Gyalogátkelők másképp...a művészet és a KRESZ

baltimoretop.jpg

Helyi művészek a város forgalmas kereszteződéseiben művészi gyalogátkelőket festenek az aszfaltra az amerikai Baltimore városában. A street art projekt célja a nyilvános tereken látható művészeti alkotások számának növelése. Zebra-e a zebra, ha nem csíkos?

A zebrákat világszerte több street art művészcsoport is újragondolta már, valaki felkérés alapján (reklám, figyelemfelhívás), mások önkényesen. Ezekből mutatunk jópárat a poszt végén található galériában.

Baltimore-ban eddig két alkotás készült el. Paul Bertholet óriási zipzárátkelőket létesített, míg Graham Coreil-Allen ugróiskolát varázsolt a gyalogosok lába alá. Van, aki kedveli őket, másokat már a bevásárlóközpontok parkolóiban előszeretettel alkalmazott alternatív pöttyzebrrák is kiakasztanak, mondván, a pötty nem csík, honnan tudja az autós, hogy az ott egy zebra akar lenni?

Mi is elgondolkodtunk. Nem veszélyes ez egy kicsit? És vajon akkor mennyiben érinti ez a "kijelölt gyalogátkelőhely" KRESZ szerinti definícióját? Mi számít zebrának, és mi az ami csak aszfaltbetyárság?

Ön szerint van helye a művészetnek a közlekedésben?

ba_111213_02-940x705.jpg

ba_111213_01-940x705.jpg

ba_111213_03.jpg

ba_111213_04-940x1253.jpg

Fotók: Paul Bertholet és Graham Coreil-Allen

És akkor a világ többi művész-zebrája: a halszálkától kezdve a zongorán át Snoopy-ig mindenféle dolog megihlette az aszfaltfestőket. 2D vagy 3D, klasszikus fekete fehér vagy színes. Még pride zebra is van. Nézze csak:

 

közlekedés street art aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.