A Pussy Riot-ot idéző deszkával siklik az orosz snowboardos

pussy-riot-homage_01.jpg

Fotó: Sergey Ilnitsky / EPA

FOR ALL OUR INTERNATIONAL VISITORS WE ARE NOW PROVIDING A SHORT SUMMARY AT THE BOTTOM OF THE PAGE.

A 22 éves snowboardos Alexey Sobolev, a most zajló XXII. téli olimpiai játékok egyik orosz indulója, különleges dizájnú deszkát villantott a kvalifikációs futamok alatt. 

Az alpin lapon egy piros símaszkos, rikító színű ruhákat viselő, szőke hajú női alak látható, amint éppen egy kést emel a feje fölé. A grafika kísértetiesen emlékeztet a nagy port kavaró Pussy Riot tagjainak emblematikus "fellépőruhájára". A TV közvetítések miatt már az egész világ látta. Ha lemaradt, nálunk megnézheti fényképeken.

A Pussy Riot egy orosz punk együttes, aktivista csoport, amely 2011. augusztusában alakult. Nagyjából egy tucatnyi, álnevet viselő fiatal lányból áll, akik polgárpukkasztó performanszokkal kortárs társadalmi-politikai problémákra próbálják felhívni a figyelmet. 2012. február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyház ikonosztáza előtt Szűzanya, zavard el Putyint! című dalukhoz forgattak engedély nélkül videóklipet, ami minden eddiginél nagyobb visszhangot kapott, és bejárta a világsajtót. A csoport három tagját a helyszínen letartóztatták, majd fél év múlva végül "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" miatt 2 év börtönbüntetésre ítélték őket. Az ítélet világszerte tiltakozást váltott ki.

Pussy_Riot_by_Igor_Mukhin.jpg

Fotó: Igor Mukhin

Sobolev kitérő választ adott a riporterek kérdésére, miszerint a deszkáján lévő grafika azt jelenti-e, hogy támogatja a lányok céljait és törekvéseit. "Bármi lehetséges", mondta, és hozzátette, hogy nem ő tervezte a mintát. Ma egyébként a Google is beszólt az orosz rezsimnek.

Nézze meg deszkázás közben!

 Fotók: Dylan Martinez / Reuters; Frank Fife / Getty Images

Social rights have become a major talking point at the Winter Games in Sochi and one Russian snowboarder decided to make his own statement. 22-year-old Alexey Sobolev took part in the slopestyle qualifying and after his run, he held up his board in the finish area, waiting for his scores, and quite visible to the TV cameras was a design on his snowboard of a knife-wielding woman wearing a ski mask, which is what the members of Pussy Riot wear when they perform. Russian journalist Nataliya Vasilyeva of the Associated Press tweeted that she spoke to Sobolev after the snowboarding event and that he would not clearly confirm if he supported Pussy Riot but said "anything is possible," also adding that he was not the designer of the board. While Sobolev’s protest was the first documented during the games, it probably won’t be the last.

kritika sport emberek társadalom grafika aktivista Szocsi 2014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.