Az IKEA megkegyelmez a hekkereknek?

ihlogo.png

Az IKEAHackers közösség a svéd vállalat védjegyszerűen egyszerű termékeinek egy kis kreativitással és kézügyességgel változatos módon történő átalakítását és újrahasznosítását terjeszti a neten 2006 óta, szinte felbecsülhetetlen értékű ingyenreklámot generálva ezzel a cégnek. Az IKEA® köszönetképpen nemrég lecsapott a csak a Facebook-on a mai napon 139 ezer rajongót számláló oldalra. Nagyon úgy tűnik, hogy a bejáratott közösség "hátán" akarnak új üzletágat nyitni.

Minden IKEA® és IKEAHackers rajongót ledöbbentett a hír, amikor június 14-én az IKEAHackers.net weboldalt üzemletető Jules (álnév) bejelentette: nincs tovább.

Pár hónapja kaptam egy jogsértés abbahagyására irányuló felszólítást az Inter IKEA Systems BV-től (az IKEA Koncepció tulajdonosa, a világ minden részén ők kezelik az IKEA® franchise-t, a szerk.), amelyben arra hivatkoznak, hogy az IKEAHackers.net webhely megsértette a szellemi tulajdonjogaikat. Ebben a levélben azt kérték, hogy önként mondjak le és adjam át nekik a domain nevet, ellenkező esetben fenntartják a jogot, hogy a szükséges jogi lépéseket megtegyék ellenem...Hogy rövidre fogjam, végül az ügyvédeink megegyeztek, hogy megtarthatom a címet, ha felhagyok mindenfajta kereskedelmi tevékenységgel. Beleegyeztem, mert nagyon sokat jelent nekem az IKEAHackers és nem akarom csak úgy feladni. Szeretem az oldal közönségét és amit együtt elértünk az elmúlt 8 évben. És sajnos nem elég mély a zsebem, hogy egy ilyen mamutcéggel harcoljak a bíróságon.

A blogger, aki a rajongóknak írt levelében elismerte, hogy valószínűleg tényleg jogsértést követett el (használja az IKEA® logót és az egész oldal a cég arculatát, színeit viseli, bár az oldalon világosan olvasható a nyilatkozat, hogy az oldalnak semmi köze a céghez) összetört az erejét szerinte szükségtelenül fitogtató lakberendezési óriás döntésétől.

Magánszemély vagyok, nem egy vállalkozás. Nyilvánvalóan az ő oldalukon állok. Nem tudták volna ezt velem normális emberek módjára megbeszélni, rögtön felszólítást kellett küldeni? Az IKEAHackers.net oldalt 2006-ban indítottam és nem azzal a céllal, hogy a védjegyüket tisztességtelenül kihasználjam. Egyszerű rajongójuk voltam. Így visszagondolva, rettenetesen naiv. Nem akarok ezzel mentegetőzni, de tényleg az voltam, amikor regisztráltam az IKEAHackers-t. Az elmúlt nyolc év alatt akkorára nőtt ez az oldal, hogy már képtelen voltam a munkám mellett fenntartani. Ráadásul sokba is kerül az üzemeltetése. Mivel az IKEA® nekem ezért egy fillért sem fizet, a hirdetésekből tartom fenn magamat és az oldalt. Most június 23-ig el kellene távolítanom az összes hirdetést..

A hirdetésekből származó bevételek nélkül azonban nem létezhet az oldal, így a kétségbeesett blogger a rajongók támogatását kérte. Nem uszította őket az IKEA® ellen, csupán annyit kért, legyenek továbbra is aktív tagjai a közösségnek, kövessék a fejleményeket és majd őt az új oldalra is. (Ergo eldöntötte, hogy mégis átköltözteti az oldalt egy másik domain alá, a négybetűs szó nélkül.)

jules-sad-550x536.jpg

A hír természetesen futótűzként terjedt az interneten az oldal poszjait szívesen átvevő design blogokon (amelyek további több százezer emberhez juttatják el világszerte több nyelven ingyen az IKEA® termékein alapuló lakberendezési ötleteket), és a közösség önszerveződő módon akcióba lépett. Nem csak hogy kisebb online ügyvédi közösség sietett Jules segítségére, akik szerint a cég követelései többnyire alaptalanok és abszurdak, de a rajongók elárasztották a design cég amerikai képviseletét felháborodott emailekkel, csiripekkel és Facebook üzenetekkel. Az IKEAHackers Facebook oldalának rajongói tábora 8%-kal nőtt egy hét alatt, ami az új like-ok számát tekintve az előző héthez képest több mint 1300%-kos növekedést jelent (2014. június 19-i állapot).

likes.JPG

A "demokratikus designjára" büszke IKEA® úgy tűnik gyorsan (talán kicsit gyanúsan is gyorsan) kapcsolt, hogy hatalmas baklövést követett el, amikor erőből próbált fellépni egy ekkora, nyilvánvalóan törzsvásárló közösséggel szemben. Június 19-én a következő hír jelent meg az IKEAHackers.net oldalon a rajongók nagy örömére:

Tegnap este levelet kaptam Anders-től az Inter IKEA Systems BV képviseletében, hogy lépjek vele kapcsolatba...az IKEA® szeretne velem párbeszédet kezdeményezni, hogy kitaláljuk, hogyan legyen tovább. Mit jelent ez? Nem tudom. De reménykedem, bár óvatos vagyok. A beszélgetésünk eredménye, hogy egyelőre nem kell semmit megváltoztatnom az oldalon (beleértve a hirdetési rendszert), amíg meg nem születik az új megállapodás.

A hozzászólásokat olvasva egy valami világossá vált számunkra: a rajongók azt remélik, hogy az IKEA® talán felajánlja Jules-nak, hogy immár ténylegesen az ő színeikben, általuk szponzorálva folytassa az elmúlt nyolc évben végzett sikeres (önkéntes) gerillamarketinget a cég érdekében és így megmenekülhet a közösségi oldal.

Bár nem kívánunk összeesküvés-elméleteket szőni és természetesen nem ismerhetjük az IKEA® stratégiáját és a pereskedést elkerülendő már most közöljük, hogy még véletlenül sem vádoljuk őket semmivel, és az ®-t is kitettük mindenhova...de azért a szorult helyzetben lévő naiv-Jules elgondolkodhatna pár dolgon. Hogyan is lett az IKEA® troll cégóriásból pár nap alatt az IKEAHackers megmentője? Vajon nem pontosan ez, azaz az IKEAHackers szellemi termékeinek (a sok-sok posztnak, leírásnak, képnek, stb.) ingyen vagy bagóért történő megszerzése és egy új üzletág beindítása volt-e eredetileg is a cég szándéka? Nem lehet, hogy egyszerűen meghekkelték a hekkereket?

Csak szólunk, hogy a cég egyik szlogenje, a nagybetűs IKEA koncepció: "Másképpen csináljuk".

ikeakoncepcio.JPG

Részünkről feszülten várjuk az új híreket és fejleményeket, folyt. köv., de addig is kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére a témával kapcsolatban.

d_társadalom közösség design csináld magad átverés bútor interior aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.