Laptopja van? Lehet, hogy albérlői is...

roach-keyboard.jpg

Végignéztük a videót, és fenntartásokkal, nagyon óvatosan írtuk meg ezt a posztot, mert úgy érezzük, erről mindenkinek tudnia kell.

Ezen a videón az látszik, amint egy laptopot szétszerelnek, és tucatnyi albérlő mászik elő az alkatrészek közül. Nem akartuk elhinni, utánaolvastunk, és hát elég meggyőző volt azoknak a kommenteknek a száma, amelyben hasonló tapasztalatokról írnak. A magyarázat egyszerű: a laptopok által kiadott meleg ideális körülményeket biztosít a csótányoknak, atkáknak, és egyéb apró élőlényeknek, akik megtalálják a be- és kiutat, és köszönik szépen, nagyon is jól érzik magukat. Ha pedig rendszeresen eszünk is a billentyűzet fölött, még ételt is házhozszállítunk nekik. Szóval ha esetleg fura szagot érezne a laptop használata közben (ez lehet az egyik jele), lehet, hogy éppen ezek a kis fickók süttetik a páncéljukat...

És az olyan kommentek sem tudták mosolyra húzni a szánkat, mint "ezért kell időnként törölni a sütiket a gépedről..." vagy "az NSA biofegyverei" vagy "remélem az almát (Apple) nem szeretik" vagy "én egy egeret láttam nemrég a gépem melett" (az egérmutatóról szóló posztunkat ld. itt) vagy "bepoloskázták a gépét"...

Sokkoló videó következik.

Viszont megtudtuk, hogy a bug, a számítógépes programhiba elnevezése már évtizedekkel a számítógépek megjelenése előtt is mérnökzsargon volt, és mechanikai hibát jelentett. Első írásos nyoma 1843-ból származik, és 1878-ban Thomas Edison volt az, aki már a mai, átvitt értelmében használta a kifejezést.

Széles körben viszont csak azután terjedt el, hogy Grace Hopper egy korai, elektromechanikus számítógép üzemzavaráról írt 1947. szeptember 9-én. A történet szerint a Harvard egyetem meghibásodott Mark II számítógépében egy molylepke okozott mechanikai hibát. A mérnökök, akik felfedezték, ismerték a bug kifejezést, és szellemesen ezt jegyezték be a hibanaplóba: "First actual case of bug being found." kb. "Az első eset, hogy megtalálták a bugot." A molylepke, és a hibanapló a Smithsonian National Museum of American History tulajdona. Íme:

H96566k.jpg

történelem videó bizarr állatok Apple

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem ez nem általános. A laptopot ide-oda viszik, a rovarok viszont az állandó környezetet szeretik ahol ki tudják alakítani útvonalaikat a vízhez és a táplálékhoz.
Vannak elavult hardvereim, de még az évekkel ezelőtt félretett cuccokban sem találni rovarokat, csak port.
Oda azert kikuldenem a hadsereget,ahonnan ezek a laptopok beestek.
Hát, ahonnan ez a laptop származik, ott az egyéb higiéniás dolgokkal sem lehet minden rendben.
"Viszont megtudtuk, hogy a bug...", khm, ezzel nem dicsekednék, kb. 30 éve benne van talán még az általános iskolai informatika-könyvekben is.