Homokvárak egyetlen homokszemcsén

homok3.jpg

Vik Muniz és Marcelo Coelho négy év kísérletezés után új dimenziót adott a homokvár építésnek. Nem homokból, hanem egy szem homokra építenek várat.

homok7.jpg

A homok különféle kőzeteknek és ásványi anyagoknak apró szemű törmeléke, több millió évnyi geológiai és biológiai történelem minden szemcséje. Hihetetlen, de a művész-kutató páros kitartó próbálkozásainak köszönhetően ma már egy egész homokvárat is "elbír" egy-egy homokszemcse felülete.

homok6.jpg

homok4.jpg

Az emberi szemnek nem látható grafikai műveket a régi és új technológiák váratlan ötvözésével sikerült megalkotni. Amint azt a videóban is bemutatják a művészek, a mikroszkópikus homokvárak körvonalait első lépésben a camera lucida nevű 1806-ban szabadalmaztatott (de valójában már Kepler által is ismert) optikai eszköz segítségével Muniz kézzel rajzolta papírra.

homok5.jpg

homok2.jpg

Ezeket aztán elküldte Coelho-nak, aki többféle technikával kísérletezett, mire végül a fókuszált ionnyalábok segítségével elérte a kívánt hatást. Először is, hogy nem roppant szét a homokszem, mint például a lézer alatt. Másodszor pedig, hogy a kellően nagy áramú ionnyalábbal a homok felületéből akár 50 nanométernyi "mintákat" is hatékonyan el tudott távolítani. Csak a perspektívába helyezés kedvéért: az atomok mérete 0,1 - 0,5 nanométer. Az emberi hajszál vastagsága kb. 50.000-80.000 nanométer.

sandgif.gif

Az elkészült műveket ezek után lefényképezték, és kinagyították, és először így mutatták be a látogatóknak. Csak miután végignézték a képeket mondták meg nekik, hogy valójában homokszemcsékbe mart grafikákról van szó. "Amikor elhangzik, hogy ezek homokszemcsék, egy pillanatra szétfoszlik a valóság és újra össze kell raknod...szemcsénként." 

homok1.jpg

homok8.jpg

Muniz egyébként szívesen játszik művészetében az "emberi léptékkel". Korábban olyan monumentális műalkotást is készített már, amelyet kizárólag a magasból, helikopterről lehetett látni. A földről nézve pedig nem volt más mint felásott, felszántott föld. Öt éve fordult meg a fejében, hogy elmozduljon az ellenkező irányba. Olyasmit akart létrehozni, ami a maga kicsiségében monumentális. Nos, az Intel és a Vice által életre hívott Creators Project támogatásában most sikerült neki.

fotó videó tudomány extrém grafika makró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.