Izgalmas a könnyek topográfiája
Rose-Lynn Fisher mikroszkopikus fényképeket készített megszáradt, emberi könnycseppekről. Gondolta volna, hogy a könnyek ilyen izgalmasak is lehetnek?
"A Könnyek Topográfiája" fotósorozat izgalmas és váratlan betekintést enged az emberi könnycseppek szerkezetébe. Vajon van különbség az öröm és a bánat könnyei között? Tudományos megközelítésből igen. Háromféle könnyet különböztetünk meg ugyanis: az érzelmek által kiváltottakat, legyenek azok pozitívak vagy negatívak; a reflex könnyeket, amelyek valamilyen irritáció hatására keletkeznek, illetve az ún. alapkönnyeket. Ezek felelősek azért, hogy nedvessé tegyék, hogy táplálják és hogy megvédjék a szemgolyót. Ez a kép például egy hagymaszeletelés közben kicsordult könnycseppről készült:
Mindhárom könnytípus többféle biológiai anyagot tartalmaz: sós vízben feloldott olajakat, antitesteket, enzimeket, de a különböző könnyek ezen felül egyedi molekulákat is tartalmaznak. Az érzelmi indíttatású könnyek például leucin-enkefalint, egy protein alapú hormont is tartalmaznak, amely a test természetes fájdalomcsillapítójaként is funkcionál.
Fisher több száz mintát gyűjtött be, mindegyikről feljegyezte a keletkezésének és megszáradásának pontos körülményeit. Azt tapasztalta, hogy bár a mikroszkóp alatt minden könny esetében sókristályokat lát csak, azok radikálisan különböző alakzatokat vesznek fel a könnyek megszáradásának módja szerint. Így két fizikailag és kémiailiag megegyező könnycsepp is nagyon eltérő lehet, ha közelebbről vesszük őket szemügyre.
Fisher szerint egykébként a fényképeken a könnycseppek úgy néznek ki, mintha légi felvételek lennének az érzelmeinkről. "Olyan, mintha minden könnycseppünk az emberiség kollektív tapasztalatának mikrokozmosza lenne".
Fotók: Tose-Lynn Fisher
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.