Fénykalligráfia

calligraffiti09.jpg

Karim Jabbari munkáinak különlegessége, hogy a képei nem photoshoppal készültek, hanem a fénykalligráfia, a fényekkel a levegőbe rajzolt betűk és a hosszú exponálás sajátos lehetőségeinek kihasználásával. Ezáltal olyan szövegeket rögzíthet, amelyek sosem voltak jelen úgy a térben, mint amit végül eredményként láthatunk.

A több ezer éves kalligráfiát vagy folyamatos mozdulatokra épülő szép kézírást az egész világon ismerik, így számos változata (kínai, japán, európai) és alfajtája alakult ki. Az arab kalligráfia az arab íráson és az iszlám valláson alapszik. Az iszlám művészet egyik legfontosabb ága, mert a muszlimok hite szerint isten a Koránban nyilatkoztatta ki magát, tehát a betűk is szentek. 

calligraffiti12.jpg

A tunéziai Karim Jabbari street-art művész a fényeket airbrush pisztolyként használva a közterekre - épületek, falak elé, vagy egyszerűen csak alagutakban - festi öntudatos határozottsággal kalligrafikus írásjeleit. A sötétben fenséges módon kapcsolódnak össze az arab betűk, hogy megformázzák a művész üzeneteit vagy egyszerűen egy nevet alkossanak, és a modern arab világban megőrizzék a kulturális örökség részeként ezt az ősi írásformát.

calligraffiti10.jpg

Mára már workshopokat tart másoknak, ahol megpróbálkozhatunk elsajátítani a fénykalligráfia, fénygraffiti különös művészetét. Ezeknek a képeknek az előállításához - a legmodernebb LED-es fénytechnológián és fényképezőgépen kívül - azonban komoly szellemi és fizikai összpontosításra van szükség. Bárki letesztelheti, aki megpróbál valamit akár csak az egyik ujjával a levegőbe írni, hogy milyen nehéz is ezen a láthatatlan vásznon a kalligráfusoktól elvárt precizitásával dolgozni...

Nézze meg Jabbari Jedi-szerű mozdulatait ebben a fantasztikus hangulatú videóban!

//Posztajánló: Kiterjesztett akusztikus valóság, avagy egy különleges fényhangszer

 

videó grafika street art fotózás világítás világjáró LED

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.