Az Omo elátkozott gyermekei 18+

mingitop.jpg

A gyerekeket veszélyeztető kegyetlen ősi rítusok uralják mindmáig az etiópiai Omo-völgy lakóinak életét. Steve McCurry lenyűgöző fotói az itt élő gyermekekről és egy férfi, aki a rituális gyilkosságok megállítására tette fel az életét.

mingi23.jpg

A világörökség részének számító Omo folyó völgye Délnyugat-Etiópiában található. A völgy a törzsi kultúra édenkertje. Összesen kb. 225.000 ember él itt kilenc törzsben, mindegyiknek megvannak az egyedi rituáléi és szokásai az öltözködési és testfestési sajátosságoktól kezdve a bizarr öncsonkítási módszereken át a különös harciasságig.

mingi14.jpg

Ezek közül az egyik a kara, banna és hamar törzsek által gyakorolt, tudatlanság és babonák által fűtött kegyetlen hagyomány, a  rituális mingi gyerekgyilkosságok. A mingi jelentése: átok. A törzsi vezetők több okból kifolyólag is minginek nyilváníthatnak egy gyermeket.

mingi45.jpg

Míg a mingi valószínűleg eredetileg a spártaiakhoz hasonlóan a koraszülött, életképtelen, vagy valamilyen testi deformitással született csecsemőket érintette, mára a házasságon kívül (lány mingi) vagy a törzs által jóvá nem hagyott házasságból és meg nem áldott terhességből született gyerekek (nő mingi) automatikusan megkapják a bélyeget, csakúgy, mint az ikrek (iker mingi). Sok gyerek születik házasságon kívül, mivel a házassághoz komoly hozományt kell adni, ezt pedig nem mindenki engedheti meg magának.

mingi38.jpg

De elég lehet az is, ha a későbbiek során a kisgyermek felső fogai hamarabb bújnak ki mint az alsók (ennek a "súlyos következményeiről" a lenti videóban mesélnek a vezetők), túl nagy a hézag a fogai között, vagy éppen letörik egy darab az egyik tejfogából (fog mingi). Így egy gyermek lényegében mindaddig veszélyben van, amíg le nem váltja a fogait, azaz 10-12 éves koráig.

mingi12.jpg

A törzsek vezetői úgy vélik, hogy a mingi gyermekek jelenléte veszélyes a törzsre nézve, gonosz szellemeket és sorscsapásokat (szárazságot, éhséget, betegséget, halált) hozhat a törzsre, így ha egy gyermeket minginek kiáltanak ki, az a biztos halált jelenti számára. Évente mintegy 300 gyerek hal meg válogatott kegyetlenkedések következtében.

mingi50.jpg

A mingi gyermekekhez nem érhetnek hozzá a törzs tagjai, így péládul az anya nem etetheti meg a már eleve minginek született csecsemőjét, akit születése után magára hagy. Miközben mások a születés körüli halálozások számának csökkentésén dolgoznak, itt a mingi újszülötteket szándékosan hagyják éhen halni. Ennél "humánusabb" módszer, ha születés után rögtön homokot szórnak a csecsemő szájába, és így fullad meg.

mingi41.jpg

Az idősebb korban minginek nyilvánított gyermeket általában egyszerűen elviszik messzire a törzstől és magára hagyják a bozótban élelem és víz nélkül, ahol az éhség, kiszáradás vagy a ragadozók végeznek vele, de előfordul, hogy vízbe fojtják. Az ikreket általában együtt dobják az Omo folyóba.

mingi20.jpg

A CNN beszámolt olyan esetről is, amikor a ikerpár egyik tagja halva született, és az anya, abban a reményben, hogy a másik gyermeke életben maradhat, elásta a testét. A törzs elöljárói azonban pár hét múlva rájöttek arra, mit tett az anya, kiásták a testet és az egészséges csecsemőhöz kötözve így együtt dobták őket a folyóba. A mingiket ugyanis nem lehet eltemetni, mert a vérük megmérgezi a földet.

mingi42.jpg

Lale Lebuko, aki két mingi nővért veszített el így, arra tette fel az életét, hogy minél több gyermeket mentsen meg a rituális gyilkosságtól. Az OMO CHILD alapítvány árvaház és oktatóközpont egyben, ahová az elátkozott gyerekeket menekítik a törzsektől, nem kis veszélyt vállalva ezzel. Ha Lebuko nem élvezné néhány elöljáró közvetlen jóindulatát és barátságát, valószínűleg már régen nem élne, hiszen viselkedésével veszélyezteti a törzseket. Ugyanis ha egy mingi gyermektől "nem a megfelelő módon" szabadul meg a törzs, az átok nem szűnik meg.

mingi13.jpg

Lebuko erőfeszítéseinek köszönhetően a kara és banna törzsek ünnepélyes körülmények között 2012. júliusában hivatalosan betiltották a mingit, de egyes tagok titokban, a mintegy 50.000 tagot számláló, kevésbé központilag irányított hamar törzs pedig továbbra is nyíltan gyakorolja ezt a szokást.

Az alábbi videóban egy mentőakciót láthatunk (2:44-től), amelynek során egy magára hagyott újszülött kislányhoz sietnek az alapítvány munkatársai. A kislányt, akit a születése óta eltelt 40 óra alatt senki nem mert megetetni, egy maroknyi ember védelmezi a halálát kívánó törzstagoktól, míg Lebuko és társai megérkeznek...

További fotók a lenti galériában!

Fedezze fel a világot, olvassa el a nepáli mézvadászokról szóló cikkünket is, vagy nézze meg a brooklyni bandákról szóló fotósorozatot! És bár tudjuk, hogy ez a cikk nem "tetszik" a szó szoros értelmében, segítsen felhívni a figyelmet az alapítvány munkájára és ossza meg ismerőseivel a történetet szóban, vagy a Facebook-on!

d_társadalom videó gyerekek tabu világjáró népek aktivista 18+ fotóesszé

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbár szokás, de jut is, marad is. Minél több gyereket sikerül megmenteni, annál több hal éhen később.
Európában is ez lehetett, kb 10000 éve.
A felvilagosult nyugatiak majd megoldjak. Megmentik a csecsemoket, tulnepesednek, aztan eheznek, haboruznak, johetnek a bekefenntartok, aztan a nyomukban a kulfoldi cegek, banyatarsasagok, olajkutak stb.

