Miért ferde az egérmutató?

ku-xlarge.jpg

Miért, ferde? Valószínűleg már észre sem veszi, annyira evidens, hogy a kurzor kis nyila 45 fokos szögben áll. Az pedig fel sem merül Önben, hogy valaha másmilyen volt. Pedig volt. 

Ezen a fórumon kezdődött minden: valaki feltette a kérdést, hogy miért nem függőleges a kurzor nyila? Mint kiderült, nagyon is jó oka volt annak, hogy Douglas Engelbart-nak, az egér feltalálójának eredeti koncepcióját, a felfelé mutató nyilat végül elvetették. Az akkori képernyők felbontása miatt ugyanis ez a design csak nagyon nehezen volt észrevehető és az egész egér koncepció újdonsága miatt egyáltalán felismerhető.

ku-xlarge2.jpg

A nyíl megdöntésével és enyhe torzításával viszont ez a probléma egycsapásra megoldódott. A Xerox ötletét aztán állítólag megvette Steve Jobs, majd kölcsönvette Bill Gates, ebből pedig kitalálhatja, hogy nem volt kérdés, hogy az alap egérmutató bizony balra fog dőlni. (Azóta persze már számos más változata is létezik.)

Ma már erre a trükkre természetesen nem lenne szükség, de tiszteljük meg a számítástechnika hőseit azzal, hogy nem változtatunk ezen. Mert így szeretjük az egérmutatót.

ilovepointer1.png

történelem interaktív formatervezés Apple Microsoft

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pontosítás következik :) a nyíl hegyének jobb éle dől 45 fokos szögben.
Na látod, ezzel kellett volna kezdeni! :-)
Tehát maga a nyíl tengelye 22,5°-kal tér el a függőlegestől.
Melyik bolygón vett meg Steve Jobs bármit is a Xeroxtól?
@lpt1: Hát, ezt a kérdést maga a Xerox is feltette. De elveszítette a pert, amelyben azt állította, hogy az Apple nem fizetett neki (eleget) az egész grafikus felület koncepcióért.
@lpt1: a Xerox 1 millió dollár értékű Apple részvényt vásárolhatott ami röviddel azután kb. 18 milliót ért (ma értéken 50-60 milliót). Ezért cserébe megmutatta a fejlesztéseit (többek között a grafikus felhasználói felületet) egy tulajdonképpen konkurens cégnek (az Apple-nek).
@lpt1: jogos mert ha lett volna rendes szerződés nem lett volna pereskedés sem de ettől függetlenül a bíróság helyében hazazavartam volna a Xeroxot és meg is érdemelték volna. Azt meg tegyük hozzá, hogy az Apple elég sok mindent hozzáfejlesztett (ablakok mozgatása, átfedés, átméretezés, ikonok, stb..) amitől az egész használhatóvá vált és megadta azt a "look and feel" amit aztán le is védtek.
" A Xerox ötletét aztán állítólag megvette Steve Jobs, majd kölcsönvette Bill Gates, ebből pedig kitalálhatja, hogy nem volt kérdés, hogy az alap egérmutató bizony balra fog dőlni."

Ebből hogy következik hogy balra fog dőlni?

Szerintem azért dől balra mert az emberek nagy része jobb kezes és amikor a tollat fogja, akkor az hasonló szögben áll.