A fáknak is füle van

rain3.jpg

San Franciscó-i Rainforest Connection találmánya lehetővé teszi, hogy a feleslegessé vált mobiltelefonok kisebb átalakításával valós időben "lehallgassák" az esőerdők pusztításáért felelős illegális fakitermelőket, ezáltal növelve a hatóságok és civil környezetvédők intézkedéseinek hatékonyságát. 

Az elmúlt évek pozitív fejleményei ellenére továbbra is súlyos probléma az illegális fakivágás, mind kereslet, mind kínálat oldalon. A környezetvédők szerint az illegális fakitermelésből származó faanyag legnagyobb felvevőjének számító Egyesült Államok, Japán, és az EU tagállamok kormányai nem tesznek elég hatékony intézkedéseket, hogy növeljék a legális és a fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyag iránti keresletet, míg az erdőtulajdonos államokban az erdők megmentésért tett erőfeszítések körének kibővítésére lenne szükség. Olyan megoldást kellene találni, amely teljesen megállítja az illegális kereskedelmet: lehetőleg még a fák kivágása előtt.

rain6.jpg

A sűrű erdők mélyén az erdőrablók könnyen láthatatlanná válhatnak, és tevékenységüket esetleg csak több nappal, héttel később fedezik fel a levegőből. De még ők sem tudják hang nélkül ledönteni a faóriásokat. Ezért fejlesztette ki Topher White fizikus és szoftverfejlesztő és csapata azokat az újrahasznosított mobiltelefonokból készített "digitális füleket", ún. RFCx eszközöket (a rainforest és a connection szó rövidítése), amelyeket a fák lombkoronájában rejtenek el (a sajtófotókon látható eszközöknél jóval ügyesebben, a publikumnak nem bemutatott módon álcázva), és amelyek a nap huszonnégy órájában figyelik az erdő hangjait. Az eszközök képesek megkülönböztetni az erdő natív hangjait a fakitermelés és ha már környezetvédelemnél tartunk, az illegális vadászat zajaitól, és azonnal reagálnak a nagyméretű gépek, láncfűrészek, vagy a lövések hangjára.

rain4.png

A napelemmel működő, átalakított és - számunkra meglepő módon az illegális fakitermeléssel érintett területek nagy százalékában rendelkezésre álló - minimális, az egy telefonhíváshoz szükségesnél is kisebb ("kevesebb, mint egy pálcika") jelerősséget igénylő mobiltelefonok kb. 1 kilométerre hallanak el, és a gyanús tevékenységekről valós-idejű riasztást küldenek egy szervernek, amely aztán értesíti a legközelebbi hatóságokat és környezetvédőket. (A mobiltelefonokkal szemben jelenleg egyetlen elvárás van: fusson rajtuk legalább az Android 2.2 verziója ("Froyo"), ami úgy nagyjából minden 2010 után gyártott Androidos telefonra igaz is.)

Ilyen formában a fejlesztők szerint a találmányuk az érintett országokban még a megvesztegetés elleni küzdelmet is segítheti. A föld legszegényebb országaiban az illegális fakitermelés táplálja a korrupciót, és több milliárd dollárnyi kimaradt hasznot jelent az országoknak. Ha a bepoloskázott területeken a riasztásokra nem reagálnak a hatóságok, nem mennek ki a helyszínre és nem állítják meg a fák kidöntését, az bizonyítékként szolgálhat az adott körzet megbízottjainak "fa-mutyijára".

rain1.jpg

Egy telefon kb. 300 hektárnyi területet tud lehallgatni. Egy ekkora méretű erdő megmentése évente ugyanakkora hatással van a klímánkra, mint kb. háromezer autó kivonása a forgalomból (autónként évente 5 tonnányi széndioxid kibocsátással számolva).

rain5.jpg

A technológiát Indonéziában, egy gibbon rezervátumban már sikeresen tesztelték. A jelenlegi kickstarter kampány 100.000 dollárt akar összegyűjteni, amiből kb. 2-300 kilométer erdőt tudnak bepoloskázni Afrikában és Brazíliában további két pilot projekt keretében, miközben természetesen állami támogatást is remélnek (a korrupció ellenére?) majd egy nagyobb méretű "esőerdő-lehallgatási ügyhöz".

d_környezet mobiltelefon innováció természet technológia aktivista kickstarter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.