Ilyen hagyomanyok bar barbarnak latszanak es babonas magyarazatokat adnak rajuk ma mar, megis okkal alakultak ki es van racionalis alapjuk. Meg ha ma mar vallasos, babonas indokokat is adnak rajuk. A fold termokepessege gondolom nem javult meredeken az utobbi par szaz evben, akkor megis hogyan tudnanak tobb gyereket eltartani?
Nyugaton van millio szamra abortusz, egyes magyar nok is ugy jarnak abortuszra, mint mas nok kozmetikushoz, fodraszhoz, ott Afrikaban meg megoldjak Taigetosz-modszerrel. Melyik a barbarabb? En nem tudnam eldonteni.
Nem azt mondom, hogy elnek koztuk vagy hogy egyetertek, hanem hogy az ilyen hagyomanyoknak is oka van. Talan azon kellene gondolkozni, hogy szuntessuk meg az okokat. Mert Kalasnyikov mar van a kezukben, humanus feher emberek adhattak el nekik gondolom. Akik aztan szornyulkodnek, hogy miket csinalnak ezek a feketek...
Ez a cselekedet egy vallási hiedelemből fakadó barbarizmus. Amennyiben végignézzük az emberiség és a társadalmak fejlődését, nagyon sok barbár szokástól megszabadultunk, de nagyon sok megmaradt napjainkban is.
A kérdés, hogy a felvilágosult, jogismerő, XXI. századi technikával rendelkező fehér ember honnan vindikálja a jogot ahhoz, hogy beavatkozzon egy még az őskorra jellemző életmódot folytató afrikai törzs életébe azért, mert saját szokásvilágával teljesen ellentétesnek ítéli meg a törzs szokásait, hagyományait? Feljogosítja-e a beavatkozásra az a tény, miszerint egy "belső" ember kér segítséget tőle?

A megmentett gyermekek soha nem vehetnek részt annak a közösségnek az életében, ahonnan származnak, ergo gyökértelenek, árvák lesznek, hacsak nem adják őket örökbe más országokba, ami persze megoldja a problémát, legalábbis az övéket. Ellenben a szokás ugyanúgy megmarad, sőt a törzs részéről több kiszámíthatatlan reakcióra lehet számítani, hiszen a vezetők (sok esetben a sámánok, varázslók) saját hatalmuk csorbításának ítélve a beavatkozást, biztosan nem pozitívan reagálnak erre. Ezzel még a segítséget kérő személyes biztonságát is veszélyeztetik.

Persze elég, ha bemutatjuk magát a tényt, lehet hüledezni, hogy ezek a feketék hogyan és milyen körülmények között élnek, de a folytatásról, a reakciókról a legkevesebb esetben születik beszámoló, hacsak nem történik egy olyan esemény, mely "hírértékű". Lásd a ruandai népirtást. Tétlenül szemlélték, hogy gyilkolják egymást halomra, sőt az USA közölte, hogy nem avatkozik be, mert Ruanda nem az "érdekszférája".
Azért a fegyvereket eladni jó volt.
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Istenem...hogy a hozzád hasonló barmok honnan jönnek elő? Elképesztő....
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Én értem amit mondasz, de nincs igazad.
Ezt összehasonlítani azzal, hogy az európai nők abortuszra mennek hülyeség.
Ott a nőnek a szabad akarata, döntése, ebben az esetben pedig valami vén sámánnak a hülyesége.
A taigetosz-módszer is más volt. Ott a satnyákat, torzakat hagyták magukra.
Az állat is megvédi a kölykét, ezek a balfaszok meg irtják a sajátjukat?
És egyáltalán nem biztos, hogy egy régi hagyománynak van értelme. Lehet, hogy régen sem volt.
Főleg afrika van tele akkora barmokkal, hogy csak na.
Gyerekeket gyilkolnak meg, ti meg ideologizáljátok a tényt túlnépesedéssel és jogokkal, a fotelben ülve... Normálisak vagytok? Semmilyen körülmény nem írhatja felül azt a barbarizmust, hogy csecsemőket dobnak vízbe, vagy fojtanak meg homokkal.
Alapvetoen ezen torzseknel a szuletes utani abortusz a szokas, mig nallunk a szuletes elotti. Azert nem valaszthatjak az europai modellt, mert nincs rendes orvosi hatteruk, ezert meg tobb no halna meg. Az eredmeny azonos, a gyerekek meghalnak, viszont az afrikai modszer kevesbe humanus, mivel nincsennek modern eszkozeik a gyerekek 'humanus' megolesere. Mind ott, mind nallunk a fogamzasgatlas lenne a valoban humanus megoldas. Valamiert ezt a modern europaban sem mindenki hasznalja, sot itthon egy ellenzeki part eppen most torolne el a szuletes utani abortusz buntetesi teteleit. (szerencsere csak ha nyernek)

Egyebkent ott a tulnepesedes a gond, mig nallunk a gyerekhiany. Ehhez kepest oket itelik el, csak azert mert nem tudjak a gyerekeket meg a szuletesuk elott megolni.

Egyebkent ha a megmentett gyerekek elegen lesznek, akkor mar nem arvak lesznek hanem egy uj torzs. Ha ok mar nem gyakoroljak a regi szokasokat es tovabbra is befogadjak a tobbi tozs felesleges gyerekeit, akkor par generacio alatt ok lehetnek a legnagyobb/legerosebb/egy tozsi haboruban gyoztes tozs a kornyeken.
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Kérlek szépen mássz vissza arra a fára ahonnan jöttél, nagyon jó lenne mindenkinek.
Régen volt egy mosópor, amit Omonak hívtak.
Komolyan azt hittem a címlapos link alapján, hogy ahhoz van köze a posztnak. :D
@kvp: A fogamzásgátlás baromira nem lenne megoldás erre. Ha nem vetted volna észre nem csak a nem kívánatos gyerekeket gyilkolják meg,hanem a tervezetteket is ha van velük valami stikli, például rossz a foguk.
Továbbá baromi szépen megkérlek hogy ne próbálj meg párhuzamot vonni ezzel és az abortusszal mert a kettő nincs még csak egy dimenzióban sem.
@kvp: Azért nehogymár ugyanaz legyen az a sokféle változatos kivégzési mód, amiket megszületett gyerekekkel művelnek (akár 10-12 éves korig, ha végigolvastad), meg ha megszakítják egy pár sejtből álló öntudatlan kezdemény továbbfejlődését. Ha meg olyan alapon vizsgálod, hogy végülis abból is lehetne gyerek, akkor légy oly szíves, és soha többé ne maszturbálj és ne használj fogamzásgátlást, mert abból is lehetne, ami akkor kárba megy. Sőt, állapítsuk meg, hogy mennyi idő után kezdenének el elhalni a spermiumok a férfiak szervezetében, és maximum ilyen időközönként legyen kötelező megpróbálkozniuk egy gyerek összehozásával. Persze ehhez nem mindenkinek lesz partnere, de hát itt életek forognak kockán, nem lehet mindenféle újkeletű, divatos kényelmi szempontokat (amiket a liberálisok jogoknak csúfolnak) előrébb helyezni, úgyhogy praktikus módon az éppen ovuláló, egyedülálló nőkből valami központi rendszer sorsol nekik egy párt. Mert ha nem dönthetjük el, hogy hol kezdődik az élet, akkor nem, és kész. Ez az egyetlen lehetséges jövőkép.
Egyébként biztos vagy te ebben a "szuletes utani abortusz"-dologban, amit írsz valami itthoni pártnak tulajdonítva? Mert nekem nettó hülyeségnek hangzik. Igen, tudom, hogy megjelent valami ilyen egy brit orvosi lapban, de nekem abortuszellenzők által írt átlátszó, ócska provokációnak tűnik, épeszű ember nem gondolkozik így.
Nocsak, "vezető mingi" nincs?
"Azért nehogymár ugyanaz legyen az a sokféle változatos kivégzési mód, amiket megszületett gyerekekkel művelnek (akár 10-12 éves korig, ha végigolvastad), meg ha megszakítják egy pár sejtből álló öntudatlan kezdemény továbbfejlődését."

