Amiről az orosz börtöntetkók mesélnek 18+

AB7_jpg_590x455_q95.jpgA néprajzi gyűjtők mintájára katalogizált és feldolgozott tetoválások egy titkos világba vezetnek be minket: egy nem mindennapi zárt közösség, az orosz bűnözők rituáléit fedik fel.

Az orosz bűnözők tetoválásait és azok kódolt jelentését megörökítő egyedülálló gyűjtemény Danzig Baldaev börtönőr több mint háromezer 1948 és 1986 között készített rajzát, valamint Sergei Vasiliev a rajzokat kiegészítő, fényképes bizonyítékként azok hitelességét alátámasztó felvételeit tartalmazza. A képeket 1989 és 1993 között Cseljabinsz, Nyizsnij Tagil, Perm és Szentpétervár börtöneiben készítették.

Az már tudjuk, hogy a bőrünk sok mindent mesél (18+). Ezeknek az orosz bűnözőknek a bőre egyfajta élő szöveges és képes archívuma az alvilág folklórjának, amely művészi, olykor ízléstelen, szexuálisan explicit és provokatív - mint az elítéltek élete. Ahogy látni fogjuk, ezek a tetoválások túlmutatnak a barátnők suta  keresztnevein, és egy egész szubkultúra épült rájuk a huszadik század második felében. Néhány börtön (pl. Nyizsnij Tagil) kifejezetten híres volt a tetoválómestereiről - az elítéltek mindent megtettek, hogy itt tölthessék le szabadságvesztésüket.

A 2004-ben megjelent Russian Criminal Tattoo Encyclopaedia három kötete és további kiadványok a FUEL oldalán megvásárolhatók. Mi most a legérdekesebbek közül szemezgettünk. Aki mélyebben beleásná magát a témába, egy tízrészes videóinterjút is megtekinthet Vasiliev-vel (oroszul, angol felirattal). Ez csak egy rövid promó videó a díszdoboz kiadásról.

Magyarul a témában Kovács Ákos és Sztrés ErzsébetPesti Szalon Kiadónál 1994-ben megjelent "Az orosz tolvajvilág és művészete" c. könyve antikváriumokban esetleg még beszerezhető. (Köszönjük, Czargyerek!)

Print_29_jpg_460x690_q95.jpg

"Amíg lélegzem, remélek." olvasható a mellkason. A turbános férfi szájában a késsel az őrökkel együttműködő börtönlakókkal szembeni brutalitás és a szadizmusra való hajlam jelképe. A nyakat átdöfő kés azt tudatja a többiekkel, hogy ez az elítélt már gyilkolt a börtön falain belül, és felbérelhető további gyilkosságokra.

Print_5_jpg_460x690_q95.jpg

Ez a férfi a dollárbankóval jelzi társainak, hogy elkötelezett a bűnöző életmód iránt. Művészi tetoválásai a Nizhny Tagil-ben letöltött börtönévei alatt készültek.

Print_28_jpg_460x690_q95.jpg

A térden a tolvajok csillaga. Benne a horogkereszt azt szimbolizálja, hogy az elítélt hajlamos a hatóságokkal szembeni agresszióra. Azt jelenti, hogy viselője soha nem fog "megjavulni", és hogy még az SS is jobb, mint a Kommunista Párt. A szvasztika egyébként általában a hatalom, különösen a börtönhatóságok elleni tiltakozás jelképe, függetlenül attól, hogy viselője náci-szimpatizáns vagy sem. A bokabilincs öt évnél hosszabb büntetést szimbolizál, ha törött, akkor azt jelenti, az elítélt egyszer már megszökött. Az alkaron a bilincset átdöfő tőr azt jelenti, hogy az elítélt bosszúra éhes az ügyésszel szemben.

