A csodálatos popcorn

popcorn4.gif

Az aztékok egy egész birodalmat építettek a popcornra. A pattogó kukorica által kiadott hangra még külön szavuk is volt: totopoca. Itt az ideje, hogy Ön is jobban szemügyre vegye!

A popcorn valószínűleg az emberiség legrégebbi rágcsálnivalója. A régészek négyezer éves magokat is találtak már. És még működtek! De mitől és hogyan pattog ez a különleges kukoricafajta?

Minden popcorn kukorica, de nem minden kukorica pattogó, vagy pattogatni való kukorica. A takarmánykukorica szemének külső, üveges része vékony, a belső lisztes rész vastag. A pattogatni való kukoricánál fordított az arány, aminek következtében úgy működik, mint egy kis kukta. Hevítéskor a belsejében lévő nedvességből keletkező gőz a vastag, üveges részen nem tud áthatolni, s a szem (mivel nincs rajta biztonsági szelep, mint a kuktán) valósággal szétrobban.

popcorn2.jpg

Valójában a benne lévő keményítő tör kifelé habzó folyadék formájában, ami aztán a másodperc tört tésze alatt megszilárdul. A kész popcorn, legyen az gomba vagy lepke formájú, azért ilyen könnyű, mert "üreges" a szerkezete, hiszen tele van levegővel. A mikroszkóp alatt jól láthatók a légbuborékok.

popcorn1.jpg

popcorn3.jpg

Nézze meg a SKUNK BEAR Click to enlarge: Popcorn című kisfilmét, amelyben lassított felvételen élvezheti a kukorica pattogását! Az illatot kivéve.

videó tudomány gasztro

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.