Csupasz golyók

cancer.JPG

Előre szólunk: ez fájni fog.

A Testicular Cancer Canada non-profit szervezetet Cheryl Perry alapította, miután 2003-ban hererákkal diagnosztizálták 18 éves fiát, aki a kezelések ellenére 7 hónap múlva belehalt a betegségbe.

Legújabb figyelemfelhívó kampányuk során 20 férfi vállalta, hogy szőrtelenítteti a heréit, mondván: inkább nekik fájjon, mint Önnek. Az ő bátorságukat örökítették meg ezen a videón...akár igaz, akár nem, mindenképpen együttérzünk. (Megjegyzés: a hölgyek többsége hasonló tortúrán rendszeresen átesik...)

//Posztajánló: Fotósorozat a mellrákot túlélő nők erejéről 18+

Férfiként persze nem kell ennyire drasztikus eszközökhöz folyamodnia, ha biztonságban akarja tudni magát. A csupasz golyók kampány üzenete, hogy ne felejtsen el havi rendszerességgel önvizsgálatot végezni, évente pedig menjen el ultrahangos vizsgálatra! Ez a cuki kis poszter segíthet az alapok megértésében (úgy mint a rendszeresség fontossága, vagy hogy az ideális alkalom fürdés közben adódik), de ha részletes leírást olvasna, ajánljuk a Magyar Rákellenes Liga vonatkozó oldalát.

A hererák ugyan ritka, mégis különösen fontos rákféleség, tekintve, hogy nem az idősebb, hanem inkább a fiatalabb férfiakat érinti. Magyarországon évente kb. 400 új eset fordul elő, és a tapasztalatok szerint ez a szám évről évre növekszik. Ez arra enged következtetni, hogy - a hajlamosító tényezők, többek között a rejtett heréjűség mellett - a külső tényezők is jelentős szerepet játszanak a betegség kialakulásában.

Urak, ne legyenek szégyenlősek: elő a golyókkal! Hölgy olvasóinkat pedig arra kérjük, figyelmeztessék párjukat, fiukat...akár úgy is, hogy megosztják ezt a posztot velük.

testicle-exam.jpg

reklám humor videó emberek egészség férfiak tabu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a hererák nagyon jól gyógyítható rákfajta. Amennyiben a szegény srác 7 hónap alatt a kezelések mellett is meghalt, akkor itt nem a hererák végzett vele, (ui. az nem halálos!) hanem a hererák következménye ként fellépő áttét. Ez utóbbi eset meg akkor áll fent, amikor nem veszik észre időben a dolgot, ami azért érdekes, mert ennek tűnetei vannak. Pl. kapásból felborúl a betahcg termelés, jelentősen megnő a férfi nemi hormon a tesben. A beteg golyszlin érezhető lesz, hogy valami nem stimmel.
De még akkor is megmenthető ha a here totálisan el van rákosodva. Ui. a hererák nehezen tud áttétet képezni. Természetesen tud, de annak több idő kell mint pl. egy melanómának vagy egy tüdőráknak, ui. ez a cucc a testen kívűl helyezkedik el, több rétegből áll és ezeket meg kell fertőznie. Ráadásúl az első időszakban még csak nem is termel olyan sejteket amik áttétet tudnának létrehozni. Szóval sajnos a srácnál túl későn vették észre a gondott és egészen biztos, hogy nem a here rák végzett vele, hanem annak a következménye. (okés, közvetett módon a hererák...)
Sajnálom a srácot. Tudom min ment kereszűtl.

Egyébként tendencia: a hererák szépen terjed a 18-30-as körösztájban (én 32 voltam), okát nem tudják, de olvastam valahol, hogy pl. a marihuana növeli a here rák kockázatát + feltételezik, hogy a zsebben hordott mobil telók sem tesznek túl jót neki, de igazából nem tudják mi váltja ki, és plána ezt nem, hogy miért csak a fiataloknál jelentkezik a baj.
@Macropus Rufus: Ez így van, az egyik legkönnyebben gyógyítható rákfajta, ha idejében észre veszik. Ezért nagyon fontos az önvizsgálat és az orvosi ellenőrzés, amire az alapítvány fel akarja hívni a figyelmet. A szervezet alapítója azt írja, hogy a fia utólag bevallotta neki, hogy 10. osztályos (kb. 15 éves) volt, amikor észrevette, hogy valami nem stimmel, de nem mert szólni az anyjának...A történet itt olvasható. testicularcancercanada.ca/whoweare
@disrupt: :( ez a gáz. Tehát 2 évég növekedett benne az a nyavaja. :((( gondolom volt áttét már. :(
szomorú. Pláne, hogy csak 18 volt...