Bizarr lyukas tehenek

cows2.jpg

Ezeket a bizarr lyukas teheneket sebészi úton, "futószalagon" állítják elő. A lyuk eredetileg a kísérletekhez kellett, ma már a gazdák egy részének egyben kényelmi funkció is.

A gyakorlat az 1920-as évektől számítva terjedt el, de már 1833-as forrásokban is megemlítik. Az ún. fisztulát ma már rutinszerűnek számító műtéti technikával a tehén oldalában kialakított nyílásba ültetik be, ami így közvetlen hozzáférést biztosít a tehén bendőjéhez. A többnyire műanyagból, vagy gumiból készült kb. 20 cm átmérőjű eszköz zárható, így megakadályozza, hogy a bendőből bendőtartalom, a külvilágból pedig idegen anyag kerülhessen a hasüregbe.

A tehén bendőjét a külvilággal két célból kötik össze. Az egyik, hogy (tudományos céllal) in situ kísérletekben vizsgálják a különböző, takarmányozási célra használt hatóanyagok emészthetőségét, lebomlását. A tehén legelészik, a kutatók pedig időnként mintát vesznek a gyomortartalomból, hogy megállapítsák, melyik táplálék hogyan hasznosul. Manapság a kutatók már arra is hivatkoznak, hogy a kísérletek közvetett célja a környezet védelme, mivel a fisztulás tehenek hozzásegíthetik őket ahhoz, hogy olyan táplálékot fejlesszenek ki, amely a lehető legkevesebb metángáz termelődésével jár.

cows1.jpg

A fisztulák az állatok egy másik csoportjában az állatok jólétét a gazdák "kényelmét" szolgálják. A teheneknél nem ritka a bendőműködési zavar, és ez a kis ablak lehetővé teszi, hogy az állat tulajdonosa könnyen és gyorsan, műtéti beavatkozás nélkül a segítségére siethessen, és kivehesse a tehén bendőtartalmát. Rá lehetne írni, hogy "vészhelyzet esetén kinyitni". Egy gyors google keresés és kiderül, hogy néhányan viszont előszeretettel mutogatják vásárokon attrakcióként az állatokat, és a vállalkozó kedvűek (akik a szagokra kevésbé érzékenyek) akár be is nyúlhatnak a tehenekbe és fotózkodhatnak és fotózkodnak is velük. (Nem, nem fogunk ilyen képet ide betenni, de itt nézegethet ilyeneket.)

Állítólag a betekintgetés egy fájdalommentes beavatkozás és a tehenek (juhok, lovak, és egyéb kérődzők, akiknél ezt "szokás" elvégezni) egészségi állapotát amúgy nem befolyásolja. Ha csak annyiban nem, hogy ezek az állatok tovább élnek (biztos örülnek neki!), mivel a fisztula megnöveli az értéküket, ezért jobb ellátást kapnak.

Lehet, hogy a lyukas teheneké a jövő? Emlékeznek még a lyukas tehenes reklámra?

videó tudomány bizarr állatok fenntarthatóság aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát ez bruti még sose láttam ilyet, de nem is hallottam róla eddig.
Ha gyakran fújódnak fel a tehenek, még lehet, jobban is örülnek egy ilyen megoldásnak, mint a gyakori szúrcsapolásnak, ami egy állatorvosnak elvileg rutinműtét.

drradnaiistvan.blogspot.hu/2011/11/bendofelfuvodas.html

" Ha a felfúvódás olyan súlyos, hogy már rövid időn belül az állat fulladásával kell számolni, illetve a szonda levezetésére nincs lehetőségünk, nem szabad késlekedni az állat szúrcsapolásával.
[...]
Ha van idő, a szőrt lenyírjuk és a bőrt jódozzuk. A szúrócsapot marokra fogva hegyével a jobb könyök felé irányítva egyetlen erélyes mozdulattal tövig beszúrjuk, a tőrt kihúzzuk, a szúrócsap hüvelyét pedig a pereme leszorításával, két ujjal helyben tartjuk.
[...]
Ha szúrócsap nincs kéznél, közvetlenül a fenyegető fulladás megelőzésére végső esetben a bendőt akár egy zsebkéssel is meg lehet szúrni! A kés pengéjét a sebben a tengelye körül 90°-kal elfordítjuk, hogy a gázok a penge mellett eltávozhassanak. "
Hogyne persze és a tehénnek nem kell idegenanyag kilökődés ellen semmit szednie és hashártyagyulladást sem kap, azt csak emberek kaphatnak szigorú higéniás körülmények ellenére is. Lehet, hogy létezik ilyesmi, de nem a hosszú tehén élet titka...
Brazíliában sokkal kisebb lyukat raknak a tehénre és a bendőgázt kivezetik, majd szeparálják a metánt és autót hajtanak vele.
Mondjuk az azért kissé ellentmondásos hogy új takarmányt akarnak kifejleszteni-->közben pedig a lyukas tehenek kint vannak a réten és azt eszik amit X százezer éve...
Ha már ~180 éve kísérleteznek rajtuk akkor nem kellene kizárólag a különböző kísérleti eledeleket enniük,milyen eredmény lesz ha keverik a fűvel?
@lutria: @lutria: Alapvetően a tehenek természetes, hagyományos táplálékához kevert "adalékanyagok" teszteléséről van szó. Tehát a normál kaja feljavítását célzó hatóanyagok kifejlesztéséről. Amolyan emésztőrendszeri finomhangolás. Egyébként nem feltétlenül szintetikus dolgok ezek. "Megpróbálták tovább növelni a bevitt takarmány-alapanyagok összetevőinek emészthetőségét azáltal, hogy különböző növényi kivonatokat kevertek össze. Nem kell egzotikus növényekre gondolni, csak olyanokra, mint a gesztenye, kakukkfű, szurokfű, kapor és hasonlók! Ezeket a növényeket mi is könnyedén megtalálhatjuk akár a saját kertünkben is. Ezt követően fisztulás teheneken vizsgálták a különböző mixek emésztést javító hatását". Ezt ebben találtuk. www.magyartarka.hu/portal/download/ujsag/mtarka_2014_tavasz_web.pdf

Ettől persze mi legalábbis nem érezzük jobban magunkat.
"A teheneknél nem ritka a bendőműködési zavar, és ez a kis ablak lehetővé teszi, hogy az állat tulajdonosa könnyen és gyorsan, műtéti beavatkozás nélkül a segítségére siethessen, és kivehesse a tehén bendőtartalmát. Rá lehetne írni, hogy "vészhelyzet esetén kinyitni". "

Ez a zavar jellemző esetleg a többi növényevő (ló, juh, kecske) állatra is?
@mildi: Ok, köszönöm, ezt nem tudtam.