Melyik a világ leggyorsabb szárazföldi állata?

gepardtop.jpg

Ha rávágta, hogy a gepárd, akkor bizony olvassa el ezt a cikket.

Mi emberek hajlamosak vagyunk a többi élőlény teljesítményét magunkhoz, és nem saját magukhoz viszonyítva mérni. Így működünk, és kész. Az állatok sebességét is általában a mi agyunkkal még felfogható méter per másodperc vagy kilométer per órában számoljuk, függetlenül attól, hogy mekkora élőlényről van szó. Ennél sokkal árnyaltabb képet ad viszont egy új "sebesség-mértékegység", a testhossz per másodperc, ami figyelembe veszi az egyes élőlények mikro- és makrokörnyezete közötti léptékbeli eltéréseket.

Eszerint az új mérési módszer szerint a gepárd sebessége 16 testhossz/mp. Azaz a gepárd, ami az előbb még itt volt, egy másodperc múlva tizenhat gepárdnyival arrébb lesz. Még így is elég impresszív, de közel sem annyira, ha mellétesszük, hogy az ausztrál tigrisbogár esetében ez 171 testhossz. Egy ilyen sebességnél a bogárnak már rendszeresen meg kell állnia, hogy az "agya" frissíthesse, mi merre is van a világban ahhoz képest, ahol egy pillanattal előbb volt.

Egy új tudományos felfedezés szerint egy dél-kaliforniai atkafaj azonban még ezen is túltesz. A Paratarsotomus macropalpis másodpercenként testhosszának 322-szeresét is képes megtenni. Ez olyan, mintha egy ember a Concorde utazósebességével, kb. kétezer-egyszáz kilométeres óránkénti sebességgel futna, azaz mondjuk a Budapest-Moszkva távot 60 perc alatt tenné meg. És ebbe egy pár perces pihenő is belefér.

Az egyébként más állatok számára halálosnak számító 60 Celsius fokos felületeken is vidáman futkározó atkát 1916 óta ismerik, de csak mostanra került a tudományos kutatások középpontjába. A tudósok azt remélik, hogy extrém képességeinek feltárása olyan új ismereteket hoz majd, amit a biomérnökök is hasznosítani tudnak.

Így néz ki:

image_1887-Paratarsotomus-macropalpis.jpg

Almát körtével? Akárhogy is nézzük, itt az ideje, hogy jobban értékeljük az ízeltlábúak teljesítményét!

//További cikkek az állatvilágról. És közülük is az olvasók kedvencei: Metál cicák; Szétkaszabolt oroszlánt mentettek Kenyában; Tornacipők az állatok védelmében; Ez történik, ha magukra hagyod a pit bullokat

Forrás: Science Daily, Daily Mail
oktatás tudomány extrém természet állatok repülőgépek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eddig azt hittem, hogy Lajka kutya volt a valaha leggyorsabb szárazföldi állat, hiszen ő az űrben másodpercenként 7-9 kilométert tett meg.
tipikus példája a bűvészkedés a számokkal c. mutatványnak :)
Nem akkora hülyeség ám ez! Pár napja olvastam, hogy a következő olimpián is már testhossz-arányosan fogják mérni a gyorsasági sportok eredményét. Mert úgy igazságos. Az eddigi km/h és m/s túlságosan szubjektív volt...
A nyolcadik utas gyerekkorában sokkal gyorsabb állat volt*
van egy olyan kifejezés, hogy relativ, magyarul viszonylagos. Az abszolút sebesség attól még megmarad abszolútnak.
A leggyorsabb szárazföldi állat a vadászsólyom > 400 km/h
@Prostatikus Vogon Jeltz: Ez kurva nagy hülyeség ám! Mert ez alapján majd az egyetemre is bejuthaszt 70-es IQ-val, ha a többi 70-es között a legjobban sikerül a teszted.
Éppe az Airplane 2-t nézem a TV2-n és ahogy ránéztem a monitorra, pont az a jelenet volt, ami a címben van.
Egyebkent ez santit, ugyanis ezeknek a rovaroknak az idoerzekelese is felgyorsult, foleg a legyeknek, ok gyorsabban repulnek, mint ahogy ezek a bogarak rohangasznak. (a legy is szarazfoldi allat! igaz, hogy repul, de ez nem volt bent a kriteriumok kozott)
A felgyorsult idoerzekeles miatt ezek a bogarak
joval lassabbnak erzekelik maguk korul a vilagot, ezaltal az embert pl. csak egy cammogo valaminek erzekelik (a legy szemeben pl. 7x lassabban telik az ido...)
Igy aztan ez a gyorsasag is viszonylagossa valik.
Leggyorsabb állat a vándorsólyom, közel 400km/h sebességet képes elérni.
@elzee:

hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1ndors%C3%B3lyom

310 az a 400, zuhanorepules kozben... Hat nemtom, en a "zuhanast" nem szamolnam ide, egy wingsuit-tal ennyit ember is csinal, szinten zuhanaskor (illetve a suit miatt zuhanorepules lesz), de azert ezt nem vennem mervadonak.
@elzee: sajat erejebol nem kepes elerni, meg a galamb is lenyomja, viszont magassagot gyujtve, majd a magasbol zuhanva fel tud igy gyorsulni, ezt hasznalja fel arra, hogy eltorje a galamb nyakat.
Az ember tesHOSSZA kb fél méter (vékonyabbak ~30-40cm, pocakosak 60+cm). Amivel a Bp-Moszkva példát számolták, az az ember testMAGASSÁGA... Legalábbis legjobb tudásom szerint az ember így közlekedik, néhány kivételtől eltekintve (pl masszív ivászat után).
@ex-dr. vuk: persze, zuhanás közben... önerejéből éri el azt a magasságot, ahonnan képes erre. :)
@]{udarauszkasz: eléri ezt a sebességet? Igen. Felviszi őt valaki olyan magasra? Nem. Önerejéből jut oda? Igen. Konzekvencia levonva? :)
Nagyon el van baszva ez a számítás.
Mennyi a gepárd hossza? Mikor mérik? Amikor áll akkor másfél méter. Futás közben amikor ki van nyúlva, plusz a farka is egyenesen hátra van csapva akkor meg van vagy három és fél. Szóval max. 16 nyugalmi állapotban lévő gepárdnyival lesz odébb egy másodperc alatt.
Az ember hossza meg lehet vagy fél méter, azért 8 méter / mp nem olyan lehetetlen feladat.
@elzee: igen, felviszi. A termik:) Ha en pl, sikloernyovel feltekerek a termikben, es utana szazzal lespiralozok, en is vagyok ilyen gyors. (most tekintsunk el attol, hogy sikloernyovel, es nem a vallambol kinott szarnyakkal.) Vandorsolyom altalaban 250-300zal zuhan. Azert ez se rossz teljesitmeny.
Az igazi atleta madar szamomra inkabb a vereb, de meginkabb a fecske. O sajat erejebol repul, es olyan fordulokat csinal, amilyeneket nem nagyon tud ember alkotta eszkoz utana csinalni. Ezenkivul a hosszutavu repulesben is ott van, mert tobb ezer kilometert repul minden evben. Nem is nagyon kapja el a vandorsolyom...
@elzee: ha egy mokus talal eleg magas fat, akkor siman utanacsinalja ;)
@Bambulka: részben igaz. Mivel zuhanórepülésben tudja csak, így azért ez egy kicsit fals megközelítés. Csak az azonos körülmények közt mérteket lehet ép ésszel összehasonlítani. A megfelelő megfogalmazás az lehetne, hogy önerejéből a legnagyobb sebességet melyik tudja. Abban a vadászsólyom erősen lemaradna. Ellenben így a leggyorsabb az lehet, amelyik a lehető legmagasabbra tud emelkedni, és a földbe csapódáskor a gravitáció miatt a legnagyobb sebességet tudja elérni. És akkor még az aerodinamikai részt nem is néztük.
Lehet, hogy a sztratoszférában kidobott ékszerteknős simán 500-as tempó fölött csapódik a földbe.
Én a csigákat nem (sem!) értem. Egyáltalán miért is változtatnak helyet? Vagy, pl. eső után egyszer csak
itt is egy csiga, ott is egy. Hogy a csudába kerültek oda? Mégsem annyira lassúak néha?
Vagy, tél kellős közepe. Rothadó alma, s egyszer csak
csomó muslica. Honnan?
(bocsi, csak érdekes)
@gacsiiiz: a csigakat ne is mond, valahogy bejutott egy a lakasba, es ossze vissza nyalkazott mindent, megszaradt nyalkacsik borit mindent keresztbe kasul.

meg nem talaltuk meg.. :(
@monddazigazatmar: nekem is ez akadt a torkomon. Szerintem az ember testhossza kb 25-30 cm lehet, tehát a 10 másodperces világrekordot figyelembe véve mintegy 30-40szeres a sebességünk, a gepárd meg nincsen sehol...
Természetesen a 100 méteres síkfutás világrekordjára gondoltam, csak belekavarodtam a mondatba egy kicsit. :)
@JMC: azt nem tudom, de hogy maratoni az tuti...
vegulis volt ra ideje egesz ejszaka.
@Before: Megyek is meghúzom az oroszlán bajszát, az lassabb mint a gepárd, végképp nem tud elkapni. Szegény oroszlán, halálba fogom pöckölgetni az orrát.
Na, azért nézzük meg jobban: szárazföldi állat. Ha ezt komolyan vesszük, akkor a madarak és más repülő izék nem tartoznak ide. Igen, azok is a szárazföldön élnek, de a levegő egy másik közeg, mint ahogyan az édesvíz vagy a tenger is.
Katonai terminológiával: haditengerészet, légierő, szárazföldi csapatok.
@HgGina:

en.wikipedia.org/wiki/Peregrine_Falcon

"...making it the fastest member of the animal kingdom..."

Önerejéből tudja (hiszen fel kell emelkednie).

A sztratoszférában kidobott teknőst, Lajka kutyát meg a nemzetközi ürállomásom kikelt csibéket stb. nem kommentálom :)
@szíj: Hmmm, a mókus az szárazföldi állat ? És mondjuk a repülő mókus ?

:)