Nem ugyan az, csak ugyan az a celja, a lakossag szamanak csokkentese. Meg akkor is ha ez egyik helyen sem tudatos dontes. Ott babona es hagyomany ami miatt elkerulik a tulnepesedest. Itt tobbnyire anyagi megfontolasok tulzasba vitele. Mint irtam az europai megoldas humanusabb, mert nem varjak meg amig megszuletik. Viszont afrikaban ha nem lenne a fenti babona, akkor kenytelenek lennenek veletlenszeruen (alapvetoen ez is veletlenszeru) ritkitani a sajat lakossagukat vagy bedolne a gazdasaguk. Az afrikai babona alapja az, hogy ha a nonek nincs ferje, akkor nem tudja majd egymaga eltartani a gyerekeit, ha nem kapott aldast a csaladtol, akkor nincs meg egy gyerekre penz, ha ikeri szuletnek, akkor tul sok gyereke lesz, tovabba ha eltorik a gyerek tejfoga, akkor gyengek a csontjai es vegul ha szuletesi hibas, akkor valamilyen genetikai betegsege lehet. Nallunk is ezek az indokok, csak itt fejlettebb az orvostudomany es ezert meg tudjuk indokolni. Erdekes modon teljesen ugyanazok az indokok es a megoldas, annyival kiegeszitve, hogy europaban azert ritka a tizenevesek eutanaziaja, de azert tulunk nyugatra mar jopar 'fejlettebb' orszag bevezette. Ott akar a gyerek is kerheti, hogy oljek meg, de a szulonek is megvan a joga, hogy a gyerek helyett nyiltkozzon errol. Raadasul sokkal humanusabb modon, mereggel vegzik ki oket ami fulladast okoz, nem folyoba dobassal ami sokkal fajdalmasabb.

"Egyébként biztos vagy te ebben a "szuletes utani abortusz"-dologban, amit írsz valami itthoni pártnak tulajdonítva?"

Megneztem es a szules utani gyerekgyilkossag buntetesi tetelenek enyihitese, illetve eltorlese a legnagyobb ellenzeki part aktualis valasztasi igerete. Ha jol nezem a beigert reformok utan max. 1-2 evet lehetne csak kapni (a felmentes lehetosegevel egyutt) ha szules utan valaki megfojtja, folyoba dobja vagy csak hagyja ehen halni a gyereket. Az afrikaiak pont ugyenezeket hasznaljak fogamzasgatlas es az ott nem megoldhato abortusz helyett.

Szerintem max. azert lehet az afrikaiakat elitelni, mert nem a nyugaton megszokott kimeletes modokon hajtjak vegre a gyerekszam csokkenteset. Errol viszont nem igazan tehetnek, mivel nem eleg fejlettek.
@avocado_: Náluk nincs "tervezett" és "nem tervezett" gyerek. Dugnak, szülnek és a gyerekek legalább a fele meghal különböző okok (betegség, éhség, baleset, stb.) miatt. Sokkal több születik, mint amennyit a terület el tud tartani, a nagy gyermekhalandóság szükségszerű, náluk ez szabályozza a népességet.
A hozzászólásokat olvasva én inkább amiatt vagyok szomorú, hogy mennyi nihilista, cinikus emberi hulladékkal osztom meg a Kárpát-medencét itt és most, 2014-ben egy fejlett világbeli, viszonylagos jólétben élő és állítólag civilizált társadalomban. Asperger szindrómások vagytok talán? Szégyelljétek magatokat, okoskodó, öntelt, szívtelen gyökerek, ha nem lenne maroknyi normális gondolkodású, humánus, értelmes ember, akkor mi magunk lennénk megérettek a pusztulásra.
Szét kéne csapni köztük szablyával és Bibliával. Az ilyen kultúra nem méltó a fennmaradásra, bármilyen ősi is, mehetnek fényképen a néprajzi múzeumba a vén gecik, a fiatalok meg választhatnak, böri, vagy kultúraváltás. A sok képmutató fotelfilozófus pedig ott szarna be a helyszínen ha látná ezeket a majmokat gyerekeket kaszabolni. Komolyan, nem kár az ilyen babonákért, ostoba "hagyományokért", ennél a kóla-Hollywood-McDonalds kultúra is ezerszer jobb.
minél előbb halnak meg annál jobb nekik ... kevesebbet szenvednek
Európában sok százezer pár vár örökbefogadható gyerekre. Az eitóp kormánynak el kellene venni ezeket a gyerekeket, és a nyugati országokba kellene küldeni őket, egy jobb élet reményében.
Szörnyűek ezek a dolgok. Világosan mutatják azt, mennyire hamis, amikor a fejlett népek egyes tagjai a fejlettséget szégyennek tartják és bálványozzák a természethez közel élő népeket.

Az is szörnyű, hogy itt sokan olyanokat kommentelnek, hogy úgysem tud több embert eltartani a terület, muszáj valahogy ritkítani őket és jobb, ha ezt maguk teszik meg. Mert ez sokak kommentjének az értelme. A túlnépesedésre sok más megoldás is lenne. Pl. tanuljanak meg földet művelni rendesen, akkor nagyobb lesz a terület eltartó képessége. Vagy legyenek kicsit észnél és ne dugjanak amikor csak eszükbe jut. Vagy védekezzenek. Ja, csak előre gondolkodni, tanulni a fejlettebbektől stb. az erőfeszítés, sokkal egyszerűbb a védekezni képteleneket hagyni kínok közt meghalni. És még sokan helyeselnek is nekik!?

