Repülő csészék és csészealjak
Egor N fotós játékos fényképsorozata kávéscsészékkel, kiöntőkkel és tejjel.
A Coffee Time sorozat szabad szemmel ilyen részleteiben nem látható, megfagyasztott pillanatokat ábrázol zuhanó kávéscsészékről és kiömlő tejről.
Hogyan lehet megörökíteni az ilyen gyorsan történő események egyetlen rövid pillanatát, melyhez az emberi reakcióidő általában túl hosszú? A titok a nagy sebességű fotózás, amelyben a vaku az, ami “megfagyasztja” az esemény pillanatát. Minél rövidebb a vaku villanási ideje, annál jobb, tisztább lesz a kép.
A technika egyébként Harold E. Edgerton amerikai mérnök nevéhez fűződik, aki 1923-ban a Xenon villanólámpát és a stroboszkópot szabadalmaztatta, melynek segítségével az emberi szemnek már túl gyors mozgás fázisai kimerevedtek és megörökíthetővé váltak a fényképeken, ezzel pedig örökre beírta magát a fotótörténet és a tudomány nagykönyvébe. 1936-ben készült egyik híres felvételsorozata, amelyen egy csepp tej koronaalakban esik egy tányér tejbe (lent).
Talán ez ihlette meg Egor N fotóst. Mindenesetre a végeredmény lenyűgöző. Már csak egy kérdés motoszkál bennünk: vajon a felvételek elsőre sikerültek, vagy több kávésszettre is szükség volt a fotókhoz?
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.