Print_23_jpg_460x690_q95.jpg

Ennek a férfinak a tetoválásai arról árulkodnak, hogy magas rangú tolvaj. A válldísz közepén lévő koponya azt jelenti: soha nem lesz rabszolga, nem fog dolgozni. Általánosságban elmondható, hogy a hazugságot nem nézték jó szemmel a börtönökben tetoválás szinten sem. Azaz, ha valaki olyan rangokat, elismeréseket tetováltatott magára, amelyekért nem szolgált meg, amelyekre nem volt jogosult és nem vívta ki a közösség tiszteletét, akkor retorzióra számíthatott. Minimum kivágták borotvával, vagy smirglivel ledörzsölték a tetoválást, de gyakran lettek nemi erőszak és gyilkosság áldozatai is a nagyot mondók.

Print_27_jpg_460x690_q95.jpg

A nyakat átdöfő kés azt tudatja a többiekkel, hogy ez az elítélt már gyilkolt a börtön falain belül, és felbérelhető további gyilkosságokra. A vércseppekkel a gyilkosságok számát tudatja.

Print_19_jpg_460x690_q95.jpg

A térdre tetovált tolvajcsillag jelentése: soha nem térdelek le a rendőrök előtt. A szemek azt mutatják, hogy a tulajdonosuk mindig éber és figyel. A bokán látható szöveg arra utal, hogy az elítélt már "100 ezer kilométert" megtett (sok mindent átélt).

Print_15_jpg_460x690_q95.jpg

A lábfejeken található csengők azt szimbolizálják, hogy ez az ember már egyszer letöltött egy hosszú (a bokabilincsek jelentéséből adódóan több mint 5 éves) börtönbüntetést. Az ujjain található különböző gyűrű tetoválások (ld. később) akkor is mutatják a státuszát, amikor fel van öltözve. Itt is megfigyelhető a térdre tetovált tolvajcsillag, és a nyakat átdöfő tőr.

Print_12_jpg_460x690_q95.jpg

Ez a férfi a kommunista hatalom elleni dühét és keserűségét varratta a bőrére. Az arcán lévő tetoválások arra utalnak, soha nem fog szabadulni. A kétfejű kígyó fejei fölött: feleség és anyós olvasható. A nyak tájékára tetovált kígyó egyébként az antikommunizmus jelképe: megfojt a rendszer. A mellkason: kb. "kurvák, ne vájkáljatok a lelkemben". A karján: "Kommunisták, leszophattok a tönkretett fiatalságom miatt."

Print_11_jpg_460x690_q95.jpg

A nyakon található tetoválás jelentése: "nincs szükségem boldogságra", a nyak alatt: "bűnben élek, nevetve halok meg". A férfi arcán lévő sebhely arra utal, hogy elárulta a börtöntársait, akik ezért így büntették meg. A vallásos rajzok egyébként általában nem hordoznak vallásos jelentést. A Madonna és kisded például leggyakrabban arra utal, hogy az illető úgy véli, eleve bűnözőnek született.

Print_10_jpg_460x690_q95.jpg

Ezt a férfit drogbűncselekmények miatt ítélték el. Mellkasán németül az áll: 'Gott mit uns': '"Velünk az Isten" (egyaránt volt a Harmadik Birodalom és az orosz cári birodalom jelszava). A náci birodalmi vaskereszt jelentése nyaklánc formájában: nem törődöm senkivel, vagyis viselője nem hajlandó alávetni magát senkinek.

Print_6_jpg_460x690_q95.jpg

Ez a nő a "legjobb minőséget" tanúsító tetoválást viseli (Made in CCCP), A rózsa és az azt körülvevő szögesdrót azt jelenti, hogy a börtönben lett nagykorú. A nőknek egyébként általában szentimentálisabbak a börtöntetoválásai, és a börtönökben nem ritka leszbikus kapcsolatokról emlékeznek meg.

Print_7_jpg_460x690_q95.jpg

Ennek az elítéltnek a tetoválásaiból az egész pályafutása kiolvasható: "előléptetések" és bukások, a börtönbüntetései, és a különböző bűnök, amiket elkövetett. A tetoválásai amolyan sírfeliratoknak is tekinthetők. Ebben a világban tetoválás nélkül senkinek tartják az elítélteket.