Ez semmi szín alatt nem fogadható el. Becsülöm azt, aki megpróbál változtatni ezen. Az itteni kommentelők nagy része meg egy tragédia.
@Flúgatlan: Én is becsülöm azt, aki változtatni próbál, de a módszerrel nem értek egyet. Ugyanis a gyerekek kínhalálát simán meg lehetne előzni azzal, hogy minden hónapban leszórnak repgépről pár ezer kotont, meg melléjük a használati útmutatót is, piktogramokkal. Ha csak a fele használja, már jó.

Azt azonban meg kell érteni, ha durván túlszaporodják a környezetük eltartóképességét, akkor egy komolyabb aszály alkalmával egyszerre hal ki az egész törzs, akár mingi, akár nem mingi.
A törzsi vezetők nem hülyegyerekek, hanem évszázadokra visszamenőleg ismerik a terület klímáját és időjárási jelenségeit. Tudnak következtetni az eső mennyiségéből és a hőmérsékletből arra, hogy milyen lesz az aratás. És ehhez képest határozzák meg, hogy a népesség szinten tartásához hány kisgyerek kell. Ha fölös létszám van, akkor abból kiszelektálják a legéletképtelenebbeket. Gyakorlatilag ők veszik át az evolúciós szelekciós tényező szerepét.

A fejlett világból nézve lehet szörnyülködni a dolgon, de az a tény, hogy ez a módszer- biológiai, élettani és evolúciós szempontokból egyaránt - fejlettebb a miénknél. Kegyetlenebb, de fejlettebb.

Mi itt a "fejlett" világban a családtervezéssel meg az abortusszal csak a létszámot tudjuk szabályozni, és sokszor túlszabályozzuk. Jelenleg épp ez van, az europid népességben nincsen meg a civilizáció fennmaradásához minimálisan szükséges, átlagosan 2,11 gyermek, akiket minden pár otthonába el kéne juttatnia a gólya néninek ahhoz, hogy ne szoruljunk bevándorlásra a népesség szinten tartásához.

Ők azonban, az sokak által oly bőszen lenézett "fejletlenek" sokkal ügyesebben oldják meg a kérdést, ugyanis nemcsak a létszámot szabályozzák a maguk primitív és kegyetlen módszereivel, hanem a minőséget is. Aki bármilyen szempontból hibás, vagy annak tűnik, vagy csak rosszabbak a túlélési esélyei, azt kiszelektálják a vének. A legtöbb esetben annyi történik, hogy az illető kevesebbet szenved, mire meghal, és közben kevesebb kaját eszik meg a törzs szűkös készleteiből...

Úgyhogy szerintem hátrébb az agarakkal, Olvtársak! Mert nem biztos, hogy az a fejletlen, ami annak látszik! És nem biztos, hogy a primér kegyetlenség az igazi kegyetlenség. Mert kiszolgáltatni őket a túlnépesedésnek, hogy a folyamat végén egy új ruandai helyzet alakuljon ki, amikor bozótvágókkal irtják egymást a szomszédok, az bizony jóval nagyobb kegyetlenség lenne. Ezek a vének csupán két rossz közül a kisebbet választják.

Üdv:
b
@borzimorzi: "... Gyakorlatilag ők veszik át az evolúciós szelekciós tényező szerepét."

Ja! És ugye, személyes érdekek ("Ez a törzsfőnök fia!") semmiképp nem jönnek szóba, mint ahogy a rosszkedvemvanmakönnyenítélekhalálrabárkit faktor sem?

Ez a lelkület nemhogy megelőzi a népirtást, hanem elősegíti: aki képes a saját törzsének tudatánál levő gyerekét kitenni a halálnak, az könnyebben lesz képes bozótvágóval nekimenni a másik törzsnek is. Elvégre akkor is csak "ők veszik át az evolúciós szelekciós tényező szerepét." Sokan vagyunk, evolúciózzunk, hulljon a férgese! Ugye, kedves borzimorzi?!

Az a föld is sokkal több embert tarthatna el, ha oda adaptált földművelést végeznének. Öntöznének, mit tudom én, mit tudnak ott csinálni konkrétan, nem ismerem azt a területet. Nem a "felesleges" gyerekek kiirtása a megoldás, de még az óvszer sem (használnák egyáltalán?), hanem az, hogy ismerjék fel: csak a világ fejlettebb részétől tanulva és magukat rendszeres munkára szorítva tudnak túlélni.

Szomorú vagyok, hogy ezt már leírtam előző hozzászólásomban is, de borzimorzi ezt nem vette észre: nemcsak a felesleg kiirtása vagy a születésszabályozás a megoldás, hanem a fejlődés is.
@Flúgatlan: Sajnos, ha hisztizel, akkor a saját eszedet se hagyod szóhoz jutni, nem, hogy a másét. Nyilván szóba jöhet, ha valaki a törzsfőnök fia, a nepotizmus univerzális jelenség. Viszont ezeket a törzseket jellemzően nem egy diktátor vezeti, hanem a vének tanácsa. Márpedig ott a többiek hamar legyakják azt a vént, aki a saját unokáját mentené, bár a törzs elfogadott normái szerint halálra ítélték szegény gyereket.

Az meg nettó hiszti, hogy ezek könnyeben nekimennek a másik törzsnek. Pont azért gyakorolja ezt 3 törzs egy szűk területen, mert ez a garancia arra, hogy egyik se szaporodjon el annyira, hogy a puszta túléléshez már arra legyen szükség, hogy az élelmet gyilkolás útján szerezzék meg a szomszéd törzstől. Évszázadok tapasztalata, törzsi háborúk hosszú sora és a konszenzus, hogy a továbbiakban nem akarnak háborút: ezek a tényezők alakították ki a jelen gyakorlatot.

