Okospadló, ami ha kell, a mentőket is kihívja

sensefloor5.jpg

A német Future Shape kifejlesztette a világ első okospadlóját és szőnyegét, amely képes észlelni, ha valaki veszélyben van és segítséget hívni.

A SensFloor egy nagy felületű érzékelő rendszer, melynek az alapja egy mindösszesen 2 mm vastagságú textilalátét. Az érzékelőrendszer négyzetméterenként négy beépített rádiómodullal és harminckettő, az érintőképernyős mobiltelefonok mintájára működő proximity szenzorral (nagyarul talán közelség érzékelő) rendelkezik.

sensefloor10.jpg

sensefloor1.jpg

Mivel a technológia nem fizikai kontaktuson alapul, bármilyen padlófelület (járólap, szőnyeg, laminált parketta) alatt alkalmazható. A helyi elektromos mező változását érzékeli, amikor valaki rálép, vagy bármi más megközelíti (valami leesik, kiömlik). Az érzékelő jelet küld a vezérlőegységségnek, ami aztán különböző típusú eseményeket azonosít a beérkező adatok valós idejű elemzése alapján. Az érzékelőrendszer képes megkülönböztetni az álló személyt a földön fekvőtől, és meg tudja határozni a mozgás irányát és a sebességét. Képes különbséget tenni emberek, tárgyak, és kiömlött folyadék között.

sensefloor2.jpg

sensefloor4.jpg

A SensFloor és a kiegészítő szőnyegek kereskedelmi vagy otthoni alkalmazását tekintve elsősorban az épületautomatizálás (fények, ajtók vezérlése), a szórakoztatás (játékzónák), és a személy- és vagyonbiztonság (illetéktelen behatolás, baleset) területein lehet hasznos.

Ezen kívül az otthoni idős- vagy beteggondozásban a technológia segítségével diszkréten nyomon követhetők a segítségre szoruló egyedül élők (betegek, idősek), miközben a rendszert össze lehet kötni egy segélyhívórendszerrel. Így - a korábban már bemutatott különleges demensek otthonához hasonlóan - megmarad az önállóság és a normál életvitel érzése, miközben a beteg biztonságban van.

Az egészségügyben is tesztelik már a rendszert. Nemrég telepítették egy francia idősek otthonában, ahol 70 szobában felügyeli az ott lakók mozgását. A rendszer érzékeli, ha egy beteg kiesik vagy felkel az ágyából, vagy elhagyja a szobát (beleértve a kerekesszékben ülőket is), és riasztja a nővéreket. Arra is képes, hogy megszámolja a szobában tartózkodó (akár ülő) embereket, és jelezze például, ha valaki hiányzik.

egészség innováció interaktív interior

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.