Print_8_jpg_460x690_q95.jpg

Ha egy tetováláson ortodox katedrális látható, akkor a kupolák számából leggyakrabban azt tudhatjuk meg, hogy viselője hányszor ült börtönben. Ha a kupolán kereszt is van, akkor az azt jelenti, a büntetést letöltötte. A szkarabeusz bogár a zsebtolvajok totemállata, és úgy tartották, hogy szerencsét hoz a viselőjének. A fenti képtől eltérően általában a kézfejre, tenyérre tetoválták, mint lent.

Print_25_jpg_460x690_q95.jpg

A bogarak, hangyák, csótányok, méhek, legyek és pókok (háló nélkül) a zsebtolvajok szimbólumai. (A pók hálóval kettős jelentésű, attól függően, hogy a pók felfelé mászik-e a hálón, vagy lefelé. Utóbbi esetben az elítélt megpróbál kitörni a bűnöző életmódból, míg a felfelé mászó pók pont az ellenkezőjét jelenti.)

Print_3_jpg_460x690_q95.jpg

Lenin és Sztálin arcképét gyakran varratták érzékenyebb testrészekre vagy létfontosságú szervek fölé, mert a börtönfolklór szerint a börtönőrök nem üthetnek, a kivégzőosztag pedig nem lőhet a vezetők arcképére. A tigris azt jelenti, hogy viselője mélyen gyűlöli a rendőröket.

Print_1_1_jpg_460x690_q95.jpg

A hasfalon látható szem azt jelenti, hogy viselője homoszexuális. A pénisz az arc "orra". A képen látható férfi egyébként egy költő és zenész Mikhail Kovanev, aki a börtönben bekövetkezett erőszakos haláláig állította: nem ő követte el azt a gyilkosságot, amiért 15 évre ítélték.

DB_Poster_02_jpg_460x690_q95.jpg

Példaként bemutatjuk ezt a grafikát a könyvből, ami részletesen elmagyarázza, hogy mit jelentenek egy elítélt kézfején található tetoválások. Általában az illető rangját jelzik, illetve hogy melyik börtönben fordult már meg eddigi karrierje során. Az öt pötty például a börtönt szimbolizálja ("négy őrtorony és én"). A macska szerencsehozó jelkép, ugyanakkor a МИР szó az oroszban ez egyrészt a világot jelenti, másrészt a békét. Itt viszont a "меня исправит расстрел" (kb. "csak a kivégzéstől fogok megjavulni") betűszava, és a született börtöntöltelékre vonatkozik. Emellett a kalapos macska a tolvajok jelképe is. Alatta a barátnőjének a neve, Lara. A kisujjon az anarchisták jelképe, a gyűrűs ujjon az árvák szimbóluma: "csak magamra számíthatok". A bütykökön lévő keresztek a börtönbüntetéseket szimbolizálják (ez az elítélt háromszor ült már).

A lap alsó részén olyan tetoválásokat látunk, amelyeket sokszor erőszakkal varrtak az elítéltekre a társaik. A három pötty jelentése pl. "spermatovar" (spermával töltött szamovár), és olyan elítéltekre tetoválták, akik hajlandóak voltak az orális szexre. A hat pötty a hatóságok szolgáját jelentette (a hatos a legkisebb értékű kártyalap a pakliban). Jobbra lent a sarokban (D/D): "árva vagyok", "árvaházban nevelkedtem". Felette a szívbe döfött fecskendő a drogosok jelképe. A mellette balra lévő kerék jelentése: "apátlan", "egyedülálló anya gyermeke", "a szegénység és a csonka család miatt lettem bűnöző". A bal alsó szívecskés tetoválás jelentése kb. "szőrös kasszákat fúrok", vagy "kócos tolvaj". A felezett téglalapé: "fémtömb" (ukrán), "vándormadár". (Köszönjük a kiegészítéseket, punopa!)

