Fotósorozat a mellrákot túlélő nők erejéről 18+

isistop.jpg

A "Grace" fotósorozat azoknak a nőknek a szépségét és hihetetlen erejét mutatja be, akik masztektómiának vetették alá magukat, hogy legyőzzék a mellrákot. Ezek a nők nem csak a műtétet, de az azt követő pszichés traumát is túlélték. 

A grace angol szó jelentése báj, kecsesség, méltóság, de kegyelem és megbocsátás értelmeben is használják. Mindez benne van ezekben a görög istennők szobraihoz hasonlóan rendkívüli erőt sugárzó fényképekben, amelyek egyben a női ideál, a női szexepil kérdését boncolgatják. 

2.Sekhmet.jpg

Az, hogy ezek a sebhelyekkel felvértezett nők vállalják a nyilvánosságot és a sorsnak megbocsátva Charis Isis fényképezőgépe elé állva megmutatják testüket, erőt adhat a hasonló helyzetben lévő nőknek. A masztektómia után a legtöbb nő ugyanis elveszti a kapcsolatát a saját testével, úgy érzi, már nem ugyanaz az ember, aki korábban volt. Sokan gátlásossá válnak, marcangolják magukat és nem tudják, hogyan viszonyuljanak a partnerükhez, hiszen félnek az elutasítástól. A rák így a daganatos szövetek eltávolítása után is tovább emészti őket, immár pszichológiailag. Ezek a bátor nők "megkegyelmeztek" maguknak: nem hagyják, hogy a sebeikkel azonosítsák őket, hogy a mellük (vagy éppen annak hiánya) határozzák meg őket és nőiességüket.

11.Cleopatra.jpg

Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Pedig az emlőrák, illetve megelőző állapotai az önvizsgálatnak és a mára lehetővé vált szűréseknek köszönhetően a jól megelőzhető, illetve a korán felfedezhető elváltozások közé tartoznak.

Hihetetlen, de sokan azonban azért félnek elmenni rákszűrésre, mert rettegnek attól az eshetőségtől, hogy kiderül betegségük, és az emlőmegtartó kezelések és operációk nem járnak sikerrel vagy a rosszindulatú emlődaganat kiterjedése, stádiuma nem tesz lehetővé más megoldást, mint az emlők eltávolítását. Ők azok, akik a (vélt vagy valós) társadalmi és pszichológiai nyomás hatására, szépségük megtartása érdekében az életüket is kockára teszik és feláldozzák, mert nem akarnak a képeken látható nőkhöz "hasonlóan kinézni" és elveszíteni, "elcsúfítani" nőiességük egyik legfontosabb külső jegyét.

A korábban már bemutatott street art művészekhez hasonlóan talán Isis fotósorozata is hozzájárul ezeknek a gátlásoknak a lerombolásához, és a következményektől való félelem ellenére több nő megy majd el szűrésre. Tegyen meg mindent Ön is a megelőzés érdekében!

Nézze meg a többi, nőkről nem csak nőknek szóló cikkünket is!

fotó egészség nők aktivista 18+

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.