Amúgy meg jártál már Afrikában bármilyen farmon? Vagy akár csak tájékozódtál ezeknek a törzseknek a környezetéről, az élőhelyük talajáról, annak termőképességéről, a hőmérsékleti viszonyokról és a csapadékmennyiségről? Nem, mi? De kérdezek könnyebbet: termeltél már paradicsomot balkonládában az erkélyeden úgy, hogy legalább egy lecsóra való összejött? Ja, hogy azt sem, mi? :-DDD

Csak lököd a rizsát az agrártermelésről, amihez éppen úgy nem konyítasz, mint az élettanhoz, az evolúció működéséhez és a csoportdinamikai kérdésekhez. De azért kioktatsz bárkit, hadd szóljon... De a tények ettől még tények maradnak. Ócska terra rossa talajon, nem lehet annyit termelni, hogy mindenkit ellásson a föld. A törzsek vénei ezt tudják. És kénytelenségből, a maguk kegyetlen és primitív módján megakadályozzák a nagyobb bajokat: a tömeges éhen halást és a törzsi háborúkat. A Szent Máté sziget szarvasairól hallottál már? Na, ha nem, nézz utána, talán megérted, hogyan vezet a korlátlan szaporodás szükségképpen a tömeges kihaláshoz egy korlátozott rendszerben, akármekkora hatalmas volt is a környezet ellátóképessége az eredeti méretű populáció számára.

Ezek az emberek a maguk primitív lehetőségeihez képest adtak adekvát választ egy rendkívül összetett problémára. Olyanra, amelyre mi, a "fejlettek" nem tudunk hasonlóan adekvát választ adni a mai napig.

Szerintem elsősorban tisztelet illeti őket, csak azután bírálat. És akkor is csak olyan formában, hogy javaslatként felvetjük a naptármódszer és a koton használatát mint alternatívát. Ha kellő tisztelettel állunk hozzájuk, meg fogják érteni, hogy az emberi szenvedés mértékét csökkenteni lehet, és kell is.

Épp csak a hozzád hasonló főokosok még csak véletlenül sem így állnak az emberekhez. Hanem lekezelően és kioktatóan. Aztán persze csodálkoznak, hogy miért nem szeretik őket ezek a primitívek. Hát, nem véletlenül.

Na, pá.
b
Szívtelen, szar emberek intellektuális fölényeskedés mögé próbálják elrejteni hogy valójában empátia nélküli szociopaták, gyakorlatilag pont olyanok mint azok a nácik akik programozott népirtáshoz gyártottak ideológiát a saját lelkiismeretük elaltatására és másokénak a kioltására.
Minden ember alapvető és meghatározó, veleszületett értéke hogy védi az életet, az utódait, akár a saját élete árán is. 2014-et írunk, már nincsenek egzotikus, hermetikusan elzárt törzsek, a legprimitívebb nyomorultak is tudják hogy a fehér emberrel kereskedni lehet, és hogy nincsenek magukra utalva.
De nem vagyok idealista, nem véletlen hogy mi gyarmatosítottuk őket és nem ők minket. Ti nyilván a kannibalizmust is meg tudnátok magyarázni, és az Észak-Koreai totalitárius kommunista fasizmust is tapintatos tisztelettel kezelitek. Nem hiszek a kultúrák egyenrangúságában, én abban hiszek hogy nincs mentség az ártatlan gyermekek megölésére, és aki ezt relativizálja, mindenféle okoskodó elmélettel legitimálja az számomra morális hulla, az emberiség ellensége, aki itt, a mi társadalmunkban is időzített bomba amíg nem hatástalanítjuk.
@Karmadealer: a morál, amiről beszélsz, keresztény eredetű, ezt a fekete afrikaiaknak honnan kellene ismerni? mármint Afrika többsége biztos ismeri, mert a keresztény hittérítők és nagyhatalmak odamentek és jól kizsákmányolták őket a múltban
na ennyi a keresztény morál

megjegyzem a kereszténység illetve a legmodernebb idők előtt előtt azért Európában sem volt ekkora érték a gyerek

sőt, a lánygyerek egyenesen csapásnak számított egyes helyeken

azt nem gondolod, hogy egy megfogant gyerek megölése miben jobb, mint egy már megszületett gyerek megölése?
mert sokan azzal érvelnek, hogy a megfogant, de még meg nem született gyerek nem életképes egyedül, ezért meg lehet ölni
na most egy gyerek Afrikában 10-12 éves kora előtt egyáltalán nem tudna életben maradni szerintem a szavannán, sivatagban, tehát nem életképes
abortálható

a nyugati kultúrkör nagy része az abortuszt, a magzatgyilkosságot elfogadhatónak tartja, a gyerekgyilkosságot meg nem, az afrikaiak meg pont fordítva

én nem mondom, hogy egyik jobb, mint a másik, csak hogy nem biztos, hogy egyik rosszabb, mint a másik, az is biztos

@Brix: a sok százezer örökbefogadásra váró pár bizony nem egy fekete-afrikai gyereket akar nevelni, hanem kék szemű, szőke hajú kisbabát
ez az igazság, ezért én nem is ítélem el őket, ez mindenkinek a maga döntése

óó, amúgy a biblia már párszor szétcsapott Afrikában, ahogy a Korán is, volt pár százmillió áldozata ezeknek a vallási téveszméknek
ezek a négerek azért ölnek meg pár gyereket, hogy ne népesedjenek túl, ne kelljen később háborúzni a földért
ahogy Európában az anyagi krízishelyzetre hivatkozva abortálnak, mert van hozzá technika, orvosok

a nyugati ember megoldja a túlnépesedést úgy, hogy háborúzik más népek ellen és milliószám irtja őket modern fegyverekkel
mennyivel civilizáltabb...

@szellemkor: amit te itt habzó szájjal emlegetsz, hoyg humánom meg hasonlók, azok az elmúlt pár évtized termékei, soha előtte senki nem gondolta ezeket komolyan
a reneszánsz humanizmus sem mai értelemben vett humanizmus, hanem az emberközpontúságot jelentette, nem az emberekkel szembeni irgalmasságot
nem véletlen, hogy a nagyon humanista itáliai városállamok véres háborúkat vívtak egymás ellen

meg a kereszténység, ami az iszlámmal versengve milliárdnyi embert irtott ki a Föld színéről

vagy a mostani hipszter, hippi humanizmus, amelyik azért, hogy iPhoneja lehessen, megfizet cégeket, hogy leigázzanak más népeket, kibányásszák a nyersanyagaikat, kiirtsanak komplett törzseket, elszennyezzenek minden élhető területet, harmadik világbeli csóró gyerekek sweatshopokban gyártják nekik az ájfónt, márkás ruhákat, cipőket, majd ezek a geci hipszterek egy Starbucksban ülve osztják az észt arról, hogy mennyire szomorú a helyzet Afrikában
lófaszt mama!
ha létezne barom kommentelő mingi, akkor szebben festene a világ ezen az oldalon
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Végtelenül cinikus, amorális vélemény. Nekem van értékválasztásom, amellett hogy tudok a fekete és fehér mellett más árnyalatokat is megkülönböztetni. Te tipikusan az a nihilista, értékrelativizáló gondolkodást fogalmazod meg, ami minden funkcióban a diszfunkciót, minden hatásban a mellékhatást, minden jó dologban az árnyoldalt látja, ami önmagában nem lenne még akkora baj, ha nem tenne egyenlőségjelet közéjük, ezáltal elbagatellizálva azokat az értékeket és morális iránytűket, melyek lehetővé tették, hogy technikailag is mi blogoljunk a nyomorult Omo völgyi szerencsétlenekről és ne ők rólunk.

