Tíz focimeccs, ami megváltoztatta a világot... és egy, ami nem

focimeccs.jpg

Nincs még egy olyan nagy hatású sport, mint a labdarúgás, amely a modern kori történelem során zsarnokokat emelt fel és buktatott meg, szerepet játszott fegyveres konfliktusok kirobbanásában és tűzszünetek megkötésében, az ellenállás forrása volt és választásokat befolyásolt, nemzeteket, kultúrákat és városokat formált, és egyszerre volt a rasszizmus inkubátora és visszaszorító ereje. A nemzetközi labdarúgás legismertebb pillanatai egy friss, új perspektívában jelennek meg Jim Murphy könyvében, amelyben tíz olyan mérkőzést mutat be, amelyek megváltoztatták a világot...és egy olyat, ami megváltoztathatta volna az egész huszadik századot. A listán szerepel egy olyan meccs, amiben Magyarország is érintett. Lássuk hát!

Bill Shankly, a Liverpool FC legendás vezetőedzője egyszer azt mondta: 

Vannak, akik azt hiszik, hogy a labdarúgás élet-halál kérdése. Biztosíthatok mindenkit: a labdarúgás még ennél is sokkal, de sokkal fontosabb.

Ennek szellemében vezet minket végig tizenegy fejezeten és mérkőzésen keresztül Jim Murphy: The 10 Football Matches That Changed the World: And the One That Didn't könyve. Ebben a posztban bemutatjuk az általa kiválasztott tizenegy meccset és a szerző által felhozott legfőbb indokokat, de nem célunk a meccsek részletes bemutatása. Az érdekelőknek ajánljuk magát a könyvet illetve az egyes meccseknél javasolt magyar online "irodalmat".

Posztajánló: A labdarúgó-világbajnokságok története a grafikai design tükrében

1. Old Etonians - Blackburn Olympic, 1883

Az angol magániskolai és egyetemi hagyományokra építő FA-kupa, a világ legrégebbi labdarúgó versenysorozata történetében a Blackburn Olympic az első profi kupagyőztes csapatként (lent) felülmúlja az Old Etonians játékosait. Ettől az évtől kezdve meghatározóvá válik az északi, közép-angliai iparvidék csapatainak fölénye a kupában és a foci új, üzleti szemléletet kap, ami megadja neki a kezdőlökéstrúgást, hogy meghódítsa a világot (de legalábbis Európát és Dél-Amerikát).

focimeccs1.png

2. Rangers - Celtic, 1924

Nem könnyű megérteni, hogy egy labdarúgó-mérkőzésnek mi köze lehet a valláshoz, több száz éves történelmi eseményekhez, királyokhoz, szerzetesekhez vagy éppen a két világháború közötti gazdasági világválsághoz. Egy interjúban a szerző így nyilatkozott: "nem írhattam meg ezt a könyvet a glasgow-i riválisok megemlítése nélkül. A Celtic és a Rangers története, az én tolmácsolásomban, lehet, hogy meglep majd jó néhány olvasót. A vallás, bevándorlók, és a két világháború közötti különös politikai helyzet kusza szövevényében a skót futball óriásainak ez az 1924-es mérkőzése adta meg az alaphangot." Bár a labdarúgás szeretete különböző kulturális hátterű, etnikumú embereket is összekovácsolhat, a Celtic–Rangers összecsapásokon a mai napig világnézetek feszülnek egymásnak. 

A vallási intolerancia nem a futballnak köszönhető, de a futball ürügyként szolgál arra, hogy életben tartsa a gyűlöletet és táplálja a bigottságot az idióták szektariánus cirkuszában.

3. Real Madrid - Barcelona, 1943

A chamartíni botrányként elhíresült 1943-as Spanyol Kupa-mérkőzésen a sport szellemiségét sárba tiporva a Franco-rezsim támogatását élvező Real Madrid 11–1-re legázolta a politikai eszközökkel megfélemlített ellenfelét. Az eset után szintén politikai nyomásra lemondott mindkét klub elnöke, a Spanyol Labdarúgó-szövetség pénzbüntetéssel sújtotta, és még az év folyamán két barátságos meccs lejátszására kötelezte a csapatokat. Az FC Barcelona a katalánok politikai és kulturális elnyomása közepette a katalán büszkeség egyik szimbóluma és a belső ellenállás egyik eszközévé vált, minden bizonnyal hozzájárulva a rendszer meggyengítéséhez, főként annak utolsó évtizedében. Részletesen foglalkozik a meccsel és a körülményeivel a blaugrana.hu.

4. NSZK - Magyarország, 1954

Az 1950-es labdarúgó-világbajnokságot követően, nyolc évvel azután, hogy Németország lejátszotta utolsó hivatalos mérkőzését az eltiltása előtt, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség visszavette a tagjai közé a Német Labdarúgó-szövetséget (DFB). Az NSZK sikeresen kvalifikálta magát az 1954-es svájci labdarúgó-világbajnokságra, ahol Törökországgal, Dél-Koreával és a torna legnagyobb esélyesének tartott Magyarországgal került egy csoportba. A Nationalelf - szinte mindenki számára váratlanul - az Aranycsapat legyőzésével első alkalommal lett világbajnok (ld. legfelső kép). A diadal lényeges szerepet töltött be az Német Demokratikus Köztársasággal szemben való, a háborút követő ideológiai alap létrehozásában. A döntőt Németországban "a berni csoda" (das Wunder von Bern) néven tartják számon. 

