Betűtészta mandala

mandalatop.jpg

Nora de Paula négy hónapon át dolgozott ezen a mandalán, ami 60 méternyi szöveget tartalmaz 11.335 darab tésztabetűből kirakva. Nem az átlagos menzai paradicsomleveses szókirakós játék.

mandala08.jpg

A cseh lány szerdán jelentette be a Facebook-on, hogy elkészült végre az a mandala, amire négy hónap alatt mintegy száz órát áldozott az életéből míg megtervezte, felrajzolta, majd aprólékos munkával szemöldökcsipesszel betűnként kirakta a szövegét. A mandala elkészítési folyamata egyfajta meditatív szertartás. A mandalákat eredetileg színes kőporból készítették, egy megszentelt területen rajzolva ki a mintát, hosszú, türelmes munkával. Elvégezték a hozzá kapcsolódó ceremóniát, majd az egészet eltörölték. A lány hozzátette: minden tisztelet azoknak a szerzeteseknek, akik ezt sírás nélkül kibírták.

És minden tisztelet neki is. Mi valószínűleg már a betűk szétválogatása során megőrültünk volna. Egyáltalán, hány csomag betűtésztára volt szüksége, mire minden karakter meglett?

mandala02.jpg

A mandala Osho, egy Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban élő vallási vezető, egy új, sokat vitatott vallási mozgalom megalapítójának angol nyelvű tanításait tartalmazza. Valószínűleg speciális karakterek a cseh betűtésztában sincsenek. (A magyarban sincsenek ékezetek, ugye? Vagy rosszul emlékszünk?)

mandala17.jpg

Követői szerint Osho egyedülálló volt abban, hogy több különböző, egymásnak ellentmondó filozófiát is képes volt egyesíteni. Véleménye szerint minden vallás valódi volt, amikor a megvilágosodott mesterek megalapították őket (mint Jézus, Buddha, Mohamed), és később romlottak el a hivatalos egyházak megjelenésekor. Sokszor szembehelyezkedett a régi vallásokkal, mivel szerinte ezek már alkalmatlanok a felgyorsult, modern élet számára. 

A legfontosabb értékek az életben szerinte a szeretet, a meditáció és a nevetés, és az emberi élet egyetlen valódi célja az, hogy elérje a szellemi megvilágosodást. Indiában gyakran hívták "szex gurunak", miután több felkavaró beszédet tartott ortodox közösségekben, a szabad szerelemről és a szabados szexualitásról. Tanításai szerint "a tantrában minden szent, és semmi sem szentségtelen". (Wikipédia)

Nézze meg, hogyan készült a betűtészta mandala! Akik pedig szeretnek a betűkkel játszani, nos, nekik ajánljuk betűszakáll posztunkat.

csináld magad extrém installáció upcycling

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.