Modern nomádok

nomadstop.jpg

Vannak, akik önként fordítanak hátat a rohanó világnak mert úgy érzik, nincs idejük magukra, egymásra és túl sok mindent kell feláldozniuk a civilzációért. Ők a modern kori nomádok, akik akár a törvényen kívüliséget is vállalják álmaik elérése érdekében.

Trek._from_The_Return.jpg

A "The Return" fotóesszé Adrain Chesser fotós és Timothy "White Eagle" (Fehér Sas) rituálékutató együttműködéséből született. Célja, hogy mitikus portréban örökítse meg azokat a társadalmi perifériára szorult embereket, akik az ősamerikai indiánok mintájára harmóniában élnek az éggel és a földdel miközben Amerika nyugati vidékeit járják és követik az éveszakok változását.

Cherries_from_The_Return.jpg

Chesser 2007-ben találkozott Fehér Sassal, röviddel azután, hogy kiderült: HIV pozitív (a disrupt már bemutatta az erről a sorsfordító pillanatról készült, "Valamit el kell mondanom" című rendhagyó fotósorozatot). "Úgy éreztem, hogy a rendszer foglya vagyok. Amikor tudomást szereztem ezekről az emberekről, csatlakoztam hozzájuk, és az együtt töltött idő alatt készített fotókból született a The Return. A lelkemnek az kellett, hogy vad és szabad emberekkel legyek, akik a társadalom peremén élnek mindenféle kötöttségek nélkül." 

Magpie_from_The_Return.jpg

Ahány nomád, annyi indok. Van, aki a városi értelmiségi státusz helyett választotta magának a társadalmon kívüliséget, van, aki pedig önmagát és a személyes harmóniát keresve lett a "szubkultúra" tagja. Másoknak a politikai meggyőződése táplálja az igényt, hogy kiszakítsák magukatt a konvenciók közül, és vannak, akiket a hajléktalanság és a pénzügyi nehézségek ösztönöznek

Creek_from_The_Return.jpg

A nomádok által közvetített életérzést azonban hiba lenne romantikus mázzal bevonni. Ahogy az a lenti képekből is látszik, nagyon is kemény életük van. Elvégre nem a kényelemről, hanem a szabadságról ábrándoztak.

A világ érdekes! Nézze meg a disrupt többi világjáró posztját is!

Önt vonzza ez a fajta szabadság? Szeretné, merné, képes lenne feladni a civilizált életét egy ilyen életformáért?

emberek társadalom szabadság világjáró fotóesszé

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem az ilyen életmódhoz, egy nagy adag kalandvágy kell. Nem vállalnám, még ha ketten lennénk a szerelmemmel egy szigeten, akkor sem.