Kiterjesztett akusztikus valóság

contact2.jpg

A CONTACT bármilyen egyszerű felületet képes hangszerré alakítani, és a hangokat vizuálisan is megjeleníteni.

contact1.jpg

A kiterjesztett valóság (angolul augmented reality, AR) a valóság egyfajta virtuális kibővítése, ötvözi a valós és a virtuális világot, sőt, adott esetben helyettesíti a fizikai világot. Ilyen a Felix Faire által kidolgozott CONTACT, amely bármilyen egyszerű felületet képes hangszerré alakítani. De nem egy "egyszerű" virtuális zongorabillentyűzetről van szó.

A CONTACT egy interaktív rácsszerkezet, a közepén egy húrral, és minden érintés esetén a "létrehozott" hangokat vizuálisan is megjeleníti. A hangok attól függően változnak, hogyan érintjük meg a felületet: ujjbegyeinkkel dobolunk rajta, a körmeinkkel kocogtatjuk, a kéztővel ráütünk, esetleg scratch-elünk (előre-hátra húzogatjuk az ujjunkat)...a különböző érintésformákat a felületre helyezett mikrofonok képesek megkülönböztetni. Azt is kézmozdulatokkal vezéreljük, hogy milyen hangnemben kívánunk játszani. Hogy teljes legyen az élmény, a szetthez egy loop pedál is tartozik.

contact3.jpg

A 3D-s vizualizáció egyrészt valós "zenei" információt tartalmaz, másrészt szórakoztató funkciója van. Kicsit olyan, mint egy DJ pult beépített lézershow-val...lassan indul be, de úgy 1:00-tól annál nagyobbat szól!

A CONTACT a készítő ígérete szerint hamarosan nyílt forráskódú szoftverként mindenki számára elérhető lesz.

//Posztajánló: Színekre hangolva, avagy láss a füleddel! Mozart művei kifejezetten sárgák, Justin Bieber "Baby" című száma pink, a telefon tárcsahangja zöld, temetésre pedig lila ruha illik a hangja alapján...

Geek-eknek: így készült a CONTACT.

 

zene tudomány innováció interaktív performansz virtuális

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.