A németek rájöttek, hogy lehetnek hazafiasak idegengyűlölet és nacionalizmus nélkül is. Ez volt az első alkalom, hogy nem csak az én generációm, hanem az idősebb generációk is ismét hajlandóak voltak német zászlót a magasba emelni, és azt gondolkodás nélkül lengetni. - Christian Sachs, a Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) berlini irodájának vezetője

5. Bucks - Rangers, 1967

A dél-afrikai Robben-sziget, amelyet még a hollandok alakítottak börtönszigetté a 17. században, ma már a Világörökség része, de nehéz Isten által ennél elhagyottabb helyet elképzelni a Földön. "Afrika Alcatrazában" a labdarúgás, pontosabban a rabok által szervezett és végül külső nyomásra, a Nemzetközi Vöröskereszt közbelépésére engedélyezett "börtönliga" újabb példa arra, hogy a sport a legnagyobb reménytelenség között is lehetőséget nyújt az ellenállásra és az egység megteremtésére.

Mandela a világkupával

Nelson Mandela a 2010-es labdarúgó-világbajnokság idején. Ő nem játszhatott, sőt, nem is nézhette a börtönliga meccseit

A Makana Futball Liga első hivatalos mérkőzését a Bucks és a Rangers játszotta, 1967. decemberében. Magyarul az NB1.hu cikkét ajánljuk a témában.

Nem hiszem, hogy a börtönvezető és az őrök teljes tudatában voltak annak, mit is jelentett nekünk a futball, hogy játszani engedtek miket.  - Dikgang Moseneke, a dél-afrikai Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese, aki kidolgozta a Makana liga alapokmányát, és egy ideig elnöki tisztét is betöltötte

6. El Salvador - Honduras, 1969

A "futballháború" (La guerra del fútbol), vagy százórás háború egy öt napig tartó fegyveres konfliktus volt El Salvador és Honduras között 1969. nyarán. A már meglévő politikai ellentéteket lobbantotta lángra az 1970-es labdarúgó-világbajnokság kvalifikációs selejtezőjének második mérkőzése, amikor a zavargásokra válaszul a salvadori hadsereg akcióba lépett. Bár maga a háború nem tartott sokáig, mégis csak 1980-ban, az Egyesült Államok nyomására kötötték meg a több ezer emberéletet követelő háborúra pontot tevő békét. Magyarul a Tiborublogon és Múlt-kor portálon olvashatnak a futballháborúról bővebben.

7. Anglia - NSZK, 1970

A mexikói labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében 2-0-ás vezetés után elszenvedett vereség és kiesés komoly sebet ütött az angolok önérzetén. Olyannyira, hogy Harald Wilson miniszterelnök erre fogja pártja, a Munkáspárt választási vereségét. És valóban, egy nappal a mérkőzés előtt még több mint 10%-os fölényt jósoltak a közvélemény-kutatások a pártnak, és a legfőbb napilapok (Sudnay Times, The Guardian, The Times) is címlapon hozták az újabb - sorban a harmadik - munkáspárti győzelemről szóló cikkeiket.

Az, hogy a labdarúgás bármilyen szerepet is játszik a parlamenti választásokon annak köszönhető, hogy [a sikere] az általános jólétet közvetíti, hogy a kormány legalább teszi a dolgát. - Ken Clarke, a Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veteránja, korábban pénzügyminiszteri a belügyminiszter és igazságügy-miniszter

Bár Wilson állítólag már korábban kikérte kabinetje véleményét arról, hogy vajon kihatna-e a kormány újraválasztására, ha az angol válogatott kikapna a választások előestéjén, nem önmagában a vereség ténye okoz(hat)ta Wilson bukását, hanem az, hogy KI ellen veszítettek. Az évtizedek óta nagy rivális Németország, az 1966-os "Wembley-gól", és a "két világháború és egy világbajnokság" után hatalmas presztízsveszteség volt ez az amúgy is gyengélkedő Angliának.

8. Crystal Palace - Chelsea, 1984

A hatszor a világ legjobb bírójának választott Pierluigi Collina a rasszizmust egy halálos betegséghez hasonlította, amely akár a futball vesztét is okozhatja. A színes bőrű futballisták elfogadottságához hosszú, rögös út vezetett, amelynek talán még ma sincs vége. A Chelsea-nél például egészen 1982-ig kellett várni arra, hogy egy fekete játékos odaférjen az első csapat közelébe, és 1984-ig, a Crystal Palace elleni meccsig, hogy egy prominens fehér futballista, Pat Nevin, nyíltan kiálljon csapattársa, Paul Canoville mellett a saját, egyébként hírhedten rasszista szurkolóikkal szemben.

