A Csend Ünnepe

bali1.jpg

A nyepi a legnagyobb balinéz ünnep, a helyi időszámításban az újév kezdete, mely egyben az éves megtisztulás ideje. A Csend Ünnepének is nevezik, amit azonban nagyon is lármás és látványos szilveszteri felvonulás előz meg.

A nyepi március végére vagy április elejére, a tavaszi napéjegyenlőség utáni első újhold estéjére esik (idén március 31). Az ünnepre való felkészülés része a rituális megtisztulás, amikor is a szigetlakók igyekeznek magukat és környezetüket az összes negatív gondolattól, erőtől és energiától megtisztítani. Ennek többféle módja van, például a megtisztulás tűz által, amikor a férfiak égő kókuszdióhéjjal csapkodják saját csupasz testüket (és másokét), illetve a természetes vizekben való fürdés és áldozatok bemutatása.

A megtisztulás része a szellemek elűzése a szigetről (hasonlóan a mi busójárásunkhoz), ezért a helyiek sárkány-szerű démon szörnyeket ún. ogoh-ogoh bábukat készítenek. Ezek a papírmasé és fa óriások hatalmas kidülledő szemeikkel, nagy gyomrukkal, hosszú, éles karmaikkal, otromba és ijesztő megjelenésükkel a démonokat szimbolizálják. A szörnybabáknak áldozatot mutatnak be (étellel, itallal kínálják őket - amit persze aztán a helyiek fogyasztanak el) és bambusz-rudakon, állványokon körbehordozzák a faluban, hogy a gonosz szellemek beléjük szálljanak. Majd az este leszálltával hatalmas lárma közepette rituálisan elégetik őket a szellemekkel együtt.

Másnap, a nyepi napján, a tétlenség uralja Balit. Ezen a napon üresek az utcák, nincs közlekedés, minden - de tényleg minden - zárva van. A turistáknak is a szállodában illik maradni. Még Bali nemzetközi repülőtere sem fogad járatokat. A cél az, hogy ha netán mégis erre téved egy rossz szellem, higgye azt, hogy már nincs itt senki, álljon tovább és hagyja békén a szigetet. Ezért mindenki kínosan ügyel arra, hogy semmilyen zaj vagy fény ne szűrődjön ki a házából aznap. Csak a pecarang, vagyis a helyi tradicionális "nyepi rendőrség" tagjai járják az utcákat, és ügyelnek arra, hogy senki se próbálja ezt megszegni. 

A nyepi másnapján folytatódik a balszerencse-űzés. Ekkor tartják a fiatalok számára az Omed-Omedan csókfesztivált, ahol együtt imádkoznak, és a szertartásvezető megszentelt vízzel önti le a csókolózó és táncoló híveket.

//A világ érdekes! Világjáró posztok a disrupton

Fotók: The Atlantic

fotó közösség videó fesztivál világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Részletes és nagyon érdekes cikk! Köszönöm, hogy olvashattam. Egyszer volt szerencsém átélni ezt az ünnepet. A szállodában sötétség volt, öngyújtót és gyertyát kaptunk, hogy valamicskét láthassunk sötétedés után is, a szigeten pedig csend és béke honolt...
Akkor pont március 15-öt írtunk.
Egyik útleírás szerint a nyepi előtti nap a nem annyira hindu mint inkább régi animista hagyományokat éltető kakasviadalt (tajen) is rendezhetnek a templomokban az általános tiltás ellenére.Vajon így volt-e ez idén is?

www.baliaround.com/tajen-bali-cockfighting/