1600 panda Tajpejben, avagy művészi tapintatlanság felsőfokon

panda5.JPG

1600 panda lepte el Tajpej utcáit és épületeit a "Panda World Tour" vándorkiállítás részeként. A pandák kritikus számára figyelmeztető installációnak azonban van egy másik, fájdalmas üzenete is a tajvaniaknak. 

panda7.jpg

A szám szimbolikus: kutatások szerint 2004-ben a szabadban mindösszesen már csak 1600 panda élt maradványfoltokban Közép- és Dél-Kínában. A papírmasé pandákból álló installációt Paulo Grangeon francia művész készítette a WWF figyelemfelhívó kampányához, amely európai "turnéja" után most először látható Ázsiában.

A helyszínt azonban nem biztos, hogy jól átgondolták a szervezők. Az ártatlan pandainstalláció ugyanis kicsit tapintatlannak tűnik egy olyan országban, amelynek politikai státusa vitatott, mivel a Kínai Népköztársaság egyik tartományának tekinti Tajvant, és minden lehetőséget megragad, hogy ezt a Kínai Köztársaság (ahogy Tajvan hívja magát) orra alá dörgölje, amely azonban önálló államnak tekinti saját magát. 

panda2.jpg

Hogy jönnek ide a pandák? Talán nem tudta, de ez a végveszélyben lévő állatfaj szinte egy az egyben a kínai állam tulajdona (a külföldön fogságban élő egyedek is) és a jelen szabályozás miatt a jövőben sincs esély, hogy bármelyik másik ország saját példányt birtokoljon. A kölcsönbe adott óriáspanda esetleges születendő bocsai is automatikusan a kínai állam tulajdonai lesznek. Ezt a speciális monopóliumot a kínai kormány rendre kihasználja politikai célokra. 

panda1.jpg

A külföldi kölcsönadások a politika szempontjából fontos marketing- és jutalmazó, vagy éppen provokációs eszközök. A kínai törvények szerint ugyanis ellenszolgáltatás nélkül csak belföldre lehet óriáspandát kölcsönadni. Így amikor Kína Tajvan számára ellenszolgáltatás nélkül ajánlott fel kölcsönadásra egy pandapárt 2008-ban, az a szeparatista terület számára önmagában üzenet volt. A pandapár nevének (Tuan Tuan és Yuan Yuan) kombinációja pedig még egyértelműbbé tette a helyzetet. Tuan Yuan ugyanis kínaiul annyit tesz: egyesülés, újraegyesítés...

Hát így lett a WWF Kína nagykövete Tajvanban. Kína egyébként nemrég egy másik (talán) véletlen politikai szövetségesre is talált a Microsoftban, akiknek a keresőprogramja úgy tűnik Kínán kívül is cenzúrázza a kínaiak keresési találatait.

panda3.jpg

Az óriáspanda egyébként a WWF jeleként és általában az állatvédelem jelképeként vált világszerte ismertté.

Ön mit gondol arról, hogy egy nemzet kisajátítja a Föld egyik faját, és politikai célokra használja azt?

panda12.jpg

panda11.jpg

panda10.jpg

panda6.JPG

politika szabadság papír állatok világjáró népek aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ja a tajvaniak meg leszarjak, hogy a komcsik mit gondolnak. Az egyesules, ujraegyesites amugy Chiang Kai-shek-eknel is tema volt. Szoval a tajvaniaknak az egyesules nem biztos, hogy komcsi vezetessel valo egyesulest jelent, hanem demokratikus iranyitas alattit. Bar utobbinak kicsi az eselye. A tajvaniak nem acsarkodnak annyit, mint a diktaturaban agymosott kinaiak, egyszeruen elvezik a joletet es hogy naluk nem halnak eg milliok a kornyezetszennyezes miatt.
Az egy koztudott dolog, hogy a diktatorikus Kina akarja az egyesitest, azt mar kevesebben tudjak, hogy a demokratikus Kina, Tajvan is akarja. Csak nem kommunista diktaturaban, hanem pluralis demokratikus jogallamban.
Tajvanon amugy is a We are family a motto Kinaval kapcsolatban... Nincsenek ellenerzesek, rengeteg tajvaninak van gyara, uzlete, cege Kinaban, munkat adnak a szegeny kinai rokonoknak lasd az Apple termekek, amiket tajvani ceg kinai gyaraiban szerelnek ossze kinai droidok. Del-Kinat gyakorlatilag tajvani toke futtatta fel evekkel ezelott.
A pandakban a tajvaniak pont annyit latnak, mint minden panda fetissel megaldott kinai: cukisagot.Senkit nem erdekel a politika a pandakkal kapcsolatban, csak aki bele akarja magyarazni.