Kihajolni muszáj!

window6.jpg

Új látványossággal borzongtatja Chicago a bevállalós turistákat: hajoljon ki a 94. emeletről!

window5.jpg

A 360 Chicago (korábbi nevén John Hancock Center) egy százemeletes, 381 méter magas felhőkarcoló Chicagóban. Amikor 1969-ben átadták, ez volt a világ harmadik szupermagas (300 méter feletti) épülete. Mint minden tisztességes toronyháznak, ennek is van kilátója, a 94. emeleten. Azért nem olyan, mintha a Burdzs Kalifa legtetejéről ugranánk le, de csodálatos a kilátás Chicagóra és a Michigan-tóra.

Ilyen magasságokban már nincsenek nyitható ablakok, így a "kihajolni veszélyes" feliratra sincs semmi szükség, még akkor sem, ha most pont ezt fogjuk csinálni. Veszélyről szó sincs, ígérik az építtetők: de ha nem bírja a mélységet, nem valószínű, hogy élvezni fogja a TILT! becenévre hallgató, emberméretű billenőablakokat, amelyekből úgy nézhet körbe a szeles városban, ahogyan még soha.

A különleges élményt egy teljesen zárt, üvegből és acélból készült innovatív hidraulikus platform (lent még építés közben) biztosítja, amelyben egyszerre nyolc ember borzonghat.

window2.jpg

Miután biztonságosan elhelyezkedtek benne az emberek (vannak, akik háttal vágnak neki a nagy kalandnak, ezt nem igazán értjük), a 13 tonnás platform lassan elkezd az épület homlokzatából KIFELÉ dőlni, nem is keveset, így garantáltan olyan szögből láthatjuk az alattunk elterülő utcákat, épületeket, ahogyan eddig nem volt még rá példa. Nagyjából így (kicsit felgyorsítva az amúgy 30 másodperces  eseményt).

window.gif

A felhőkarcoló tulajdonosának ügyvezető igazgatója, Patrick Abisseror úgy nyilatkozott, hogy "az volt az elképzelésünk, hogy olyan felemelő élményt és emlékeket adjunk a vendégeknek, amire egy életen át emlékezni fognak".

Egy olyan városban, ami a semmiből került fel a térképre az 1850-es években és a kezdetektől az építészet úttörőjének számít (itt épült például a világ első acélszerkezetes felhőkarcolója is), a TILT merészsége folytatja az innovációs hagyományokat. Az attrakciót nem csak a turistáknak szánják, az üzemeltetők reményei szerint a városlakók legalább annyira kíváncsiak lesznek a déli és nyugati városrészekre bepillantást engedő billenőablakokra.

A szerkezetet egyébként ezzel a (szerintünk nem túl szofisztikáltnak tűnő) panellel irányítják, ami minden bizonnyal megfelel a célra, csak nem olyan mutogatni való...

window3.jpg

A látványosság megtekintéséhez időpontfoglalás szükséges, a jegyeket online vagy személyesen lehet megvásárolni (a kilátó belépődíján felül) 5 dolláros bevezető áron, ami később 18 (felnőttek) és 12 (gyerekek) dollár lesz.

//Posztajánló a magasságot kedvelőknek: Extrém ablakpucolás 1220 méter magasan

Borzongjon Ön is! Nézze meg a billenő kilátót akcióban!

videó innováció extrém építészet világjáró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.