Vasút a küszöbön

hanoi2.jpg

Ennél közelebb nem lehet vasúti pályához élni. Aki más mond, az már a vonaton lakik.

Túl közel lakik a HÉV-hez vagy vasúthoz? Mit szóljanak ezek az emberek Hanoi óvárosában, akiknek a küszöbén dübörög át naponta többször a vonat?

hanoi1.jpg

Fotók: Ashit Desai

Hanoi óvárosa régi szűk utcácskákból álló negyed, a világ minden részéről vonzza a turistákat. Az óváros lenyűgöz mind a történelmével, mind az épületek és a negyed architektúrájával, közte ezzel a vasúti pályával, ami az itt élők házai és üzletei előtt (nem túlzás) karnyújtásnyira halad el. A Kihajolni veszélyes! itt fokozottan érvényes, de nem csak a vonatban ülőkre, hanem a lakókra is!

hanoi3.jpg

Fotó: Torsten Schmidt

Mivel a pályaudvar a város szívében van, arra pedig nincs pénz, hogy a vonalat a föld alá vezessék, az itt élőknek marad az a megoldás, hogy a vasúti menetrendhez igazítják életüket. Egyrészt ismerik már a "határaikat", centire pontosan tudják, milyen közel pakolhatnak a sínekhez. De mivel a vasúti pálya az életterük szerves része, azokban az időszakokban, amikor nem jár a vonat, elfoglalják azt. A menetrend szerinti érkezés előtt pedig az árusok és itt lakók elkezdenek sürögni, forogni: a lakók összeszedik a gyerekeket, a ruhákat, bicikliket, az árusok a portékákat...aztán ha elment a vonat, vissza minden. A következő járatig. Csak remélhejtük, hogy Hanoiban pontosan járnak a vonatok.

Vietnámban egyébként a 3200 kilóméternyi vasúthálózaton az ezer szabályos vasúti átjáró mellett mintegy ötezer illegális átjáró van, és évente a halálozások 2%-a (!) vasúti balesetekből adódik. (Viet Nam News) A lenti videó alapján talán ez nem is olyan meglepő. Üljön fel erre az extrém belvárosi vonatra Ön is!

// A világ érdekes! Nézze meg többi világjáró cikkünket is!

közlekedés videó extrém vasút építészet világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem semmi. Úgy látszik itt a vasúti űrszelvény nem egy egzaktul értelmezhető dolog. :D
Aztán ha megváltozik a menetrend akkor lesz nagy tömegszerencsétlenség...
Melyik volt előbb? A házak vagy vasút? Gondolom előbb a házak épültek, aztán közéjük rakták ezt a keskeny nyomtávú síneket.Aztán esetleg egyre n
agyobb mozdonyok - vagonok kerültek rá.