Katonai kajacsomagok a világ minden tájáról

08 - Australia.jpg

Egy-egy ország (nem csak) étkezési kultúrájáról és szokásairól sokat elárul, hogy milyen ellátmánnyal küldi fiait (és lányait) a frontvonalra. A maga nemében ez is művészet. UPDATE A POSZT ALJÁN A MAGYAR ÁLLAPOTOKRÓL!

Nem fog meglepődni. A franciák szarvast, a kanadaiak lazacot, a németek májkrémet, a spanyolok polipot kapnak. Persze nem gourmet kivitelben.

Németország

01 - Germany.jpg

Norvégia

02 - Canada.jpg

Olaszország

05 - Italy.jpg

USA

03 - US.jpg

UPDATE: Uncle Joe Afganisztánban amerikai kaján élt. "Az MRE az a Meal, Ready-to-Eat rövidítése, mi csak Mérinek hívjuk. Katonai fejadag, átlag 1200KCal töltéssel 24 féle alap menűt tartalmaz, amelyek képesek önmagukat megmelegíteni. Minden menü mellett kiegészítők sora biztosítja azt, hogy a harcos baromijólérezze magát, mint pl. pudingok, shakek, aszalt gyümölcs, sajtkrém, kávé, tea, csoki, sütik, müzlik, felsorolni is sok. " Többet a Hogy el ne fújja mind a szél blogon. Itt kicsomagolós és elfogyasztós videót is találnak az amerikai kajáról (utolsó két link). A magyar állapotokról a poszt alján!

(Önmagát melegítő étel? Erről meséljenek! Miért nincs ez minden nagy áruházban?)

Franciaország

04 - France.jpg

Kanada

09 - Denmark.jpg

Észtország

07 - Estonia.jpg

Egyesült Királyság

06 - UK.jpg

Ausztrália

08 - Australia.jpg

Spanyolország

11 - Spain.jpg

Görögország

greece.jpg

Horvátország

croatia.jpg

Oroszország

orosz.jpg

Írország

irish.jpg

Szingapúr

singapore.jpg

Fotók: imgur, Combat Gear Blog, Wikipédia

Mit kapnak a magyar katonák? Nem tudjuk, de ha olvasóink igen, küldjenek nekünk képet a magyarok - vagy bármilyen másik nemzet - katonai ellátmányáról!

UPDATE: Hacker írta nekünk, hogy ne akarjuk tudni. De azért elmondta, engedélyével közöljük az alábbiakat: "Mivel a magyar katona közpénzből közszolgálatot, közfeladatot ellátó személy (ti. ő pakolja minimálbérért a homokzsákot az árvízen, elveszett személy után kutat vagy katasztrófahelyzetekben életet és vagyont ment) azt hiszem a köznek (ti. minden állampolgárnak ) joga és kötelessége tudni mire költik az ő pénzét, sőt egy fejlett demokráciában nem csak tudni hanem beleszólni(!!!) is van joga és kötelessége." És a leírás: A külföldi csomagok valóban jó minőségű tartós termékeket tartalmaznak, míg a magyar még az alapfunkcióját sem tölti be: nem tartós, párásodik a csomagolás... Van benne olyan termék (aszalt gyümölcs) aminek olyan magas a maradó folyadéktartalma hogy mindenre ráfolyva egyberagaszt mindent. Van benne fish&food babkonzerv, vagy káposzta, ezt mindenki kipróbálhatja mert bárhol kapható. Örök emlék. Van benne cukormentes rágó és cukormentes cukorka (vivil), kb 5-5 szem. van benne pirotabletta, ami megnedvesedik, kormozva ég, és használat közben rendkívül vegyszer szagú. Az olaszban német tabletta van, évek után is megbízható, épp a napokban főztem rajta kávét, tökéletes. van még benne almaleves por, ez kb annyit ér mint egy almás bolero, nem a maggis vagy knorros levesporra kell gondolni, feloldva a kolegák azt hitték vizeletminta... Van benne kakaós italpor, almás italpor, instant tea (egyedül ez hasonlít a teára, sőt kifejezetten jó) van benne só, cukor, tartóskenyér, ezek simán fehér zacskóba vannak csomagolva, az olasz csomagban van 1xhasználatos fogkefe, fogkrém, és szemetes zacskó, a magyarban ha jól emlékszek fogvájó sem. Képeket nem készítettem mert a csomagok minőségüknel fogva a tartalom fele egyből a kukában landolt, a maradék nem volna dokumentumértékű. Meglátásom szerint a bekerülési ár feléért beszerezhető kereskedelmi termékekből jobbat lehetne összeállítani. Bár én nyilván nem értek hozzá." Ön pedig küldje el ezt a posztot az ismerőseinek!

Egy másik beküldő hívra fel a figyelmünket a Combat Gear Blog-on részletes leírás van egy újabb verzióról: első rész és második rész. Beküldő szerint sok öröm nincs benne. Az írásokat olvasva ez megerősítést nyert.

fotó politika társadalom csomagolás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reggeli update Hacker részletes leírásával.
Huszon...éve szereltem le sorállományúként, akkor kaptunk hideg élelmiszer csomagot.
Volt benne pár db. gyíkhús (konz.vagdalthús), májkrém, "lekvár" májkrémes dobozban, kétszersült, valami elbaxott rossz csokoládé (májkrémes dobozban?), WC papír, pár apróság, amire már nem emlékszem.
@Lacusch69(Sch.Lacika): A csokiról másoknak is szép emlékei vannak. Állítólag májkrémes konzervbe töltött csoki és mogyoró ízű kalóriabombák voltak, dobozonként úgy 3000Kcal. Kettőt nem lehetett megenni.
Így van, az nem kimondottan "csoki" volt, csak úgy ízesítették...
Egy réges-régi képregény ugrik be, ami kábé harminc éve jelent meg az IPM-Alfa magazinban. Asterix és Obelix kénytelen bezupálni a római légióba, mert a faluból az egyik legényt erőszakkal besorozták és haza akarják vinni. Eljön az első étkezés, Obelix már nagyon várja. Asterix azt mondja Obelixnek: "Azt hallottam, hogy minél nagyobb egy hadsereg, annál rosszabb a kaja." Kihoznak egy kondért és a tányérjukra dobnak valami kulimászt. Asterix megkóstólja, az arca is ökölbe szorul, annyira szar: "Hát, nem gondoltam volna, hogy a római hadsereg ennyire hatalmas!"
Sziasztok! Egy kis frissítés a Magyar katonai túlélő csomaghoz.
www.honvedelem.hu/cikk/54485_a_barna_halal_3200_kaloriaja