Persze lehet valaki a saját civilizációjától megcsömörlött, a természeti népeket idealizáló álmodó, (ezek az irányzatok már a XIX. századtól felbukkantak a művészetben, irodalomban) mert lássuk be, bőven van honnan és hová fejlődnünk emberileg és társadalmilag, de jó ha tudjuk hogy van egy szilárd morális sorvezetőnk, amiben a "ne ölj" előkelő helyen kellene hogy szerepeljen. A kislányok rituális körülmetélését ugyanígy barbár és üldözendő rítusnak tartom.

Én hiszek a keresztény értékekben, és abban a fajta szelíd, de határozott evangelizációban (ellentétben pl. az iszlám militáns és megosztó tanaival és terjesztési elveivel), ami lehetővé teszi hogy az közös alapértékek minden olyan társadalomhoz eljuthassanak, akik a modern kor miatt amúgy sem élhetnek többé elszigetelt életet. Konkrétan az abortuszt ugyanúgy gyilkosságnak tartom mint a gyermekgyilkosságokat, és erkölcsileg egyikre sincs nagyobb alap, attól függetlenül hogy a társadalmunk jelenleg az egyiket Btk. tényállásként kezeli, a másikat pedig nem, (ugyanakkor odáig legalább eljutottunk hogy a szájba szórt homokkal megfojtás viszont már különös kegyetlenséggel minősítené adott esetben a gyermekgyilékosságnál az elkövetési módot). Nem akarok hasonló furcsaságokra profán példát hozni de amíg pl. 100 tő indiai kender szeretettel és szakmai odaadással történő gondozása, és betakarítása szintén bűncselekmény, addig száz tő szőlő szeretettel és szakmai odaadással gondozása és betakarítása "év borásza" címet és társadalmi elismerést jelenthet, tehát megint csak vannak furcsaságaink. De ez egyik sem mentheti fel az egyén felelősségét a döntései alól: ha választásod van a szabad akaratod által, megmérettetsz a választásod szerint.

Képmutató hipszterek? Igen, ha már van annyi belátási képességed hogy tudd, hogy kerül a Nike cipő a boltba, hogy kerül az Iphone a kezedbe, a te választásod hogy ezeket vagy másikat választasz, vagy egyáltalán, hogy márká,k vagy valódi értékek közti választások mentén éled az életed.
Ha személyesen cselekedni nincs is lehetőséged az Omói gyermekek érdekében, akkor pedig azzal választasz, ahogy állást foglalsz.
@Karmadealer: "Végtelenül cinikus, amorális vélemény." - a morálod, vagy amit annak gondolsz, a szocializációdnak köszönhető, meg hogy nem tudsz gondolkozni

"Persze lehet valaki a saját civilizációjától megcsömörlött, a természeti népeket idealizáló álmodó" - ez nem én vagyok, leírtam, hogy nem élnék ott, nem gondolom, hogy ez nyugati szemmel helyes, csak azt írtam, hogy nyugati szemmel megítélni sem helyes, alapvetésnek gondolni, hogy te mindent jobban tudsz, mert a te kultúrádban csak a nő méhében ölik a gyereket, amikor kibújik, akkor nem
ott meg fordítva
egyrész ugye ott nem is kivitelezhető az abortusz általi gyerekgyilkosság, nincsenek az élet védelmére felesküdött orvosok, akik ezt örömmel végrehajtanák

"de jó ha tudjuk hogy van egy szilárd morális sorvezetőnk, amiben a "ne ölj" előkelő helyen kellene hogy szerepeljen" - ez Jézus nevű agyament rabbi ámokfutása óta van így
mármint elméletben
ugyanis a sziklaszilárd sorvezető nevében százmilliókat öltek meg válogatott kegyetlenkedések közepette
tényleg milyen jó sorvezető

más népeknek meg más sorvezetőik vannak

én Ázsiában élek, totál más gondolkodás, bár ma már az ázsiaiak is legalább a látszat szintjén akarnak humánumot mutatni, ami amúgy tök idegen a kultúrájuktól
ahogy a fehérek is akarnak humánumot mutatni, de valójában a természetüktől teljesen idegen

a kereszténység egy rabszolgavallás és még azok se gondolták komolyan, akik összefabrikálták
amúgy minden vallás baromság, csak máshogy

"A kislányok rituális körülmetélését ugyanígy barbár és üldözendő rítusnak tartom." - a kislányokat körülmetélők meg azt tartják barbárnak és megengedhetetlennek, hogy nők össze-vissza kúrogatnak 14-45 éves korig Európában és USA-ban majd pánikszerűen akarnak fogni egy férjet, hogy meglegyen a kényelmes élet, ház, kocsi stb.
Én sem metéltetném körül a lányomat, de belátom, hogy mások megtennék. Nem költözök oda, nem veszem át a szokást, ennyi.

Hipszerek pont hogy leszarják azokat a gyerekeket, akik összeszerelik nekik a kütyüiket, csak azért, mert ez kell a boldogságukhoz, jólétükhöz. Az omoi gyerekek meg töredéke ennek, de mivel látszólag semmi hasznot nem hajtanak az Omo mentén élők, ezért le lehet barbározni őket.

Az európaiak mennyivel civilizáltabbak, csak százmilliószámra irtják egymást...

"Ha személyesen cselekedni nincs is lehetőséged az Omói gyermekek érdekében, akkor pedig azzal választasz, ahogy állást foglalsz." - akkor majd pár imám is állást foglal abban a kérdésben, hogy szabad-e szabados szexuális életet élni, lehet-e fedetlen testtel járni, lehet-e nyugati kultúrát követni és majd tesz is ellene
az Omo-völgy lakói meg majd állást foglalnak a te életeddel kapcsolatban is, te meg igazodj ahhoz

mindenki szóljon bele mindenki életébe, abból lesz a világraszóló buli!
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Legalább színt vallottál, arrogáns, nihilista ateista vagy, ráadásul összemosod a szezont a fazonnal, a "first world problem"-eket az alapvető emberi tragédiákkal. Sokkal jobb nekünk is hogy nem itt élsz, magam buzdítanálak új otthont keresni ha nem így lenne. Semmi gond.

