszerrel szereztük a pénzünket: a szüleinktől kaptuk. Mi már beleszülettünk abba a vagyonba, amit tőletek és a családotoktól loptunk el az elmúlt ötven év alatt. Ti semmi másba nem születtetek, mint a szegénységbe és a küzdelembe. Ti sosem lesztek mi. Nektek sosem lesz meg az az előnyötök, ami nekünk megvolt. És ez nekünk tetszik.

Tetszik, hogy a ketrecrácsok közül kikukucskálva lesitek, hogy mink van. Tetszik, hogy azt hiszitek, egy nap ez a tiétek lehet. Mert ez az illúzió a mi oldalunkon tart benneteket. De ezek a dolgok soha nem lesznek a tiétek. Arról már gondoskodtunk. Mert amit láttok, az a miénk, és mi nem osztozkodunk.

A világ, amit gondosan felépítettünk számotokra, azokra a célba dobós játékokra hasonlít, amiket a búcsúban szoktatok játszani. Ha elég ügyesek vagytok, és ledöntitek a bábukat, nagy nyeremény vár rátok. Csakhogy a bábuk úgy vannak ellensúlyozva és elhelyezve, hogy soha, de soha ne tudjátok ledönteni őket. Mégis, ti addig fizettek és dobálóztok, amíg ti magatok és a pénztárcátok teljesen ki nem merültök. És ez nekünk tetszik.

Nem akarjuk, hogy legyenek lehetőségeitek, nem akarjuk, hogy tanuljatok, nem akarjuk, hogy beleszóljatok azokba a dolgokba, amik veletek történnek, nem akarjuk, hogy egészségesek legyetek, nem akarjuk hogy bármi mást csináljatok azon kívül, hogy ijedt, tehetetlen, engedelmes fogyasztóként megeszitek, megnézitek, és megveszitek azokat a dolgokat, amikre mi azt mondjuk, hogy egyétek, nézzétek és vegyétek, miközben a jó dolgokat megtartjuk magunknak.

Mert nem vagytok a klub tagjai.

Mert mi vagyunk az Új Arisztokrácia.

És ti vagytok az Új Jobbágyság.

És ez nekünk nagyon, de nagyon, de nagyon tetszik."

Joseph Michael Straczynski

A cikk az alábbi vitaindítónak szánt Facebook poszt fordítása, és az eredeti szerző saját nézőpontját tükrözi. 

(Biztosan lehetne a fordításon még csiszolni, nyitottak vagyunk javaslatokra a magyar szöveg finomítására.) 

politika kritika társadalom hírességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(blogmotor?)
Mindez csak egy vágyálom. Nagyon szeretnék, hogy igaz legyen, azért azt a látszatot keltik, mintha már most is igaz lenne.
A rendszernek még nagyon sok hibája van, ahol be lehet hatolni. Persze nem egyszerű. Kemény munka.
komenista lázítás;)
amúgy meg: van benne valami, ha letördeljük a sarkait...
tetszik

talán ha nem ennyire tudatosan, de valahol ez is benne van a rendszerben
Van benne valami apró igazság, de ennyire nem szar a helyzet.

És nekik is szükségünk van ránk.
Szép, csak ezt nem egy "új arisztokrata" mondja, hanem egy "új jobbágy" (azt hívén, tudja, mit gondol egy "arisztokrata").

Elhiszem én, hogy lentről reménytelennek látszik a küzdelem, de ha valaki azt sulykolja, hogy ez tényleg így van, akkor az nem éppen a reménytelenséget növeli-e?
ez most burkolt zsidózás?
Ez van, de nem kell szeretni, csak úgy csinálni. Lesz ez még másként.
@sírjatok: nem is annyira burkolt :b
Ez így baromság. Az igazi túlélők általában egyszerű sorból jöttek és küzdötték fel magukat.

Pont attól működik a nyugati típusú demokrácia hogy hagy lehetőséget átjárni a kasztok között.

Főleg Európában ahol ingyenes az egyetemi oktatatás, de még az USÁban is megtalálják a módját a tehetséggondozásnak.

