Az elveszett "Star Wars" előfilm

blackangel.jpg

Azt gondolná az ember, hogy a Star Wars franchise teljes kínálatát elfogyasztottuk már. Tévedés.

Nemrég beszámoltunk egy háborúellenes underground némafilm rejtélyes váratlan felbukkanásáról, és most itt egy újabb filmes "lost media". Talán csak a legfanatikusabb Csillagok háborúja rajongók hallottak valaha is a Black Angel (IMDB, Wikipedia) című produkcióról, amelyet az ausztrál, az egyesült királysági és a skandináv mozikban láthattak a szerencsések A Birodalom visszavág vetítése előtt. (Amerikában ekkortájt már nem volt szokás a nagy mozik előtti előfilmezés, így ott nem is mutatták be.)

Az 1979-ben készült rövidfilm Roger Christian rendezői bemutatkozása volt, aki a kersztes hadjáratokból visszatérő majd magát hirtelen egy fantáziavilágban találó, a fekete angyal megmentésére induló királyról szóló film producere és írója is egyben.

Christian az Esquire magazinnak elmondta, hogy magától George Lucas-tól kapta a lehetőséget a csillagos munkája elismeréseként, aki kiadta a parancsot a 20th Century Fox-nak, hogy kerítsenek valami használható anyagot, amit A Birodalom visszavág előtt lehet vetíteni. Ekkorra Christian már a Star Wars "család" megbecsült tagja volt, hiszen az első film űrhajóbelsőiért és a tatuini épületekért látványtervezői Oscar-t kapott.

Miután befejezte a Brian életét, Christian elkezdett az írás és rendezés iránt érdeklődni, ezért sok időt töltött Ridley Scott-tal az Alien utómunkáin az Abbey Road stúdiójában. Ide sétált be a londoni Fox Studios vezetője, aki azonnal lecsapott Christian kávéfoltos, meglehetősen salátaszerű forgatókönyvére, a Black Angel-re. Miután Lucas is jóváhagyta (sőt, kikötötte, a stúdió semmilyen szinten nem szólhat bele Christian kreatív munkájába, és hogy ő akarja először látni a végleges változatot), a filmet végül 50.000 dollárból Skóciában forgatták le egy 11 fős stábbal, A Birodalom visszavág forgatásáról megmaradt 35 mm-es tekercsekre. (A fenti kép a forgatáson készült.)

Már a vágás során derült ki, hogy nem jött össze elég anyag a stúdió által megkívánt 25 perc kitöltésére. Hogy meghosszabbítsa a filmet, Christian újfajta technikákkal kezdett el kísérletezni. Ezek egyike a verekedős jeleneteknél használt speciális lassított felvétel, az ún. step-printing, amit később Lucas is átvett A Birodalom visszavág barlang jelenetében Luke Skywalker és Darth Vader rövid küzdelméhez. A filmet Steven Spielberg-nek is megmutatták, aki élete egyik legenigmatikusabb filmjének nevezte, és a későbbiek során minden bizonnyal a Black Angel Artúr-korabeli atmoszférája inspirálta az olyan filmeket, mint az Excalibur (1981) vagy a Legenda (1985).

Nem teljesen tiszta, hogyan veszett el majd bukkant fel újra a film. Christian sokáig úgy tudta, hogy mind az eredeti, mind a másolatok megsemmisültek ilyen vagy olyan szerencsétlen okból kifolyólag. Végül 2011. decemberében a los angelesi Universal Sudios-tól érkezett a hír, hogy van náluk egy negatív. Rejtély, hogyan kerülhetett ez a Fox nagy riválisának kezébe.

A film kockáról kockára történő restaulásához David Tanaka vizuális effekt készítő (Pixar) és Brice Parker producer (Athena Studios) nyújtott segítséget. A hangot a Skywalker Sound remaszterelte. Végül 33 évvel az első bemutatása utána a Black Angel visszatért a mozikba, a Mill Valley Fesztivál zárófilmjeként.

A hetvenéves Christian azt szeretné, ha a film minél hamarabb elérhetővé válna a rajongók számára is. Szándékai szerint még idén felkerül az iTunes vagy a Netflix kínálatába, de az is lehet hogy A Birodalom visszavág legújabb DVD kiadásán fog szerepelni.

Addig is két jelenet az Athena Sudios jóvoltából:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oké. Most akkor vki érthetően írja le, mi a fene köze van az SW mitológia cselekményéhez? Mert a cikk alapján semmi, ez egy történelmi fantasy. Ráadásul rövidfilm.