10 millió dollár értékű aranyérméket találtak séta közben

Kagin-The-Saddle-Ridge-Tins-Thumb.jpg

A kaliforniai házaspár kíváncsiságból kukkantott bele a rozsdás konzervdobozokba. Amit találtak, megváltoztathatja az életüket. Ha a kormány hagyja.

A pár, akik érthetően anonímek akarnak maradni, 1427 db 19. századi ún. "Liberty head" arany húszdollárost talált a saját földjén még tavaly tavasszal. Bár az érmék "évértéke 28.540 dollár, a lelet eredetiségét azóta megerősítő szakértők szerint vannak közöttük olyanok is, amelyek értéke egyenként meghaladja az 1 millió dollárt, a teljes zsákmányt pedig 10 millió dollárra becsülik.

Kagin-The-Saddle-Ridge-Tin.jpg

Ezek az érmék még a második világháború előtt is hivatalos fizetőeszközként szolgáltak az USA-ban. Az arany elkobzáskor 1933-ban nagyon sokat beolvasztottak belőlük, viszont a mai napig az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb érme az USA-ban, olvasható a Conclude-on.

American20DollarLibertyhead_500w_3.jpg

A Mashable nyomozása alapján lehetséges, hogy egy 1901-es san francisco-i pénzverde-rablásból származó érméket találtak most meg. Ez azért fontos, mert ha bebizonyosodik, hogy a zsákmány eredetileg az amerikai kormányé volt és lopott, a precedensek alapján a pár nem tarthatja meg az érméket, amelyeket egyébként az Amazon-on akartak eladni, hogy a pénz egy részéből helyi alapítványokat támogassanak.

Amerikában, ahol az emberek különösen érzékenyek a személyes tulajdon védelmére, 2012-ben nagy felháborodást keltett az a bírósági ítélet, amely mindeféle kompenzáció nélkül egyszerűen elkobozta egy érmekereskedő leszármazottaitól "jogos" örökségüket, tíz darab ritkaságszámba menő, összesen 80 millió dollárt érő érmét, mondván a nagyapjuk ahhoz nem juthatott hozzá legálisan.

A kérdés persze nálunk is adott: ki tekinthető a talált tárgyak jogos tulajdonosának? És ha azok minden kétséget kizáróan lopottak? Rémlik valami?

Fotók: Mashable, Conclude
történelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.