Nyilván sokkal lazább a kommunizmus ahol a mérnök annyit keres mint a munkás, csak az a rendszer egy idő után mindig ráomlott az emberek fejére, akik áradásul a vége felé mindennek érezték magukat csak haszonélvezőinek nem.
@ZF2: "Pont attól működik a nyugati típusú demokrácia hogy hagy lehetőséget átjárni a kasztok között."
Na igen, legjobb példa erre: Hunyadi Mátyás. Nézd meg mi volt a nagyapja: egyszerű katona.
DE! Azt is nézd meg, hogy hány esetben kerültek mégis alkalmatlanok, tehetségtelenek hatalomra a származásuk jogán (és kerülnek ma is)? Matematikailag az esély arra, hogy egy felső kasztbéli gyereke ismét a felső kasztba kerüljön, a tehetsége nyomán olyan 1% se. Viszont ez az esetek 99 százalékában így történik.

Van ahol még szemérmesen kezelik a hatalom öröklését, és Európa ilyen. De ettől még létezik a dolog - nagyon is.
Van ahol meg ez természetes - pl Dél-Korea ilyen (LG-nél, Samsung-nál a vezetők mind "rokonok", és nem tehetség alapján vannak kiválasztva).
@Nancsi: "a felső kasztba kerüljön, a tehetsége nyomán olyan 1% se"

Gondolod te. Én elég sok tehetséges embert ismertem, volt köztük nagyon egyszerű és nagyon komoly házból való is. De a nagy többség középosztálybeli.

A legbosszantóbb amikor valaki egyszerre jó házból való, jó modorú és még tehetséges is. És sok olyan van, ezzel nehéz kezdeni, de hidd el van elég hely a lentről érkezőknek is, csak meg kell találni.

Ha megszokod hogy keményebben kell harcolnod, akkor ha egy szintre kerülsz, már te leszel előnyben. A legtöbb igazán messzire jutott ember lentről kezdte.
Nyilván első körben pótolnia kell azt amit más otthonről megkap,d e pont ez edzi meg...
Már az eleje hülyeség. Egy gyorséttermi menü 1 személynek 800-1100 forint. Annyiból rendes vacsit tudok főzni 4 főre. Nem bélszínt, de valamilyen zöldséglevest, erőlevest vagy főzeléket, és utána palacsintát, pudingot vagy smarnit. Aki tud buktát, kakaós csigát, sima kevert kakaós tésztát sütni, pláne nyert ügye van.

A steak meg hiába finom, zsíros vörös hús, és bizony hamarabb visz a sírba, mint bármi, amit itt felsoroltam.

A többi se kisebb marhaság. Bill Gates és Steve Jobs nem gazdag apucik zsebéből került elő. Jobs az első éven otthagyta az egyetemet és saját céget alapított. Nem mondom, könnyebb, ha apuci beindítja valakinek a karrierjét, de az igazi tehetség akkor is magasra jut. Nem mellesleg a pénz egyik funkciója éppenséggel a kincsképzés. Vagyis az, hogy az ember, ha elég nagy vagyont gyűjt, akkor halála után is gondoskodni tudjon azokról a leszármazottairól, akik esetleg nem lesznek olyan tehetségesek, mint amilyen ő maga. Az emberek 99%-a azért küzd, hogy a gyerekének jobb, könnyebb élete legyen, mint amilyen neki volt. Enélkül mindenki pont csak annyit keresne, amennyi a napi megélhetéshez kell, nem többet. Így senki sem tenne félre, és senki sem tudná a gyerekeit támogatni. Persze, vannak ilyenek is, jogukban áll így élni. De az emberek 99%-a nem ilyen. Hanem igyekszik, hogy megtakarítson, s majd viszonylag jól indítsa el a gyerekeit. És nekik is joguk van ehhez. Ha a szerzőnek ez nem tetszik, neki nem kötelező.

Üdv:
b
Ez egy oltári nagy baromság! Mondom ezt kétkezi munkásként. A saját tapasztalatom is az, hogy folyamatos a körforgás. 20 éve dolgozom Magyarország leggazdagabb embereinek.. és csúnya bukásokat és hihetetlen felemelkedéseket láttam. És nálunk még az állam is rátesz egy lapáttal erre a körforgásra. (pl kaszinósok vagyonát nullázza le, és haverokból csinál milliárdos földesgazdát) A módszer elég aljas, de a körforgás jó dolog. Amerikában nemrég kijött egy tanulmány, amiben nyomom követték többszáz ember sorsát az elmúlt 30 évben. A tehetségesek közül 33% milliomos lett. A tehetségtelen gazdagok közül 33% csúszott le. Persze sajnos ott van a tehetséges 66%, aki sosem fogja áttörni az "üvegplafont".. És ott van az a 66% tehetségtelen gazdag, aki nem csúszott le, de az élet már csak ilyen. Szeren csére számít, hogy milyen családba születik az ember, hisz a szülők azért dolgoznak, hogy a gyerekeinek könnyebb legyen. A fenti poszt meg csak egy tehetségtelen komcsi lázítása.
@ZF2:

Anyival egészíteném ki, hogy a gazdag emberek csemetéi nagyon jó oktatásban részesülnek, már kicsi koruktól kezdve, így tényleg sok lesz közöttük a műveltebb, tanultabb ember. Nem feltétlenül tehetségesebb, de általában ez is elég.)

