Ledarált bankjegyekből készítettek tálakat

AnaltsStrelis5.jpg

Nem tudjuk, hogy ez most pontosan recycling vagy upcycling, de tény, hogy 1000 illetve 3000 angol fontnyi ledarált bankjegyből készült a Money Bowls tálak külső rétege.

AnaltsStrelis1.jpg

A litván tervezőpáros Artus Analts és Rudolfs Strelis táljai tele vannak szimbolizmussal. A szándékosan instabilra készített, így akár percekig is pörögni képes tálak vékony külső rétege valódi ledarált font sterling bankjegyekből készült. A fontot a világ legértékesebb valutái között tartják számon, és a brit gazdaság és a kormány stabilitásának jelképe. Így ledarálva azonban értéktelenek. Analts szerint a tálak "az értékes és az értéktelen, a stabil és a változó, a régi és a kortárs közötti vékony határokat feszegetik".

AnaltsStrelis6.jpg

Az egyedi alakú tálaknak természetes forgótengelye van, amely lehetővé teszik, hogy pörgessék őket. Ez a tálaktól szoktatlan instabilitás a pénz árfolyamának változását és a készpénzforgalom körforgását szimbolizálja.

AnaltsStrelis4.jpg

A tálakat két méretben készítik, a kisebb 23 cm-es 1000, a nagyobb 50 cm-es 3000 fontnyi bankjeggyel van bevonva. Bár a tervezők nem árulták el, honnan van a pénz, valószínűleg forgalomból kivont bankókról van szó, hiszen különben nem lenne túl költséghatékony az előállításuk.

AnaltsStrelis2.jpg

És bár így tálnak nem valami funkcionálisak, dísztárgyként viszont garantáltan elindítanak egy jó kis beszélgetést az asztal körül. És végül is ez a céljuk.

AnaltsStrelis3.jpg

kritika interior formatervezés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nálunk bálázzák és rászorulóknak adományozzák a ledarált pénzkötegeket hogy fűtsenek vele. Égetik a pénzt. Szerintem ez is jól dolog.