Te egyik gazemberséget a másik gazemberséggel relativizálod, a keresztények nevében elkövetett gaztettekkel a kereszténységet akarod diszkreditálni, aki nyilván egyenlőségjelet tennél néhány pedofil pap és a keresztény egyházak által működtetett iskolák, kórházak, árvaházak ezrei közé is. Ma a keresztény eszmeiségnek és a hozzá kapcsolódó intézményrendszernek és egyháznak (tudod, ez egy olyan "márka" ami 2000 évet túlélt, és most is virágzik, tehát nincs a magadfajták jóindulatára utalva) tehát ennek az eszmeiségnek szerencsére megkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen tekintélye és tisztelete van a világban, Ázsiában is (Lásd. pl. Fülöp-szigetek, stb.)
Ma a kereszténység nem hódító és erőszakos ideológia mint a kereszténységet a saját hatalmuk érdekében kisajátító képmutató pápák idején, ellenben emberek milliárdjának nyújt támaszt, vigaszt és közösséget az egész világon.
Az általam képviselt kereszténység, az általad képviselt nihilizmus, és a militáns vallások (pl. iszlám) között az a különbség, hogy a kereszténység arra tanít: tudd mi a jó és mi a rossz, és magadtól válassz köztük. Te azt vallod, nincsen jó és rossz, minden pont jó úgy ahogy van, nem lehet (pozitív) befolyásod a világra. Az iszlám pedig megmondja hogy ki hogy öltözködjön és ki kivel keféljen vagy sem, és ezt eőszakkal érvényre is juttatja (lásd Saria) azokon akik felett hatalommal rendelkezik. Te amikor összemosod a kereszténység múltját a jelenével akkor azokról a keresztényekről se feledkezz meg akik mártírhalált haltak amikor a kereszténységet üldözték.

Én mondjuk nem az a fajta keresztény vagyok aki fülét-farkát behúzva tűri a hozzád hasonló rosszindulatú ateista kutyák uszítását, hanem az aki felborítja a templomban kufárkodók asztalát, és aki Gábriel pallosaként rendet vág közétek. :-) Még szerencse hogy az Opus Dei jezsuitái között is volt egy pár tökös gyerek a veszélyesebb magadfajták lerendezésére, akik nem a másik orcájukat tartották oda hanem lenyomtak egy preventív sallert a fajtátoknak. :-) És ebbéli kilengést a jámborság követelménye ellen sokkal szívesebben felvállalok - még ha a távolság miatt csak szimbolikusan is - mint hogy vétkesek közt cinkosként szó nélkül hagyjam, hogy ártatlanok halálát végtelenül embertelen, hideg materialista okoskodás mentén legyintéssel elintéző, mérgező gondolatok válasz nélkül maradjanak.
Gondolom, hogy most rögvest megköveznek engem a liberálisok, de pusztán elvi megközelítésben a fogamzásgátlásnál és az abortusznál sokkal hatékonyabb módszer ez a mingi módszer.

Elítélem a módszert, de azt azért látni kell, hogy míg egy koton után gyakorlatilag másnap, egy abortusz után 3-4 hónap múlva újra jöhet a nemkívánt gyermek. A mingi módszernél pedig az anya 1-1,5 évre ki van vonva az megtermékenyítésből.

Barbár módszer, de (a maguk szemszögéből nézve!!!) hatékony!

(Mondjuk azt sem hiszem, hogy nálunk nagy számban örökbe lehetne adni Etiópiában született csecsemőket.)
@...elmúlik...: @Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: XXI. századi fehér ember, igen. Ebben a cikkben egy etióp ment meg etióp kölyköket. Előbb olvasni kell megtanulni srácok, aztán ha az jól megy, majd gyertek vissza filozofálni.
@Dávid Taródy: Számomra is ez volt a legmegdöbbentőbb, sehol egy elismerő megjegyzés, hogy ez a Lale Lebuko mégis csak milyen bátor, vagy rendes ember, vagy bármi ilyesmi, ehelyett ízléstelen, cinikus, fellengzős szövegek láthatólag enyhe autizmussal megvert fotelfilozófusoktól.

Ha ezt az arányt reprezentatívnak kellene tekintenünk, nyilván széthullott volna már rég a saját társadalmunk is (disrupt - nomen est omen)

Szerencsére szolidaritásban, empátiában, emberségben, segítőkészségben és jóakaratban hatalmas tartalékok vannak a Kárpát-medencében, és Európa jószándékú százmilliói között is, és ha az ember nem itt a szellemi hiúság szánalmas kifutóin néz körül hanem a való életben, kistelepüléseken, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, vagy bárhol ahol normális magyarok élnek, végtelenül természetes, rendes gondolkozással és világszemlélettel találkozik, ezért nincs mitől tartanunk, elég tudatosítani hogy amit itt látunk, az mindennek az ellenkezője mint amit a normális emberi hozzáállásról tudunk és gondolunk.
@z: Azon se csodálkoznék ha ezek az eszementek kitalálnák, hogy Albert Schweitzer is csak nyomorúságot szabadított az afrikaiakra.
@Karmadealer: "Ma a kereszténység nem hódító és erőszakos ideológia mint a kereszténységet a saját hatalmuk érdekében kisajátító képmutató pápák idején, ellenben emberek milliárdjának nyújt támaszt, vigaszt és közösséget az egész világon." - a népek ópiuma, egy mákony, ami szedálja a tömegeket

"Te egyik gazemberséget a másik gazemberséggel relativizálod, a keresztények nevében elkövetett gaztettekkel a kereszténységet akarod diszkreditálni, aki nyilván egyenlőségjelet tennél néhány pedofil pap és a keresztény egyházak által működtetett iskolák, kórházak, árvaházak ezrei közé is. Ma a keresztény eszmeiségnek és a hozzá kapcsolódó intézményrendszernek és egyháznak (tudod, ez egy olyan "márka" ami 2000 évet túlélt, és most is virágzik, tehát nincs a magadfajták jóindulatára utalva) tehát ennek az eszmeiségnek szerencsére megkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen tekintélye és tisztelete van a világban, Ázsiában is (Lásd. pl. Fülöp-szigetek, stb.)" - a sok pedofil papnak adnak vadászterepet az iskolák, árvaházak, a Fülöp-szigeteken meg a kereszténység egy elég fanatikus ára vert tanyát, a katolicizmus, meg kell nézni, miket művelnek nagypénteken

