Nem is etted meg!

nemisettedmeg-disrupt-top.jpg

A You Did Not Eat That Instagram fiók azoknak a vékony lányoknak a fotóit gyűjti, akik hatalmas adag hizlaló ételekkel pózolnak a kamerának, miközben mindenki tudja az igazságot: valójában nem is ették meg azokat.

nemisettedmegp-disrupt-03.jpg

A #youdidnoteatthat (YDNET) hashtaggel ellátott képeken szereplő szupervékony hírességek és hétköznapi lányok és nők nagy része valószínűleg otthon koplal és éhezteti magát, ám úgy tűnik, nem meri bevallani, mekkora árat fizet az alakjáért. Az áprilisban elstartolt oldalnak mostanra már több mint százezer meglehetősen aktív követője van, akik ugyanolyan sportot űznek a képeket eredetileg kiposztolók cikizéséből, mint a minden jel szerint "liarexiában" (az angol liar, azaz hazudós és az anorexia szavak összeolvasztásából kreált áltudományos étkezési zavarban) szenvedő lányok a polgárpukkasztó látszat-zabálásból és ételpazarlásból. De mi szükség van erre?

nemisettedmeg-disrupt-01.jpg

Hogy elkerüljék az étkezési szokásaikat feszegető kínos kérdéseket, az A-listás hírességek már viszonylag régóta odafigyelnek rá, hogy rendszeresen megjelenjenek róluk olyan fotók, amelyeken (látszólag) normális ételeket fogyasztanak éppen. Ez az újságírók körében az ún. DIPE, azaz a nyilvánosság előtti étkezés dokumentált eseteként ismert jelenség. Mostanában azonban a vékonyság (illetve a vékonyságot egészségtelen módon elérő és fenntartó életmód) ellen felszólaló kampányok hatására a szupervékony celebek - színésznők, énekesnők, modellek, divat bloggerek... - mintha átestek volna a ló túloldalára.

nemisettedmeg-disrupt-11.jpg

Annyira félnek attól, hogy rossz színben tüntetik fel őket, hogy már azon versengenek, ki tud egészségtelenebb ételekkel - természetesen érintetlen cukros fánkokkal, hamburgerekkel, zsíros húsokkal - fotózkodni. És itt most nem a nyilvánvaló reklámfotókról van szó. Nyilatkozataikban is egyre többször mesélnek kedvenc ételeikről, sőt, recepteket is szívesen megosztanak a rajongóikkal. Gwyneth Paltrow például állítólag isteni házi pizzát készít, Drew Barrymore imádja a sajtos makarónit, és Victoria Beckham-nek még arra is sikerült rávennie Gordon Ramsay-t, hogy elterjessze róla: annyit eszik, mint egy ló. És ahogy az várható volt, a fiatal lányok követik a példájukat és egyre másra posztolnak magukról látszólag-zabálós képeket a saját "divatmagazinjukban", az Instagramon.

nemisettedmeg-disrupt-10.jpg

A YDNET a látszatkeltés új fokára adott reakció az egyelőre névtelen oldalszerkesztőtől és követőitől. A mozgalom az ételeket divatkiegészítőként használó nőket szembesíti a valósággal. Bár a szerkesztőnek a New York Magazine-nak adott interjúja szerint egyáltalán nem ez volt a cél, ez legtöbbször egyfajta nyilvános megszégyenítésbe megy át. Neki egyébként abból lett elege, hogy ezek a nők a képeikkel azt hazudják: bármit meg(t)ehetnek, mégis "tökéletesek" tudnak lenni, és ezzel óriási károkat okoznak azoknak a nőknek az önértékelésében, akiknek ez adott esetben még sportolással és koplalással sem megy. Jobb lenne, ha bevallanák: éhezünk, hogy így nézzünk ki, és hidd el, nem jó móka.

Nem az érdekel, hogy ki hányas ruhaméretet hord vagy hogy mit eszik. Sokkal inkább arról van szó, hogy igen, tudjuk, fantasztikusan nézel ki, de ne hazudj arról, hogy hogyan éred ezt el. Semmi baj. Elmondhatod az igazat...

Ön szerint ezek a nők megették az ételeket, amivel lefotózták őket? Találkozott már hasonló ételhazugsággal? Vajon mennyire káros ez az új trend fiatal lányokra nézve?

neginmirsale3.jpg

nemisettedmeg-disrupt-14.jpg

nemisettedmeg-disrupt-02.jpg

nemisettedmeg-disrupt-09.jpg

nemisettedmeg-disrupt-05.jpg

nemisettedmeg-disrupt-12.jpg

nemisettedmeg-disrupt-08.jpg

nemisettedmeg-disrupt-06.jpg

nemisettedmeg-disrupt-13.jpg

nemisettedmeg-disrupt-07.jpg

d_társadalom nők aktivista Instagram

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

és mégis kit akarnak becsapni ezekkel?
"A #youdidnoteatthat (YDNET) hashtaggel ellátott képeken szereplő szupervékony hírességek és hétköznapi lányok és nők nagy része valószínűleg otthon koplal és éhezteti magát, ám úgy tűnik, nem meri bevallani, mekkora árat fizet az alakjáért."
zoom:
"nagy része valószínűleg"
vs.
"miközben mindenki tudja az igazságot"
Azok, akik ezeket gyűjtik minden bizonnyal csak a saját/asszony elhízott seggét próbálják menteni, igazolva saját/asszony hurkáinak létjogosultságát.
Mert:
Ehetsz is, csak utána nem a TV/gép előtt kell(ene) dögleni (mint valszeg a gyűjtögetők teszik)
Az a baj, hogy rengeteg ráérős ember van. Mennének kapálni a kertet...
akár meg is ehetnék a változatosság kedvéért, praktikusan semmit se hízna egy hambitól, csakhát azoka fránya pszichés korlátok amik a betegséget alkotják ugyebár...
hehe
akarom mondani, de szomcsi
az mondjuk eleve tréfás, hogy összesen 1 képen van olyan kaja amibe bele is harapott valaki, nem csak odatartja a szájához.

egyébként meg szanalmas.hu
A hamburger mely része az a halálosan egészségtelen?

a, hús
b, zsömle
c, zöldség
@Emmanuel Goldstein:

Amennyiben a húspogácsát én csinálom (messze nem azokból a húsokból, mint az éttermekben), a zsömle szintén házi készítés, szóval ez kilőve, akkor nem látom az egészségtelen összetevőt.
Ettől még persze igazad van, az átlagot tekintve, de pont ezért nem eszem hambit, kizárólag otthon. Mondjuk a kölkök sem eszik meg máshol, amióta elkészítettem az első otthonit, mert azt mondták, hogy eddig becsapták őket.
@BaktaLórántLánya: @Emmanuel Goldstein: Olyan, hogy egészségtelen étel nincs. Egy étel, vagy ehető és tápláló, vagy romlott és mérgező. Olyan van, hogy egészségtelen élet mód. Bár ez is hülyeség hiszen, ha valaki nem akar 100 éves koráig élni miért ne halhatna meg hamarabb egy jó szívinfarktusba.

Az embernek nem az élethez, hanem a tisztességes halálhoz van joga.
Ja és jogosan kritizálják ezeket a nőket, mert mások életét keserítik meg a hazugságaikkal.
1-2 hambitól senki nem fog elhízni, ha mellette mozog meg normálisan eszik. Nyilván ezek a modellek nem minden nap három pizzát esznek, hanem kéthetente két szeletet, oszt jó.