Undorítóak voltak azok a rasszista megnyilvánulások. És akkor rádöbbentem, Istenem, ezek az én rajongóim. - Pat Nevin

A futball, mint ahogy azt már korábban is bebizonyította, minden más sportágnál jobban képes arra, hogy tükröt tartson egy társadalom elé, szembesítse az embereket a saját félelmeikkel és ezzel valódi változásokat indítson el. A Chelsea következő hazai meccsén a Kerry Dixon és a többi "legenda" társaságában a pályára futó Canoville legnagyobb meglepetésére a szurkolók az ő nevét skandálták először - Nevinnek köszönhetően. Elsőnek lenni olyan megtiszteltetés, ami csak a legnépszerűbb focistáknak jár.

9. Liverpool - Nottingham Forest, 1989

1989. április 15-én történt a futball egyik legszörnyűbb tragédiája: a sheffieldi Hillsborough-stadionban már a meccs elején 96 szurkolót - köztük Steven Gerrard akkor tízéves unokatestvérét - nyomtak agyon, vagy tapostak halálra. Az elhunytak mellett 766-an sebesültek meg, több százan kerültek kórházba. A katasztrófa indította a brit futballreformot, így született meg a Taylor-jelentés.

focimeccs3.jpg

Ennek hatására mozdult el a holtpontról a stadionbiztonság ügye. Eltűntek az állóhelyek és a pályákat övező kerítések. Bevezették az azonosító-kártyás beléptetőrendszert, a megfigyelő kamerákat, amelyek segítségével a huligánokat - nagyrészt - távol tudják tartani a stadionoktól. A tragédiáról részletesen az Indexen olvashat. 

10. Nottingham Forest - Liverpool, 1992

Rupert Murdoch - lehet utálni, lehet szeretni, de vitathatatlan, hogy az európai futballból ő csinált világszerte eladható terméket, és ebben az igazi áttörést az 1992-es év jelentette. A Sky televíziós csatornák, konkrétabban a televíziós jogdíjak változtatták meg a képet. A legnagyobb angol klubok lázadása nyomán létrejött új liga, a Premier League maga értékesítette a televíziós közvetítési jogokat, így a klubok sokkal nagyobb nyereségre tehettek szert: csak az első öt szezonra 304 millió fontot kaszáltak. Ez volt addig messze a legértékesebb szerződés a brit sport történetében. A fizetős közvetítések közül az első a Nottingham Forest - Liverpool meccs volt, így került fel a tízes listára. Az új televíziós kultúrában az érdeklődés látványosan megugrott az első osztályú mérkőzések iránt, ezáltal pedig a televíziós jogok értéke is folyamatos növekedésnek indult.

És a focimeccs, ami a huszadik század legfontosabb pillanataként vonulhatott volna be a történelembe:

Németország - Brit Birodalom, 1914

Az 1914. évi "karácsonyi fegyverszünet" a háborúk történetében a lovagiasság és a humanitás egyik utolsó példája volt, melynek során a Királyi Walesi Lövészek 2. Zászlóalja és a 6. Porosz Vadászzászlóalj katonái barátságos mérkőzést játszottak a frontvonalon. (Részletek a Nemzeti Sport cikkében.) Nem kétséges, hogy ha a konfliktusnak 1914. karácsony első napján vége, a fegyverszünet - és focimeccs - hatására a világ, ahogyan ma ismerjük, nem is létezne. 

De mit is értek el az 1914. karácsonyán futballozók? A katonáktól induló, spontán fegyverszünet szimbolikája elképesztő erejű. Az aznapi meccs a történelem leghíresebb mérkőzése: néhány órára szimpla ellenfeleket csinált ellenségekből. De volt valami hozadéka is? Nem igazán.

Végezetül a szerző hozzáteszi:

A futball története ezzel nem teljes - sőt. Most nő fel az első globális és digitális futball generáció. Minden nap minden egyes percében valahol a világon egy gyerek éppen rúgja a bőrt, talán életében először. Sokak számára, ahogy haladnak előre az életük során, a futball állandó társukká válik. Sok örömet és bosszúságot okoz majd, és inspirálja őket. Viszonzásul a rajongók életben tartják azt a sportot, ami újra és újra segített a világot megváltoztatni.

Bővítené a listát? Hozzátenne még valamit? Esetleg az Ön életét is megváltoztatta egy focimeccs? Kommentben elmondhatja!

d_társadalom sport könyv foci történelem emberek háború identitás hírességek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért fura, hogy az évszázad mérkőzése kimaradt az összeállításból. Talán, mert angol a szerző...
Nekem is furcsa.Azért az első VB döntő is fontos lehetne.Vagy pl. 1950 Brazilia- Uruguay,1985. Heysel,
@Atrox: Mert az csak a magyarok szerint az évszázad mérkőzése.
@jet set: Ezt most kár volt. Az a világ szerint az évszázad mérkőzése. Tudod, ez a neve, keress rá bárhol: en.wikipedia.org/wiki/1953_England_v_Hungary_football_match.