Kurt Vonnegut kiadatlan rajzai

vonneguttop.jpg

Tudta, hogy Kurt Vonnegut milyen tehetséges grafikus művész volt?

vonnegut1.jpg

Kurt Vonnegut 2007-es halála óta már több olyan könyv is napvilágot látott, mely az amerikai író korábban nem publikált írásait adta közre. Az első posztumusz kötete 2008-ban, Armageddon in Retrospect címmel jelent meg (magyar fordítása 2009-ben jött ki, s az Ördögcsapda címet viseli) és annak idején mint Vonnegut garantáltan utolsó könyve került az olvasók elé. Egy most megjelent kötetben sokan olyan oldaláról ismerik majd meg, mint korábban soha: a fiatal korában elutasított kortársi amerikai irodalom és ellenkultúra egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakjának eddig kiadatlan képzőművészeti alkotásait - rajzait, grafikáit - tartalmazza. 

vonnegut5.jpg

Bizony, kevesen tudják, hogy milyen tehetséges grafikus is volt Vonnegut. Pedig halálig rajzolt, és több novelláját és regényét (pl. a Bajnokok reggelijét a híres segglyukkal) saját maga illusztrálta. 1983-ban kiállítása is volt a New York-i Margo Feiden Galériában.

vonnegut3.jpg

vonnegut4.jpg

Szellemes és lényeglátó szatírája, a nevettetés gyógyírként való alkalmazása a pszichedelikus-kubista rajzaiban is tetten érhető. Esztétikája legalább annyira dacol az elfogadott művészi koncepciókkal, mint amennyire élesen bírálta az amerikai életformát, a rossz értelemben vett amerikai nacionalizmust, a korrupciót és a cenzúrát.

vonnegut6.jpg

vonnegut2.jpg

A Monacelli Kiadónál előrendelhető kötetben közzétett rajzok semmiképpen sem fognak csalódást okozni azoknak, akik kedvelik Kurt Vonnegut írói világát. A könyv várható megjelenése 2014. május 13. Arról nincs információnk, hogy magyarul mikor jelenik meg (megjelenik-e valaha?). De szerintünk sok rajongónak ezt hozza majd a Jézuska! (Tudjuk, alig múlt húsvét!!!) Az amazonon például most akciós...

//Posztajánló: Minden kezdet nehéz. Hírességek (köztük Vonnegut) még híresebbé vált elutasító levelei és egy példátlan felfedzés: soha nem látott Amiga-képek Warholtól.

Addig is itt a lenti képre kattintva belenézhet és elolvashatja például Nanette, Vonnegut lányának "My Father, The Doodler" ("Apám, a firkáló") című előszavát, amiben például ezt írja: "Apám két dologban hitt: a művészetben, és a kutyájában." Igen, ez Vonnegut. :)

könyv grafika hírességek aktivista

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juj döntsétek el hogy most jó vagy rossz. hiszen addig honnan tudhatnánk hogy jó vagy rossz.