Kutya egy élet Mezsgorjében

1072220.jpg

A Kijevtől 30 kilométerre lévő Mezsgorjében hihetetlen fényűzésben élt Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök, aki az autók és jachtok mellett különleges kutyákat is gyűjtött. Sőt, ki is állította és tenyésztette őket, a kiskutyákat pedig nagy értékű ajándékként szövetségeseinek adta.

Az ukrán elnöki rezidencia három Vatikánnyi területen terül el a Dnyeper partján, így nem meglepő, hogy egy 18 lyukú golfpálya, helikopter-leszállóhely és hangár, és mesterséges tó mellett egy ranch és egy egzotikus állatkert is elfért rajta.

1072221.jpg

1072222.jpg

A kutyák azonban nem ebben az állatkertben éltek, nekik külön kennelsort építtetett az elnök zárt és nyitott kifutóval, saját állatorvosi rendelővel, kutyakozmetikával, konyhával, és természetesen a hét minden napján 24 órában rendelkezésre álló személyzettel.

1072216.jpg

A Dazed cikkében megjelent képek láttán nyugodtan kijelenthetjük: még Janukovics kutyái is nagyobb luxust élveztek, mint sok ukrán - vagy akár magyar - család.

1072214.jpg

A kutyák a mai napig itt élnek a birtokon, és korábbi gondozójuk és kiképzőjük, Nikolai Garus (fent) és Petrov Verena immár önkéntesként látják el őket. "Ezek a kutyák az életünk" , nyilatkozta Garus. "Velünk nőttek fel, és mi vagyunk az egyetlenek, akik tudják, hogyan kell gondoskodni róluk."

1072217.jpg

1072223.jpg

A légkondicionált kennelek - a rezidencia többi részével együtt - most már nyitva állnak a nagyközönség előtt is. "Eleinte a kutyákat bezárva kellett tartanunk, mert nem voltak hozzászokva a sok idegenhez. De gyorsan alkalmazkodtak az új helyzethez."

A kennelekhez tartozik egy füves edzőpálya és egy benti edzőterem is. (A fotós ottjártakor ezt éppen egy macska használta.)

1072219.jpg

 1072213.jpg

Az elnök a hatalmas termetű kutyákat kedvelte. A kennelben angol masztiffokat és kaukázusi és közép-ázsiai juhászkutyákat találunk, de van itt egy a világ legdrágább kutyájának számító tibeti masztiff is. A kutyákat nem csak kedvtelésből tartotta: erről árulkodnak a nemzetközi kiállításokról elhozott díjak és serlegek, amelyeknek Janukovics külön serlegszobát építtetett. De Mezsgorjében kutyatenyésztés is folyt. Janukovics a nagy értékű, különleges kiskutyákat szívesen ajándékozta befolyásos "barátainak". Ezt igazolják a Garus által előkeresett dokumentumok, köztük két angol masztiff kiskutya származási lapja, akik a kínai elnökhöz kerültek végül.

1072218.jpg

1072215.jpg

A gondozók szerint a mindig elfoglalt Janukovics hetente egy-két alkalommal látogatott le a kennelekhez, a házban pedig egy csivava élt vele.

A kennel fenntartása korábban sem volt olcsó, és most sem az, pedig az igényekből már lejjebb adtak. A látogatók adományaiból és a belépőjegyek árából próbálják meg előteremteni a kutyák ellátásához szükséges összeget.

És hogy mi lesz a sorsa ezeknek az értékes kutyáknak? Remélhetőleg az Ukrán Ebtenyésztők Egyesülete (SIC), a 2017-es Európa Kiállítás szervezője, már dolgozik a megoldáson. Bár Ukrajnában minden bizonnyal mások most a prioritások.

//További kutyás cikkek a disrupton. Ukrajnával ezekben a cikkekben foglalkoztunk.

kutya társadalom állatok hírességek világjáró aktivista Ukrajna

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Semmilyen különbség nincs luxus kutyatelep, arany wc-kefe, jacht és kert végébe épített óriási stadion között: mindegyiket csak beteges, eltorzult jellemű, beteg lelkű emberek harácsolnak, lopnak össze maguknak közpénzből.