Viszont sokan tényleg elpuhulnak közülük, nekem van nagyon gazdag családból származó kollégám, tök más a szemléletmódja, művelt, nagyin jól beszél nyelveket, tehát elég nagy előnnyel indult, de más tekintetben, meg pont lemaradásban van, nem harcol igazán, magáért sem.

Az igazi felső 10.000 persze tényleg egy zárt kaszt oda már nem érni be, de a felső középosztály sok munkával tanulással, kepesztéssel, elérhető.

Kérdés persze, hogy egyáltalán megéri-e nai 10-12 órát hajtani éveken át????

Szerintem nem. Viszont nem is irigykedem.
Azért mielőtt halálba frusztrálja magát mindenki, egy picit gondolkodjon el azon, hogy mi van ott "legfelül".
Ahova olyan nagyon vágyna ez a jóllakott proletár. Mert a közép vagy alsó réteg kocsija is klímás, a lakása fűtött, nem éhezik, van ruhája- gyakorlatilag jobban él, mint pár száz éve egy király.
Vagy esetleg úgy kéne gondolni, hogy az új arisztokrácia USA+Európa, a kilátástalanok pedig a világ többi része, és már igaz is az írás. Csak ott nem gyorsétteremben esznek, hanem éhen döglenek...
@borzimorzi:
"Bill Gates és Steve Jobs nem gazdag apucik zsebéből került elő. Jobs az első éven otthagyta az egyetemet és saját céget alapított. Nem mondom, könnyebb, ha apuci beindítja valakinek a karrierjét, de az igazi tehetség akkor is magasra jut."

vs.:
M. Gladwell - Kivételesek
Világ proletárjai akkor se egyesülök veletek!!!!!
@borzimorzi: Nem kis hazánkról szól az írás!Tudod, a világ nem az ami otthon a fotelből látszik, a kerület határáig.Nem a magyar viszonyokról írt az író. A magyarok ebben történetben, a jobbágyok között játszanak.
Azért meggondolandó, egy USA lakos gyenge képességekkel is jobban él, mint a világ 80%-a.
Amúgy talán már a vadászó gyűjtögető életmód idején is volt 'márványpadló és üvegplafon'. Nem új a dolog.
Végül egy klasszikust idézek: 'Szegények mindig lesznek.'
@ccvv: Hogyne. Nemcsak az a zsír, amiről szabad szemmel is látod, hogy fehér, mint például a szalonnában. Rejtett zsírtartalom is van, akár 40-50%-os is... Például a disznócomb legszebb részében, a diójában is jócskán van zsír. A marhában is, és nemcsak a lábszárban meg a szegyben, ami szabad szemmel is látható, hanem bizony a T-bone steak zsírtartalma is brutális. A bélszín és a hátszín a relatíve legkevésbé zsíros részei a marhának, de azért abból is bőven elég havi egy-két alkalommal fogyasztania még annak is, aki megengedhetné magának, hogy mindennap azt egye. A jóval olcsóbb zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, valamint a teljes kiőrlésű gabonatermékek preferálása annak is szó szerint életbevágó érdeke, aki anyagilag a jóval drágábbat is vígan megengedhetné magának.

De nem kell nekem hinned. Kérdezz meg egy dietetikust. Ugyanezt fogja mondani.

Üdv:
b
@NekemNemEzKell: Magyarország a világ része. Azok, akik nyomatják a hülye rizsát, hogy "ide nem gyűrűzik be" (olajár), meg mi majd unortodoxul megoldjuk okosba (Fidesz), azok végül akkorát zahálnak, mint az ólajtó. Evvan.