"ártatlanok halálát végtelenül embertelen, hideg materialista okoskodás mentén legyintéssel elintéző, mérgező gondolatok" - ja, én inkább felkötném magam, ha olyan ideológiát mentegetnék, ami sok százmillió ember haláláért felel
igen, a kereszténységről van szó

ja, én nem vagyok nihilista

mellesleg mi a véleményed arról, hogy a fekete afrikaiaknak a katolikus egyház tiltja az óvszerhasználatot? aztán persze jön a túlnépesedés, de arra a pedo papok szarnak
@z: hazudsz, illetve rasszisa vagy
te a bőrszínt látod, én a kultúrát
a néger, aki "megmenti" a gyerekeket a fehér kultúra követője
ő szembemegy a kultúrájukkal
ez gyakorlatilag a törzsek kipusztulását fogja okozni, jön a túlnépesedés, aztán a háború a szar termőföldért, állatokért, ivóvízért
de legalább megmentettek pár gyereket

én nem azt mondom, hogy egyik kultúra jó vagy rossz, hanem hogy egy ilyen kis törzset is le akar gyűrni a bölcs fehér ember, ráadásul egy olyan dolog miatt kritizálja őket, aminél ezerszer durvábbat is elkövetnek naponta a nyugatiak pl.
abortusz, háborúk, környezetszennyezés mások élőhelyén
@Karmadealer: ja, Felvidéken már a magyarok többsége szlováknak vallja magát és Ausztriába jár melózni, le se szarja Magyarországo
Székelyföldön, ami a magyarországi magyaroknak valami fennkölt helynek tűnik, elterjedt mondás, hogy "a magyart a székely szarta"
tényleg milyen nagy a harmónia a Kárpátok bércei között :)

az is szép, hogy te mondod meg, hogy mi a normális és emberi LOL, keresztény agymosással terhelt tudattal

Lale Lebuko egy bajkeverő, a te szemedben egy rendes ember, a törzsek túlélése szempontjából egy átok
pont olyan tahóság, amit csinál, mint amikor iszlám fundamentalisták akarják megmondani egy dán karikaturistának, hogy miről rajzolhat és miről nem
vagy brit nőket vernek meg, mert nem az iszlámmal összhangban öltözkodnek
vagy amikor keresztények, európaiak megjelennek Afrikában és betiltják az óvszert, de elterjesztik az alkoholt és fegyvereket osztogatnak
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Ez sokadik megcáfolhatatlan bionyíték a végtelenül negatív és értéktagadó személyiségedre, hogy gaztetteket más gaztettekkel relativizálsz, úgy, hogy közben egyetlen pozitív érték mellett sem teszel le garast.
Mondjuk ahogy a keresztény, pláne katolikus egyházra prüszkölsz azt a Tóta W., az emblematikus klerofóbiás is megirigyelné, de ezt már lerendeztük amikor a totális aránytévesztéseidről volt szó. Ezzel együtt én egy olyan katolikus vagyok aki egyszerre osztana halat, hálót és kotont ezeknek a szerencsétleneknek, mert a saját értékrendemben rangsorolni tudom nem csak a negatív, de a pozitív értékeket is, jelentőség és fontosság szerint.

Végül, azért is végtelenül képmutató a hozáállásod mert (és ezt véletlenül sem kívánnám senki emberfiának) ha végül is te kerülnél olyan helyzetbe hogy a saját gyermeked felett egy ki tudja milyen grémium élet-halál ítéletet akarna hozni, félretennéd az "elveidet" és mentenéd inad szakadtáig a gyermekedet, pontosan úgy, MINT minden normális ember. És ha olyan helyzetben lennél hogy megtehetnéd, másokéval is megtennéd.
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Az hogy én keresztény vagyok az a saját választásom és a saját belátásom és értelmem felelős döntése, és téged egy percig sem akarlak befolyásolni abban hogy céltalan sejtkupacnak vagy születésétől fogva a teremtő képmásaként született embernek tekintsd magadat, tehát pont leszarom hogy erről mit gondolsz. Ugyanakkor tisztán látom hogy egy gyökértelen keserű meghasonlottságával tekintesz a szülőföldedre. Köszönöm, én itt élek magyarként magyarok között, jól élek, boldog és teljes az életem, és saját szememmel látom nap mint nap mindannak a hazugságnak az ellenkezőjét amit akár a határon túli, akár belüli magyarságról állítasz vagy feltételezel.
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

Szerintem te vagy rasszista, mert eszedbe sem jut, hogy egy fekete ne a nyugati kultúrát majmolja, hanem saját magától jusson el arra a következtetésre, hogy nem volt az olyan jó az, amikor megölték a két nővérét.

Egyébként meg ebben a nyugati kultúrában tényleg elképesztő a túlnépesedés, nálunk Magyarországon is mindenki legalább 10 gyereket csinál. Ja, hogy az pont Afrikában van, bocs, elírtam.

De nálunk is jobb lett volna megtartani azt a szokást, hogy mondjuk a fattyakat agyonvágják és eltemetik, akkor nem haltunk volna ki már évszázadokkal ezelőtt.
@z: Olybá tűnik kitértem erre is, de úgy néz ki elkerülte a figyelmed :) Azért értékelem az észrevételedet.
@Karmadealer: Te nem keresztény vagy, hanem egy felsőbbrendűségi tudattal átitatott zsebdiktátor, aki a kereszténységet csak álcának használod. Abban reménykedsz, hogy ha valaki rámutat, mekkora hülyeségeket zagyválsz, akkor az illető kritikusodat beállíthatod keresztényellenesnek meg fene, tudja, miféle gazembernek. Pontosan ugyanezt csinálják a muszlim szélsőségesek is, ha jogos kritikával illetik a viselkedésüket. Megpróbálják elhitetni a világgal, hogy ők az áldozatok, és csak a vallásuk vagy a bőrszínük miatt nem szeretik őket a gaz iszlamofóbok és/vagy rasszisták. Közben meg mindenki csak a viselkedésük miatt nem szereti őket, és erre jó oka van...

Üdv:
b
@borzimorzi: Aki gyerekgyilkosságokhoz gazsulál az engem ne oktasson ki, hanem fogja be a pofáját, mert nem vitapartner, nem morális mérce, és nem tényező. Értve vagyok?
@Karmadealer: A saját bornírt köreidben biztos értve vagy, de értelmes emberek körében leginkább kerülve. Jó messziről.
Pá.
b
A civilizált nyugat pedig atommal játszadozik dobálódzik....sőt 1945 óta 2-3000 atombombát robbantottak....mig mindenki ki nem pusztul....ugyan az csak az indok lesz más: pl olaj nyersanyag stb...