Újfajta mobilitás koncepció mozgáskorlátozott gyerekeknek

gobaby05.jpg

A Go Baby Go segít a mozgáskorlátozott gyerekeknek normális életet élni és lépést tartani a többiekkel.

Míg az ép csecsemő és kisgyermek életének első három évben annyi mindent és olyan intenzitással tanul, amennyi "csak belefér", a mozgássérült gyermekek komoly deficitet halmozhatnak fel ebben az időszakban. Hozzájuk ugyanis a világból érkező ingerek jelentős része nem, vagy csak korlátozottan jut el, így személyiségük, képességeik és készségeik kiépítésében mindezek nem tudnak hatékonyan részt venni. Ezeknek a gyerekeknek egyszerűen kevesebb lehetőségük adódik "megélni" bizonyos szituációkat, ezért nem csak fizikailag, de pszichésen és szociálisan is könnyen lemaradnak egészséges társaiktól, és ezek a korai negatív élmények aztán az egész életükre kihatnak.

gobaby04.jpg

A Delaware Egyetem egyik munkatársa, Cole Galloway professzor ezen próbál változtatni egy teljesen új "mobilitás koncepcióval". A Baby Mobility Lab keretein belül a sérülés jellegének és a gyerekek igényeinek megfelelően személyre szabott, a közlekedési funkción túl fizikoterápiás szerepet is betöltő gyermekjárműveket készít lelkes segítőivel egyszerű, hétköznapi játékok felturbózásával.

gobabygo2.jpg

gobaby16.jpg

Azt vallja, hogy ahelyett, hogy a sérült gyerekeket méregdrága kerekesszékekbe kényszerítenénk, amelyek csak még jobban tudatosítják bennük és a többi gyerekben a "másságot", és egyáltalán nem javítanak a gyerekek állapotán, arra kellene inkább törekedni, hogy lehetővé tegyük a társakkal való együttműködést mindennapi szituációkban.

Ehhez viszont olyan megoldás szükséges, ami nem hátráltat és kiközösít (mint pl. a mankó vagy a kerekesszék), hanem éppen hogy a pozitív érdeklődés középpontjába helyezi a gyerekeket és bevonja őket a csoportdinamikába. Ráadásul ezekbe a kb. 200 dollárból módosított, bármely játékboltban beszerezhető kisautókba, motorokba a gyermek állapotának megfelelő fizikoterápiás elemeket is beépítenek, így a napi rutin során még tornáztatja, fejleszti is a gyerekeket. Elkészíthető ülő, álló, lábbal hajtott és elektromos (vagy kombi) változata is - a lényeg, hogy a gyermek szükségleteihez igazítsák.

gobabygo3.jpg

A csapat 2007-ben kezdte az átalakításokat, és ahogyan azt az alábbi képek is mutatják, nagy utat tettek már meg a dizájn terén, de még legalább ilyen hosszú út áll előttük a 2020-ra tervezett "álomautó" megvalósításáig. Jelmondatuk: "high-tech + low-tech = go-tech".

gobabygo1.jpg

Cole eddig több mint 100 gyermeknek készített ilyen járművet, és segítségével szülők százai is belefogtak már az átalakításba. A tapasztalatok szerint az újfajta mobilitásnak köszönhetően jelentősen javult a gyermekek gondolkodásmódja és versenyszelleme más gyerekek körében, ami a fizikai állapotukra és közérzetükre is pozitív hatással volt.

Kövesse a kezdeményezést a Go Baby Go Facebook oldalán, a professzor weboldaláról pedig letölthető pdf formátumban egy angol nyelvű útmutató arról, hogy mit és hogyan alakítanak át a kisautókon, illetve hogyan vezetik be a gyermekek életébe az új segítőtársat. Korábban számos átalakítós videó volt a You Tube csatornájukon is, de pillanatnyilag az olvasható a honlapjukon, hogy "további értesítésig nem oszthatnak meg videókat sem nyilvánosan, sem privátban" (a mi tippünk: valószínűleg éppen szabadalmaztatási eljárás folyik).

Mindenki csak a saját felelősségére vágjon bele egy ilyen projektbe, és a megvalósításhoz és a fizikoterápiás kialakításhoz kérje szakember segítségét! Ha pedig Ön szakember, és szívesen segítene másoknak, oldalunkon hozzászólás formájában jelezheti.

//Posztajánló: Menő babasisakok koponya ortézisre szoruló piciknek

közösség videó egészség gyerekek egyenjogúság formatervezés aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.