Üdv:
b
@ZF2: Nem ugyanazt nevezzük felső kasztnak. Te úgy gondolod, hogy attól hogy valaki meg tud venni egy 3 éves használt bömöst, meg 20 éves hitelre egy új építésű lakást, az már a felső kaszthoz tartozik. Pedig lóf.szt. Ha látnád, hogy mi a felső osztály, akkor tudnád, hogy nem ugyanarról beszélünk. A felső osztály valahol ott kezdődik, ahol a bukott tagjai. Pl. Demszky Gábor, aki egy bukott arisztokrata, mégis van - többek között - Horvátországban egy komplett faluja. Ami az övé. Minden ház tulajdonosa Demszky Gábor. Érted: földesúr. Ez a felső osztály, nem egy szaros ügyvéd, aki tudott saját irodát nyitni, és 20ezer az óradíja. És ebbe nem kerül be sose nemhogy a te gyereked, de az ügyvédé se.
@borzimorzi: a www.kaloriatablazat.extra.hu/husok.html oldalról:

Marha, bélszín 508 kj 121kcal 19,0 fehérje (g) 4,4 zsír (g) 0,6 szénhidrát (g) 0 rost (g)

Bár ezt biztos a bélszín-lobbi pénzelte. Én csak a bélszín állítólagos zsirtartalmára kérdeztem rá, az egésséges táplálkozás ügyében nem szállok be a ringbe, bár nehezen képzelem el, hogy a havi egy helyett a heti egy-kettő bélszín fogyasztása egészségtelen lenne.
@Nancsi: ebben a felső ligában simán lehet bukni is akkorát, ne feledd. Nagyon kicsinyes elfelejtkezni arról, hogy ezek az emberek a saját vagyonukat kockáztatják.

A nagy irodák (ügyvédi és nközi tanácsadók) úgy működnek hogy ha hajtasz jól keresel, aztán egy idő után bevásárolhatod magad üzlettársként, kevesebb munkával, de továbbra is sok felelősséggel, viszont akkor már a pénzed is dolgozik helyetted (amit addig megkerestél).

Másrészt, ha megkeresel havi 1-2 millát az már igen sok mindenre elég, az hogy nem te vagy a világ ura talán ne zavarjon ilyenkor... Pl vehetsz nyaralót hitelre Horvátországban...

Főldesúr bakker, nem tudom honnan veszed ezt a marhaságot.

Egész városok épültek arra a koncepcióra hogy te mint átlagos középoszátybeli megveszel egy spanyol, floridai vagy nizzai (vagy akár horvát) nyaralót (nyilván hitelre), ott töltesz pár hetet nyaranta és a többiben kiadod. Nyaralóknak, akik ugyanúgy átlagos középosztálybeliek. Ebbe belelátni az osztályharcot eléggé röhejes.

Volt olyan ismerősöm aki ezt nulla önrésszel csinálta meg, most van egy enyhén veszetséges projektje ami majdnem kitermeli magát (saját keresetével egészíti ki), de közben szép lassan lesz egy saját nyaralója a Cote d'Azuron. Én persze ilyenbe nem mertem volna belekezdeni, ezért nincs is nyaralóm ott... MEgjegyzem ő sokkal lentebbről kezdte, ezért jobban mer kockáztatni.
Apa, itt vannak megint a komcsik a spájzban.
@szellemkor: hát ez baj@
@NekemNemEzKell: a nagyapámnak a kommünben vmi posztot ajánlottak, de ő magánzó-privatier- volt, nem köllött neki',Így kódolt: ATGCATGG
@Nancsi: buta falusi ez a Gabi,már a Váliban is gyepálták a fiúk,ő volt a mindig megvert hülyegyerek
@ccvv: Ez itt off, ezért csak röviden. Kérdezni nem ezt kérdezted, hanem a T-bone steaket. Az bizony zsíros, nem kicsit.

A bélszínről írtam, hogy a legkevésbé zsíros része az állatnak, és mint ilyet, ajánlottam is fogyasztásra. Nem túl gyakran érdemes azonban, mert purin tekintetében ez is, mint minden vörös hús, gondot okoz idővel. Konkrétan a húgysav feldúsulásával lesznek gondjai annak, aki vörös húsokat zabál. A húgysav túltengése pedig idővel köszvényhez vezet. Tehát a bélszín és más, nem különösebben zsíros vörös húsok emiatt viszonylag ritkán fogyasztandók.

De ha ezek a kérdések ennyire érdekelnek, érdemes konzultálnod háziorvosoddal, aki elküld laborvizsgálatokra. A leletből kiderül, hogy Neked személy szerint mire kell vigyáznod az egészséged érdekében.

Bocs, de ezt nem folytatom, mert itt offtopic.

Üdv:
b
@borzimorzi:
Off:

Tényleg azt kérdeztem? Nahát.