Így dobol egy cyborg

arm.gif

Jason Barnes számára nem volt kérdés, hogy folytatja-e a dobolást a jobb karja elvesztése után. A magát viccesen ritmikus cyborgnak nevező férfi különleges bionikus művégtagjával hamarosan a közönség előtt is bemutatkozik.

Talán Rick Allen, a Def Leppard dobosa volt számára a példakép, aki 1984-ben egy autóbalesetben elveszítette bal karját, de ez nem akadályozta meg abban, hogy két évvel később közreműködjön a banda negyedik stúdióalbumán és fesztiválokon lépjen fel velük. Számára akkor a Simmons dobgyártó készített egy testre szabott készletet, és a sok gyakorlás során tökéjre fejlesztette jobb kéz-bal láb játékát, így gyakorlatilag észrevehetetlenné tette a különbséget közte, és a kétkezes dobosok között. (Dobklinika)

Ugorjunk az időben 30 évet, és a technológiai változásoknak köszönhetően Barnes már nem a dobpadok átrendezésének, hanem a modern művégtagoknak köszönheti, hogy nem kellett feladnia zenész álmait azután, hogy egy áramütés következtében elveszítette jobb karját. Először maga épített egy rugós kart, amivel folytathatta a dobolást, és csak miután beiratkozott az Atlanta Institute of Music and Media zeneművészeti főiskolára találkozott Gil Weinberg professzorral, aki rögtön tudta, hogy ennél sokkal jobb megoldások is léteznek már.

KSU_music robots.jpeg

Weinberg korábban "önálló" robotkarokat tervezett és épített, így ezt a tapasztalatát felhasználva készítette el azt a bionikus végtagot, amivel Barnes magabiztosan tud dobolni. Olyannyira, hogy nemsokára koncerten is bemutatja a tudását. A végtag két dobverőben végződik. Az egyiket Barnes ép izmainak elektromos aktivitása segítségével maga vezérli, a másik viszont egy programozható ütő.

Nézze meg gép és ember precíz együttműködését!

zene videó emberek innováció hírességek cyborg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.