Kortárs perzsa szőnyegek

design-FaigAhmed-carpets5.jpg

Faid Ahmed művészetében újraértelmezi az ősi perzsa szőnyegeket: véletlenszerűen átrendezi a hagyományos közel-keleti szőnyegelemeket, miközben a popkultúrából inspirálódva hipnotizáló, elfolyó, minimalista, vagy éppen street-art motívumokat csempész rájuk.

faid.jpg

A keleti szőnyegek művészi kifejezési eszköztára állandó változásban lévő szín- és jelképrendszerekből, forma- és mintavilágból tevődik össze. Ezek jellemzőek a szőnyeg készítőre, akik a hagyományos minták mellett újabb és újabb motívumokat merítenek az egyre gyorsabban változó környezetükből. Faid Ahmed is beleszövi az őt körülvevő világot a munkáiba, ám eközben meglepő merészséggel nyúl a védett kulturális örökségnek számító azerbajdzsáni és iráni szőnyegkészítés kultúrájához.

Faig-Ahmed-Weaving_11.png

A hagyományos kereteken kívül gondolkozó művész szőnyegei szoborszerű plaszticitást kapnak, inkább tekinthetők kortárs szobroknak.

"A szőnyeg a keleti hagyományok egyik kanonikus szimbóluma, a maga vizuális határaival. Az én művészetem célja az, hogy a felismerhetetlenségig áttörje ezeket a korlátokat."

Képkivágás.JPG

Ennek érdekében a szőnyegekben tetten érhető a dekonstrukció, de csak azért, hogy a modern kultúra emblematikus mintái könnyebben érvényesülni tudjanak. Ugyanakkor minden szobor (szőnyeg) az ősi kitartó, alázatos munka eredményeként születik meg a saját keze munkája nyomán.

9b373c46a99daf01_org.jpg

carpet,faigahmed,handmade,modernart-a26d08dbd8128ed4cfe6a14ef44377e3_h.jpg

"Gondolkodás nélkül alkotok. Minden alkotásom a pillanatnyi önkifejezésem. Ugyanilyen változásokon megy keresztül a jelenkor világa nap mint nap - egy pillanat is elég korokon átívelő ideák megváltozásához."

Carpet.jpg

Nézze meg a többi szőnyeget is a galériában!

grafika hagyomány interior installáció

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetszik a koncepció.