Bekaphatja a sajtó!

Reporters-sans-frontieres-fck-3.jpg

Riporterek Határok Nélkül (RSF) vélemény- és sajtószabadságért küzdő nemzetközi szervezet kampánya a közelgő sajtószabadság világnapja alkalmából.

A szólásszabadság az egyik legbecsesebb jog, minden más jog alappillére, az emberi méltóság alapzata, és nélkülözhetetlen egy egészséges társadalomhoz. A szabad, plurális és független média pedig alapvető a szólásszabadság gyakorlásához.

Reporters-sans-frontieres-fck-2.jpg

1991. május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Az ENSZ ekkor ezt a napot a Nemzetközi Sajtószabadság Napjává nyilvánította. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg, valamint azokról, akiket munkájukban akadályoztak, illetve akadályoznak.

Reporters-sans-frontieres-fck-1.jpg

A szervezet 2014-es statisztikája szerint idén már 8 újságírót és médiaasszisztenst gyilkoltak meg, 181-et bebörtönöztek. A "civil" újságírók (netizenek) között 3 halálesetről és 170 börtönbüntetésről számoltak be.

Reporters-sans-frontieres-fck-4.jpg

Ezért legújabb Fuck the Press kampányában a sajtószabadság legnagyobb ellenségeinek tartott diktátorok, köztük az észak-koreai Kim Dzsongun, a szír Bassár el-Aszad, az iráni Mahmud Ahmadinezsád és Vlagyimir Putyin mutatnak be vidáman a sajtónak. Mert még mindig megtehetik, és erre akarják felhívni a figyelmet.

Reporters-sans-frontieres-fck-5.jpg

Mi a helyzet nálunk? A szervezet legfrissebb jelentése szerint Magyarországon 2013-ban tovább romlott a sajtószabadság helyzete. 2012-ben még a 40. helyre rangsoroltak bennünket, mára viszont a 64. lett Magyarország. A listát bemutató közlemény szerint Magyarországon Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta a polgári szabadságjogok hanyatlása tapasztalható, mindenekelőtt az információs szabadság területén.

Az RSF 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A listát kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről. (HVG)

kritika reklám cenzúra társadalom aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az én információs szabadságom egy kibaszott ponttal nem lett kisebb. Azt írok itt vagy máshol amit akarok. Nem tudom hogy kik jelentgetik külföldre ezeket a faszságokat, de ha tudnám akkor biztosan alájuk rúgnék egyet a sok hazugság miatt.
Többet árt az országnak a szoci-liberál megélhetési média férgeknek és álszent megélhetési jogvédőknek a hazugságkampánya mint annak a faszkalap Gyurcsánynak a miniszterelnöki ciklusa.. Pusztuljatok már végre..
Egyébként megértem hogy beintenek a fent nevezettek..én is beintenék. Hazug szarháziak vagytok.