A fenti összeállítással reméljük sikerült bemutatni, hogy ebben a szubkultúrában semmi sem kerülhet véletlenül a bőrre: minden tetoválás szimbolikus jelentéssel bír, amiből a szakavatott szem visszafejtheti bárkinek az élettörténetét és gondolatvilágát.

//Posztajánló: minden, ami tetoválás

További képek és rajzok a galériában, és a projekt weboldalán.

d_társadalom fotó bűnözés vintage férfiak társadalom identitás tetoválás világjáró 18+

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezek a palik ott benn nem gyúrnak? Mert ha mutatnak valahol a világban egy börtöntöltetéket, az mindig úgy dagad az izmoktól, hogy csuda.
Az orosz bűnözők tetkóiról a Kovács Ákos és Sztrés Erzsébet írópáros már '94-ben kiadott egy nagyon érdekes könyvet, melyben rengeteg képpel illusztrálják az orosz tolvajvilág által használt jelképeket, stb...Tehát van a témában magyar könyv is:
www.konyvmegallo.hu/products/5411/Kov%C3%A1cs+%C3%81kos%2C+Sztr%C3%A9s+Erzs%C3%A9bet-Az+orosz+tolvajvil%C3%A1g+%C3%A9s+m%C5%B1v%C3%A9szete
Az öt pötty szerintem nem "négy őr és én", hanem inkább "négy fal között egyedül".
@prosti: Köszönjük, javítottuk, az eredeti leírás valóban "guard tower"-t említ.
@Czargyerek: Köszönjük, ajánlottuk a posztban!
@Csibefogó: ezekben a börtönökben a napi menü kb egy tányér híg mosogatólé meg száraz kenyér, ami kizárja az esélyét mindenféle testépítésnek, és mellette mindenki tuberkolózisban meg hasonló fertőző betegségekben szenved, orvosi ellátást nem kapnak! de ettől függetlenül ezek az emberek edzés nélkül is keményebbek bármelyik testépítőnél, nincs szükségük hogy gyúrjanak, 50 féleképpen tud meggyilkolni aztán eszik a húsodból
Minden este olvasnék egy kicsit belőle. 7.62*39mm-el nem próbálták meg orvosolni a problémát?
@Csibefogó: Hiaba nincsenek kigyurva, ezek igazi kokemeny vadallatok
Egyrészt jó lenne az orosz szavakat a magyar helyesírás szabályai szerint leírni, az angolból átvett írásmód helyett. Tehát pl. nincs *Chelyabinsk és *Nizhny Tagil, hanem Cseljabinsz, és Nyizsnij Tagil.

A grafikán a macska felett olvasható a МИР szó. Oroszban ez egyrészt a világot (world) jelenti, másrészt a békét. Itt viszont a "меня исправит расстрел" (kb. "csak a kivégzéstől fogok megjavulni") betűszava.

Az eredeti feliraton Lara a barátnő neve ("valószínűleg" nélkül).

Az erőszakos tetkók közül a szívecskés jelentése kb. "szőrös kasszákat fúrok", vagy "kócos tolvaj". A felezett téglalapé: "fémtömb" (ukrán), "vándormadár".
@punopa: Köszönjük a kiegészítéseket, frissítettük a posztot!
Ekkora idióta miért akar blogot írni?
Pláne úgy, hogy az egészet angolból lopja?

A neveket magyar helyesírással kéne írni, seggarc. Amiről te láthatóan még nem is hallottál.

Danzig Baldajev, Szergej Vasziljev, Cseljabinszk, Nyizsnij Tagil, Mihail Kovanyov. Meg Tagilban, nem Tagil-ben.
És nem Szentpétervár, csak Pétervár.

"Amíg lélegzem, remélek." - magyarul úgy mondják, idióta, hogy amíg élek, remélek. Holott a latin eredetiben valóban lélegzem van (Dum spiro, spero.)